Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blacha z filcem montaż

Program93

Recommended Posts

Witam ,

Czy można zamiast zdzierać filc z blachy na pasie nadrynnowym dać taśmę rozprężną , która tez zablokuje wodę wpływająca pod blachę ?

Również producent nakazuje filc zedrzeć w strefie kalenicowej , przecież tam jest gąsior , który wszytko osłania i woda tam nie napada ?

Akurat wentylacja tego dachu będzie bardzo dobra , a pas nadrynnowy dotyczy daszku wychodzącego pod dachem , także nie zablokuje to powietrza .

Pytam bo dach spory , a nie widzi mi się jakoś ekipy zdzierająca ten filc ( równio się nie urwie albo zniszczą spód blachy od cięcia ) co innego zakłady tutaj już fabrycznie nie ma powłoki antykondensacyjnej .

Czy ktoś montował już taka blachę u siebie , jak sytuacja wyglada po latach z łatami ?

Pozdrawiam .

Witam ,

Czy można zamiast zdzierać filc z blachy na pasie nadrynnowym dać taśmę rozprężną , która tez zablokuje wodę wpływająca pod blachę ?

Również producent nakazuje filc zedrzeć w strefie kalenicowej , przecież tam jest gąsior , który wszytko osłania i woda tam nie napada ?

Akurat wentylacja tego dachu będzie bardzo dobra , a pas nadrynnowy dotyczy daszku wychodzącego pod dachem , także nie zablokuje to powietrza .

Pytam bo dach spory , a nie widzi mi się jakoś ekipy zdzierająca ten filc ( równio się nie urwie albo zniszczą spód blachy od cięcia ) co innego zakłady tutaj już fabrycznie nie ma powłoki antykondensacyjnej .

Czy ktoś montował już taka blachę u siebie , jak sytuacja wyglada po latach z łatami ?

Pozdrawiam .

Ja bym robił tak jak zaleca producent bo w razie gdyby coś nie tak się działo z blacha producent może nie uznać reklamacji, a wiesz że każdy powód jest dobry aby się wymigać od odpowiedzialności.

Co do blachy jak się sprawuje po latach użytkowania to jest to dość młody temat (o ile dobrze pamiętam to chyba kilka lat temu blacha z filcem pojawiła się na naszym rynku) aby mieć jakieś doświadczenia.

Zrywanie nie ma szans , opalać próbowałem palnikiem filc fajnie schodzi , ale nie wiadomo jak to zrobić żeby blachy nie przegrzać i uszkodzić .

Dodatkowo pytanie o trapez dekarz za kładów nie skręcał farmerami bo twierdzi , ze zamki fajnie się układają , ale od chodzę ja właśnie te zakłady rysują blachę.

Nakazać mu kręcić zakłady , żeby było poprawnie ?

• 3 weeks później...