Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Luźne wkręty zawiasu rozwórki ROTO NT drzwi balkonowych (foto). Grozi odpadnięciem?

Recommended Posts

Cześć!

Okna Aluplast zainstalowane 13 lat temu. Okucia ROTO.

Zauważyłem ostatnio, że wkręty zawiasu rozwórki drzwi balkonowych są słabo dociągnięte. Widać to wyraźnie w momencie otwierania - wówczas wraz z odchylaniem drzwi, delikatnie oddala się zawias od ościeżnicy, a wkręty się wtedy ruszają.

Wyciągnąłem ośkę zawiasu i z przerażeniem stwierdziłem, że górny wkręt w ogóle nie trzyma, tzn. kręci się w kółko, dwa środkowe wkręty mogę trochę dociągnąć, ale wyczuwam, że gwint też nie trzyma. Dolny wkręt jest minimalnie ciaśniejszy, ale tez boję się go dociągnąć. Wkręty są w rozmiarze 4,1 x 40 mm. Boję się, że któregoś dnia drzwi po prostu odpadną!

Czy to się jakoś naprawia? Kontaktowałem się z dwoma serwisami okiennymi ponad miesiąc temu, ale nikt nie kwapi się przyjechać. A przez telefon nie udzielają porad.

Jestem w stanie sam dużo zrobić, np. wymieniałem rozwórkę i fragmenty okuć w innych oknach, lecz chciałem wcześniej zapytać fachowców, jaka jest technologia takiej naprawy.

Dać grubsze wkręty? Trzeba będzie wtedy rozwiercić otwory w zawiasie? Inny sposób?

Proszę o poradę.

Henryk

Zawias5.jpg