Henryk123 14.12.2020 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 Cześć! Okna Aluplast zainstalowane 13 lat temu. Okucia ROTO. Zauważyłem ostatnio, że wkręty zawiasu rozwórki drzwi balkonowych są słabo dociągnięte. Widać to wyraźnie w momencie otwierania - wówczas wraz z odchylaniem drzwi, delikatnie oddala się zawias od ościeżnicy, a wkręty się wtedy ruszają. Wyciągnąłem ośkę zawiasu i z przerażeniem stwierdziłem, że górny wkręt w ogóle nie trzyma, tzn. kręci się w kółko, dwa środkowe wkręty mogę trochę dociągnąć, ale wyczuwam, że gwint też nie trzyma. Dolny wkręt jest minimalnie ciaśniejszy, ale tez boję się go dociągnąć. Wkręty są w rozmiarze 4,1 x 40 mm. Boję się, że któregoś dnia drzwi po prostu odpadną! Czy to się jakoś naprawia? Kontaktowałem się z dwoma serwisami okiennymi ponad miesiąc temu, ale nikt nie kwapi się przyjechać. A przez telefon nie udzielają porad. Jestem w stanie sam dużo zrobić, np. wymieniałem rozwórkę i fragmenty okuć w innych oknach, lecz chciałem wcześniej zapytać fachowców, jaka jest technologia takiej naprawy. Dać grubsze wkręty? Trzeba będzie wtedy rozwiercić otwory w zawiasie? Inny sposób? Proszę o poradę. Henryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts