kragg5 13.12.2020 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2020 Cześć,jestem totalny żółtodziobem - dopiero zaczynam się interesować kupnem działki, do budowy domu jeszcze daleko, natomiast zastanawiam się na ile realne są te kosztorysy prezentowany przy różnych projektach. Np ten - https://www.dobredomy.pl/projekt/tobiasz/ - Czy tego typu dom będę wstanie wykończyć w kwocie 500k (jak to wyniika z kosztorysu)? Dodam że dom będzie budowany na obrzeżach Warszawy, wiec ceny robocizny "warszawskie" trzeba wziac pod uwagę, oraz że sam sie na budowlance w ogole nie znam, znajomych fachowców nie mam, jedne, co mam nadzieję załatwić to rabat na wszelkiego typu materiały budowlane (powiedzmy 10%) Z góry dziekuje za odpowiedz na to dziwne pytaniePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 14.12.2020 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 Cześć, jestem totalny żółtodziobem - dopiero zaczynam się interesować kupnem działki, do budowy domu jeszcze daleko, natomiast zastanawiam się na ile realne są te kosztorysy prezentowany przy różnych projektach. Np ten - https://www.dobredomy.pl/projekt/tobiasz/ - Czy tego typu dom będę wstanie wykończyć w kwocie 500k (jak to wynika z kosztorysu)? Dodam że dom będzie budowany na obrzeżach Warszawy, wiec ceny robocizny "warszawskie" trzeba wziąć pod uwagę, oraz że sam się na budowlance w ogóle nie znam, znajomych fachowców nie mam, jedne, co mam nadzieję załatwić to rabat na wszelkiego typu materiały budowlane (powiedzmy 10%) Z góry dziękuję za odpowiedz na to dziwne pytanie Pozdrawiam Na kosztorys nie ma co patrzeć Bo jak nie masz działki to nie wiesz co może być. No i co z dojazdem. czy są media czy nie. A to wszystko w niekorzystnej konfiguracji już na starcie ci może podnieść koszt o kilkadziesiąt tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 14.12.2020 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 Z góry dziekuje za odpowiedz na to dziwne pytanie Pozdrawiam To nie jest dziwne pytanie. Na tym forum co chwila ktoś pyta o realność kosztorysów gotowych projektów. Bywa różnie. Kosztowysy są robione w różnych okresach, przy niektórych projektach mniej lub bardziej aktualne. Biorą pod uwagę sam budynek, a koszt budowy to też organizacja placu budowy (sprzątanie, niwelacja), koszt przyłączy, zagospodarowanie terenu, które może być różne. No i jak masz kiepskie warunki gruntowe to za fundamenty zapłacisz więcej, a jak chcesz budować zgodnie ze sztuką to już w ogóle koszty rosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts