Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

COP - Wartości uzyskiwane przez użytkowników.

oloha

Recommended Posts

a co tu liczyć? 2,2-2,75 SCOP i tyle w temacie...

Jakbyś trafił.

Mój "all time" COP za ostatnie 2 pełne sezony i kawałek obecnego dla CO = 2.75, dla CWU=2.45, ale ja mam chiński wynalazek więc jestem rozgrzeszony :) . Mierzone ciepłomierzem i licznikiem en.el, instalacja głownie grzejnikowa.

Witam ,

u mnie SCOP za rok to 3,14 z przeliczenia wg ciepłomierza (Kamstrup Multical 402) i podlicznika cyfrowego zewnętrznego ( podzielona ilość ciepła przez zużycie).

Pomiar z całkowitym obciążeniem układu (pompka wtórna ,elementy sterownicze,itp-total).Oczywiście CO+CWU.

Pzdr

Frobek-coś mi się przypomina ,że podawałeś lepszy SCOP.

Masz niskie temp na grzejnikach (z wentylatorkami).

Coś się zmieniło , czy coś mi się zdawało ?

Sprawdziłem jeszcze raz. Aplikacja, która automatycznie przelicza COP podaje mi 2,8, liczone ręcznie produkcja na CO i zużycie energii elektrycznej za obecny sezon grzewczy daje wynik 3.3. Coś aplikacja przekłamuje chociaż niby ma te same dane :( Pamiętaj, że ja grzeję bufor do temperatur rzędu 45-55 stopni, co pozwala na grzanie wyłącznie w tanich okienkach do temperatury ok. -3 stopnie bez utraty komfortu termicznego.

Sprawdziłem jeszcze raz. Aplikacja, która automatycznie przelicza COP podaje mi 2,8, liczone ręcznie produkcja na CO i zużycie energii elektrycznej za obecny sezon grzewczy daje wynik 3.3. Coś aplikacja przekłamuje chociaż niby ma te same dane :( Pamiętaj, że ja grzeję bufor do temperatur rzędu 45-55 stopni, co pozwala na grzanie wyłącznie w tanich okienkach do temperatury ok. -3 stopnie bez utraty komfortu termicznego.

No to Stary-szacun. Nie spodziewałem się ,aż tyle po chinolu...

Grzejesz wysokimi temp i bardzo dużo w nocy -w zimie wiadomo o co chodzi.

To jeszcze pytanko pomocnicze-PC często zapitala z max mocą ? Ile schodzi na min z modulacją ?

Pzdr

Chinol nie-chinol ale fizyka ciągle ta sama :). Ja moją PC używam raczej jak on-off z ograniczeniem mocy maksymalnej. W tej chwili jest ustawiona na 50% mocy maks i to wystarcza z nadmiarem, na weekendy schodzę do 35%, bo wtedy nie ładuję bufora tylko grzeje jakby bezpośrednio. Kolejnym etapem optymalizacji będzie ustawianie przez moja automatykę mocy sprężarki w zależności od warunków na zewnątrz. Już kiedyś pisałem, oryginalny sterownik w mojej pompie jest do bani, reszta maszyny super.

Produkcja CO/energia elektryczna/COP:

2020 rok: 13623kWh / 4780kWh / 2.85

2019 rok: 13662 kWh / 5217 kWh / 2.62

Jednak ta aplikacja aż tak nie kłamie :), rok 2019 aż do połowy grudnia pompa pracowała z ubytkiem 0.8 kg czynnika.

Edytowane przez frobek

• 1 month później...
Jakbyś trafił.

Mój "all time" COP za ostatnie 2 pełne sezony i kawałek obecnego dla CO = 2.75, dla CWU=2.45, ale ja mam chiński wynalazek więc jestem rozgrzeszony :) . Mierzone ciepłomierzem i licznikiem en.el, instalacja głownie grzejnikowa.

Chiński czy nie, to jednak:

Wszystkie urządzenia chłodnicze zbudowane z analogicznych, podobnej klasy komponentów i pracujące na tym samym czynniku chłodniczym będą osiągać zbliżone parametry pracy.

I to jest fakt, fizyki nie oszukasz.Wiedzą o tym nie tylko u nas

COPn.jpg

A to dane z polskiej normy:

COP-cz_1_fot_2.jpg

Dlaczego więc masz tak niski SCOP? Przecież fizyki nie oszukasz. Nie wiem, czy masz pompę powietrzną, ale może tu jest odpowiedź:

/stopka/ zoptymalizowane do pracy w taryfie taniej

Mała dygresja. Ja mam pompę samoróbę przerobioną klimę na PW, SCOP z obecnego sezonu wynosi 4,42. Będą protesty, że niemożliwe, ale należy uwzględnić fakt, że "samoróbka" z której jest zbudowana to jest jednak urządzenie, które ma zadeklarowany przez producenta SCOP=4. To że grzeje teraz wymiennik wodny a nie powietrzny tego nie zmienia.

Teraz czemu ja mam SCOP >4 a wielu innych na firmówkach ma około 3 - 3.5 i twierdzi że jest ok. Mówimy oczywiście o pompach powietrznych.

Większość chce, tak po ludzku zaoszczędzić parę złotych i grzeją w taniej taryfie. To ja się pytam, skąd chcą mieć wysoki COP.

Raz, że w nocy jest zimniej, więc COP jest mniejszy, do tego podnosi się temperatura z krzywej grzewczej, więc tym bardziej spada sprawność.

Dwa, aby mieć zapas na dzień, w nocy trzeba nagrzać bardziej, żeby miało co oddawać ciepło w dzień, co też obniża sprawność.

Te rzeczy powodują, że firmówka czy nie, nie będzie mieć SCOP takiego jak urządzenie, które grzeje 24/7 na bieżąco uzupełniając straty ciepła w budynku ciesząc się w dzień wysokim COPem, który niweluje nocne dołki.

Prosty przykład.

Wiemy jaka jest rozbieżność temperatur pomiędzy dniem a nocą w naszym klimacie, Dochodzi do kilkunastu stopni.

Zrzut z wczoraj.

Zrzut ekranu 2021-01-27 185958.jpg

Jaki SCOP uzyska pompa, która ciepło potrzebne domowi generuje prawie w całości w nocy, a jaki pompa, która to samo ciepło generuje całą dobę?

Można to liczyć, ale każdy wie, że różnica w COP pomiędzy -8 a 0 lub 3 do 8 wynosi około 1.

Może to dlatego firmówki wyciągają 3.5, a ja 4,5 :lol2:

COP wg normy, te czerwone punkty to moje pomiary, temperatura wody 29-32 stopnie. Wszystko się zgadza.

unnamed.jpg

Edytowane przez Tom1000k

Tom,

szacun za samoróbę !

Mam kilka szybkich pytań :

-czy masz dwie taryfy i jeśli tak ,to jaki masz masz udział T2

-jaka jest KG

Pzdr

PS

Ostatnio trochę ganiam za różnymi sprawami i nie mam czasu na zerkanie co tu się dzieje-więc sorki jeśli coś mi umknęło ...

Jeszcze odnośnie samoróby z klimatyzatora-jakiś czas temu oglądałem chłopaków chyba z Katowic (Karol i reszta) w tym temacie...

Chyba chłopaki nie dotrwali do końca i zaczęli reklamować "gotowce"...

Za słabo szukam czy rzeczywiście w/w zmienili orientacje ?

Tom,

szacun za samoróbę !

Mam kilka szybkich pytań :

-czy masz dwie taryfy i jeśli tak ,to jaki masz masz udział T2

-jaka jest KG

Pzdr

PS

Ostatnio trochę ganiam za różnymi sprawami i nie mam czasu na zerkanie co tu się dzieje-więc sorki jeśli coś mi umknęło ...

Wejdż na temat Pompa ciepła PW z klimatyzatora. Czy warto? tam właśnie trwa dyskusja na ten temat, więc nie chcę tu wprowadzać zamętu. Tam Ci odpisuję.

Podpytuję , bo mam kuzyna amatora hydrauliki-myśli o PC , ale nie koniecznie o ilości dutek z tym związanych...

PS

Garguleczku (Ar72)-niestety mają tylko kalafiory ,ale na szczęście nie ma u nas gazuuuu...

https://allegro.pl/oferta/elterm-major-aszn-9kw-kociol-elektryczny-230-400v-8553007927

Nie odczują dużej różnicy w rachunkach.