frobek 15.12.2020 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 a co tu liczyć? 2,2-2,75 SCOP i tyle w temacie... Jakbyś trafił. Mój "all time" COP za ostatnie 2 pełne sezony i kawałek obecnego dla CO = 2.75, dla CWU=2.45, ale ja mam chiński wynalazek więc jestem rozgrzeszony . Mierzone ciepłomierzem i licznikiem en.el, instalacja głownie grzejnikowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.12.2020 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Witam ,u mnie SCOP za rok to 3,14 z przeliczenia wg ciepłomierza (Kamstrup Multical 402) i podlicznika cyfrowego zewnętrznego ( podzielona ilość ciepła przez zużycie).Pomiar z całkowitym obciążeniem układu (pompka wtórna ,elementy sterownicze,itp-total).Oczywiście CO+CWU.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 15.12.2020 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Aaa, zapomniałem dopisać że ja grzeję tanim prądem i buforuje energię w buforze 1000l na czas drogiej taryfy. Proszę tego nie komentować, zostało tak zrobione z pełną premedytacją i świadomością że tak nie wolno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.12.2020 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Frobek-coś mi się przypomina ,że podawałeś lepszy SCOP.Masz niskie temp na grzejnikach (z wentylatorkami).Coś się zmieniło , czy coś mi się zdawało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 15.12.2020 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 średni COP za listopad - 4,0 ( co, cwu ), za drudzień - 3,5 ( co, cwu ), zawsze W-37st/cdzisiaj o 06.00, A- 0, W-37 - COP-3.3, o godz. 14.00, A-5, W-37 - COP - 4.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 15.12.2020 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Frobek-coś mi się przypomina ,że podawałeś lepszy SCOP. Masz niskie temp na grzejnikach (z wentylatorkami). Coś się zmieniło , czy coś mi się zdawało ? Sprawdziłem jeszcze raz. Aplikacja, która automatycznie przelicza COP podaje mi 2,8, liczone ręcznie produkcja na CO i zużycie energii elektrycznej za obecny sezon grzewczy daje wynik 3.3. Coś aplikacja przekłamuje chociaż niby ma te same dane Pamiętaj, że ja grzeję bufor do temperatur rzędu 45-55 stopni, co pozwala na grzanie wyłącznie w tanich okienkach do temperatury ok. -3 stopnie bez utraty komfortu termicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.12.2020 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Sprawdziłem jeszcze raz. Aplikacja, która automatycznie przelicza COP podaje mi 2,8, liczone ręcznie produkcja na CO i zużycie energii elektrycznej za obecny sezon grzewczy daje wynik 3.3. Coś aplikacja przekłamuje chociaż niby ma te same dane Pamiętaj, że ja grzeję bufor do temperatur rzędu 45-55 stopni, co pozwala na grzanie wyłącznie w tanich okienkach do temperatury ok. -3 stopnie bez utraty komfortu termicznego. No to Stary-szacun. Nie spodziewałem się ,aż tyle po chinolu... Grzejesz wysokimi temp i bardzo dużo w nocy -w zimie wiadomo o co chodzi. To jeszcze pytanko pomocnicze-PC często zapitala z max mocą ? Ile schodzi na min z modulacją ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.12.2020 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Frobek-jeszcze proszę zużycie za ten rok do teraz i poprzedni rok (chałupy mamy podobne-zobaczę jaka będzie różnica) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 15.12.2020 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 (edytowane) Chinol nie-chinol ale fizyka ciągle ta sama . Ja moją PC używam raczej jak on-off z ograniczeniem mocy maksymalnej. W tej chwili jest ustawiona na 50% mocy maks i to wystarcza z nadmiarem, na weekendy schodzę do 35%, bo wtedy nie ładuję bufora tylko grzeje jakby bezpośrednio. Kolejnym etapem optymalizacji będzie ustawianie przez moja automatykę mocy sprężarki w zależności od warunków na zewnątrz. Już kiedyś pisałem, oryginalny sterownik w mojej pompie jest do bani, reszta maszyny super. Produkcja CO/energia elektryczna/COP: 2020 rok: 13623kWh / 4780kWh / 2.85 2019 rok: 13662 kWh / 5217 kWh / 2.62 Jednak ta aplikacja aż tak nie kłamie , rok 2019 aż do połowy grudnia pompa pracowała z ubytkiem 0.8 kg czynnika. Edytowane 15 Grudnia 2020 przez frobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 28.01.2021 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 (edytowane) Jakbyś trafił. Mój "all time" COP za ostatnie 2 pełne sezony i kawałek obecnego dla CO = 2.75, dla CWU=2.45, ale ja mam chiński wynalazek więc jestem rozgrzeszony . Mierzone ciepłomierzem i licznikiem en.el, instalacja głownie grzejnikowa. Chiński czy nie, to jednak: Wszystkie urządzenia chłodnicze zbudowane z analogicznych, podobnej klasy komponentów i pracujące na tym samym czynniku chłodniczym będą osiągać zbliżone parametry pracy. I to jest fakt, fizyki nie oszukasz.Wiedzą o tym nie tylko u nas A to dane z polskiej normy: Dlaczego więc masz tak niski SCOP? Przecież fizyki nie oszukasz. Nie wiem, czy masz pompę powietrzną, ale może tu jest odpowiedź: /stopka/ zoptymalizowane do pracy w taryfie taniej Mała dygresja. Ja mam pompę samoróbę przerobioną klimę na PW, SCOP z obecnego sezonu wynosi 4,42. Będą protesty, że niemożliwe, ale należy uwzględnić fakt, że "samoróbka" z której jest zbudowana to jest jednak urządzenie, które ma zadeklarowany przez producenta SCOP=4. To że grzeje teraz wymiennik wodny a nie powietrzny tego nie zmienia. Teraz czemu ja mam SCOP >4 a wielu innych na firmówkach ma około 3 - 3.5 i twierdzi że jest ok. Mówimy oczywiście o pompach powietrznych. Większość chce, tak po ludzku zaoszczędzić parę złotych i grzeją w taniej taryfie. To ja się pytam, skąd chcą mieć wysoki COP. Raz, że w nocy jest zimniej, więc COP jest mniejszy, do tego podnosi się temperatura z krzywej grzewczej, więc tym bardziej spada sprawność. Dwa, aby mieć zapas na dzień, w nocy trzeba nagrzać bardziej, żeby miało co oddawać ciepło w dzień, co też obniża sprawność. Te rzeczy powodują, że firmówka czy nie, nie będzie mieć SCOP takiego jak urządzenie, które grzeje 24/7 na bieżąco uzupełniając straty ciepła w budynku ciesząc się w dzień wysokim COPem, który niweluje nocne dołki. Prosty przykład. Wiemy jaka jest rozbieżność temperatur pomiędzy dniem a nocą w naszym klimacie, Dochodzi do kilkunastu stopni. Zrzut z wczoraj. Jaki SCOP uzyska pompa, która ciepło potrzebne domowi generuje prawie w całości w nocy, a jaki pompa, która to samo ciepło generuje całą dobę? Można to liczyć, ale każdy wie, że różnica w COP pomiędzy -8 a 0 lub 3 do 8 wynosi około 1. Może to dlatego firmówki wyciągają 3.5, a ja 4,5 COP wg normy, te czerwone punkty to moje pomiary, temperatura wody 29-32 stopnie. Wszystko się zgadza. Edytowane 28 Stycznia 2021 przez Tom1000k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.01.2021 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Tom,szacun za samoróbę !Mam kilka szybkich pytań :-czy masz dwie taryfy i jeśli tak ,to jaki masz masz udział T2-jaka jest KGPzdr PSOstatnio trochę ganiam za różnymi sprawami i nie mam czasu na zerkanie co tu się dzieje-więc sorki jeśli coś mi umknęło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.01.2021 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Jeszcze odnośnie samoróby z klimatyzatora-jakiś czas temu oglądałem chłopaków chyba z Katowic (Karol i reszta) w tym temacie...Chyba chłopaki nie dotrwali do końca i zaczęli reklamować "gotowce"...Za słabo szukam czy rzeczywiście w/w zmienili orientacje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 28.01.2021 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Tom, szacun za samoróbę ! Mam kilka szybkich pytań : -czy masz dwie taryfy i jeśli tak ,to jaki masz masz udział T2 -jaka jest KG Pzdr PS Ostatnio trochę ganiam za różnymi sprawami i nie mam czasu na zerkanie co tu się dzieje-więc sorki jeśli coś mi umknęło ... Wejdż na temat Pompa ciepła PW z klimatyzatora. Czy warto? tam właśnie trwa dyskusja na ten temat, więc nie chcę tu wprowadzać zamętu. Tam Ci odpisuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.01.2021 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Podpytuję , bo mam kuzyna amatora hydrauliki-myśli o PC , ale nie koniecznie o ilości dutek z tym związanych...PSGarguleczku (Ar72)-niestety mają tylko kalafiory ,ale na szczęście nie ma u nas gazuuuu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.01.2021 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Wejdż na temat Pompa ciepła PW z klimatyzatora. Czy warto? tam właśnie trwa dyskusja na ten temat, więc nie chcę tu wprowadzać zamętu. Tam Ci odpisuję. Oki-dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 28.01.2021 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Podpytuję , bo mam kuzyna amatora hydrauliki-myśli o PC , ale nie koniecznie o ilości dutek z tym związanych... PS Garguleczku (Ar72)-niestety mają tylko kalafiory ,ale na szczęście nie ma u nas gazuuuu... https://allegro.pl/oferta/elterm-major-aszn-9kw-kociol-elektryczny-230-400v-8553007927 Nie odczują dużej różnicy w rachunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 28.01.2021 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Jaracie się tym COP jak malolaty lub ludzie z buszu. Dla mnie nie jest ważne czy mam COP 2 czy 8,ważne, że na ogrzewanie idzie mi ok.1400kWh za sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 29.01.2021 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Dla mnie nie jest istotny COP/SCOP czy inne magiczne współczynniki, ale cena za jednostkę energii, a ta u mnie za obecny sezon grzewczy wychodzi:924PLN/8350kWh co daje 11 groszy za kWh energii cieplnej.Nie jest też ważne że używam PC inaczej niż większość, póki cena za kWh jest jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts