sawka 23.08.2002 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2002 http://www.murator.com.pl/domy_forum/dom_diny_a.jpg Projekt powtarzalny z pracowni "Wunsch i Wolanowski", po drobnychprzerobkach. Na poddaszu ok. 120 m2 podłogi + 25 m2 garaż. Dom wykonany wtechnologii Ytong, dachówka cementowa Euronit. Budowa rozpoczęta 2 kwietnia 2002 - aktualnie trawaja prace wykończniowe i lada dzień ruszy elewacja (wydaje się że dość szybko, ale i tak już przebieramy nogami). Ekipa z tych polecanych przez Ytong. Koszt ok. 200 tys. zł, ale bez płotu, ogrodu i paru drobniejszych rzeczy w środku, ale za to z porządną wentylacją z rekuperatorem. Ogrzewanie kominkowe z uzupełniajacym elektrycznym CO (do czasu aż gazownia stwierdzi "że na nas zarobi"). Dina [ Ta Wiadomość była edytowana przez: redakcja dnia 2002-08-23 11:21 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mch 28.08.2002 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2002 I to lubię. Prosta klasyczna architektura bez zbędnych udziwnień. A te okna od frontu - niech zgadnę - jedno to kuchnia, a drugie łazienka (są nieco mniejsze, mają wyższy parapet niż to na szczytowej - tam pewnie jest pokój). W drodze dedukcji sądzę, że kuchnia jest otwarta na pokój dzienny z tym oknem w ścianie szczytowej. Nigdy na oczy nie widziałem tego projektu, więc mogę się mylić. Jeśli tak, to wyprowadź mnie z błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dina 28.08.2002 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2002 Jakbys juz kiedys widzial ten dom od srodka Generalnie taka prosta architektura nie jest mile widziana - "O, taki ladny wiejski domek,a gdzie balkon? A kolumienki i daszek to zrobicie pozniej, jak beda pieniadze?". Co do srodka to masz racje - od garazu pomieszczenie gospodarcze, mala lazienka, mala sypialnia, maly salon ze schodami i otwarta kuchnia. U gory wieksza lazienka i dwie pracownie (dlatego mamy tyle okien u gory). Rozklad idealny dla nas (na dzisiaj) - dwie osoby, pracujemy w domu, caly dzien spedzamy w pracowniach i nie musimy sprzatac i ogrzewac wielkiego salonu. No i najwazniejsze - szybki, prosty i w miare tani (szczerze mowiac nawet palcem nie ruszylismy przy budowie). Za trzy tygodnie sie wprowadzamy. Pozdrawiam [ Ta Wiadomość była edytowana przez: dina dnia 2002-08-28 23:53 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 28.08.2002 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2002 Tak prosta funkcjonalna architektura nie jest unas w cenie .Ja kończę budować podobny domek a znajomi i rodzina nie mogą uwierzyć ,że wystarczy nam domek o powierzchni ok 130m2,a przecież w takich domkach mieszkają ludzie żyjący w dużo od nas bogatszych społeczeństwach.Gratuluję tempa prac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 29.08.2002 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 A ja uwielbiam taką architekturę. Po prostu skromność, klasyka, elegancja i ciągl ena topie forma. Jak klasyczne samochody. Dzisiaj rano wziąłem do ręki Muratora z 1998 roku i jest głos od czytelników. Koleś wybudował dwa domy i wie jak tani budować. Między innymi prosta bryła i koniecznie ładny klasczny dwuspadowy dach - jak u Ciebie. Sobie też mogę pogratulować bo mam bardzo podobny dach jeszcze w na projekcie. Pozdrawiam Czy on jest już otynkowany czy to przed Tobą. Jeśli tak to jaki kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 29.08.2002 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 Dla większości dom to przynajmniej 200 metrów, 2 albo i 4 kolumienki wspierające solidny tympanon i oczywiscie im bardziej poszarpany dach tym lepiej. Dina - gratuluję oryginalności! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dina 29.08.2002 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 Kodi - tynki zewnetrzne pojawia sie ok. polowy wrzesnia - bialy lub bardzo jasny pastel, ale jaki okaze sie w ostatniej chwili. Zreszta budowa jest niedaleko ciebie - Banino. Co do architektury duzo zalezy od podejscia. Dla mnie dom jest kolejnym "urzadzeniem" - ma dzialac, byc wygodne w obsludze i w miare tanie . Byc moze wynika to z tego ze dom jest dla nas takze miejscem pracy. Staram sie tez nie traktowac tego domu jako miejca w ktorym przyjdzie mi opuscic ten swiat. W myslach juz buduje nastepny - na Kaszubach na dzialce cos okolo hektara. Inaczej dom ktory ma miec funkcje reprezentacyjne, badz byc dorobkiem calego zycia musi byc maksymalnie upiekszony i kosztowny, podniesc prestiz wlasciciela itp. Szczrze mowiac juz mamy dosyc budowy i tego calego balaganu z nia zwiaznego. I zastanawiamy sie jak mozna budowac kilka lat i wytrzymac to psychicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 30.08.2002 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Oj to muszę to zobaczyć na własne oczy. Do Banina to moment. Pozdrawiam może wpadniesz do naszej grupy trójmiasto / czekamy na rady z twojej strony/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 30.08.2002 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 BARDZO ładny dom!!! Tylko ja jednak dałabym pastelowy tynk. Złagodziłby ciut kolor dachu.Proste rzeczy zawsze są ładne. Upstrzone i wydziwione bardzo szybko się nudzą....Budowanie zgodnie z obecną, krótkotrwałą modą może później mścić się na właścicielach. jak jeszcze raz popatrzyłam - a może jakiś ceglasty kolor??? [ Ta Wiadomość była edytowana przez: dziuba dnia 2002-08-30 17:06 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.09.2002 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2002 a ja widzialam taki prosty domek w kolorze brudnego wrzosu. do tego okiennice (po jednej)Faktem jest, ze stolarka była brązowa.(czekolada). Ale szary ładnie się komponije ze wszystkim praktycznie.W rządku rosły malwy. Pysznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.09.2002 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2002 ten szary, to miałam na mysli dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dina 03.09.2002 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2002 Dzieki za rady. Bedzie jasny pastel, cieply, jak fachowcy otynkuja umieszcze fotke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 23.10.2002 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Witajcie ..ja też mam prosciutki..parterowy domek...według wiekszosci cos malusi..bo ma "tylko" 125 m2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mch 05.01.2003 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2003 Witam w nowym roku. Jak tam prace wykończeniowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek1976 11.01.2003 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 Prosty, funkcjonalny, bez dodatkowych pierduł typu kolumienki, daszek. Dla mnie klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 15.01.2003 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 On 2002-08-30 01:11, dina wrote: Kodi - tynki zewnetrzne pojawia sie ok. polowy wrzesnia - bialy lub bardzo jasny pastel, ale jaki okaze sie w ostatniej chwili. Zreszta budowa jest niedaleko ciebie - Banino. Co do architektury duzo zalezy od podejscia. Dla mnie dom jest kolejnym "urzadzeniem" - ma dzialac, byc wygodne w obsludze i w miare tanie . Byc moze wynika to z tego ze dom jest dla nas takze miejscem pracy. Staram sie tez nie traktowac tego domu jako miejca w ktorym przyjdzie mi opuscic ten swiat. W myslach juz buduje nastepny - na Kaszubach na dzialce cos okolo hektara. Inaczej dom ktory ma miec funkcje reprezentacyjne, badz byc dorobkiem calego zycia musi byc maksymalnie upiekszony i kosztowny, podniesc prestiz wlasciciela itp. Szczrze mowiac juz mamy dosyc budowy i tego calego balaganu z nia zwiaznego. I zastanawiamy sie jak mozna budowac kilka lat i wytrzymac to psychicznie? Popieram,popieram i gratuluje takiego podejścia.Budowę rozpoczęłąś wtym samy czasie co ja dokładnie /04 kwietnia 2002/ Przed świętami 2002r sie wprowadziłam i nie wyobrażam sobie budowania przez lata.wykańczalnia psychiczna ,fizyczna i w ogóle .Też miałam dość budowy ,tego ciągłego jeżdżenia w kółko ,bałaganu itp.Najgorsze jednak przed Tobą-PRZEPROWADZKA!To istny koszmar ,ale jak się tę sprawę załatwi następuje niesamowicie błogie uczucie.Ja również nie mam jeszcze płotu.Zacznę się tym martwić na wiosnę .Wokół domu nie jest zbyt apetycznie -ale na to również przyjdzie czas,ważne jest ,że można już MIESZKAĆ czego i Tobie zyczę w jak najbliższym czasie pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 15.01.2003 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Sory Dina,nie doczytałam że już DAWNO mieszkasz,naprawdę GRATULACJE!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mch 15.01.2003 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 A jakieś zdjęcia uwidaczniające efekt końcowy tej mozolnej pracy będą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dina 28.02.2003 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Witam Wprowadzilismy sie 1 listopada do niewykonczonego domku (a ja naiwny myslalem ze starczy mi na tynki zewnetrzne . Brakowalo czesci podlog, drzwi wew, schodow i paru innych "drobiazgow". Cale szczescie ze trwalo to krotko i wieszosc brakow udalo sie uzupelnic. Technologia chyba sie sprawdzila. Pomimo krotkiego terminu budowy brak w domu wilgoci (oczywiscie rekuperatora jeszcze nie ma). Koszt ogrzewania to ok. 8 m suchego drewna w ciagu pieciu msc (kominek Dovre 2100) i 350 zl/msc za prad, z czego na wode i ogrzewanie przypada ok. 200 zl (elektryczny piec CO z zasobnikiem, 12 KW Elterm wlaczany tylko w 2 taryfie). Ekipa tez sie sprawdzila - nie spotkaly nas jakie nieprzyjemne wydarzenia, dom stoi, nawet prosto, musieli wyregulowac jedno okno, drzwi zewnetrzne i to wszystko jak na razie. Teraz czka nas drugi etap: 1. Plot, plot, plot -przybyl nam drugi pies. Minusem mieszkania w okolicy wiejskiej jest codzienny kontakt z "odmiennym" podejsciem do roznego rodzaju zwierzat, nie kazdy mieszczuch to wytrzymuje, nie mowiac o zwierzetach. Nam sie to przytrafilo i uratowalismy jedno bydle za cene 1/2 litra + ciezka operacja u weterynarza ze znizka. 2. Zalazki ogrodu tzn. pozbycie sie mazi blotnistej wlewajacej sie kazdym otworem do domu i samochodu (dwa psy maja tez w tym swoj udzial). Rada dla wprowadzjacych sie: zero tolerancji dla wykladzin podlogowych - dobrze ze moja zona odwiodla mnie od tego oszczednosciowego pomyslu. 3. Elewacja - tu juz wiekszy postep, ekipa umowiona, czekamy na pogode ... a potem budujemy drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 28.02.2003 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Też nie lubię "wodotrysków". Jednak ten domek wydaje mi się stanowczo "za prosty". Mnie by było trochę żal "wpompować" tyle szmalu w taką prostą bryłę. Takich domków jest po wsiach setki. Wolałbym kupić jakiś stary, 50 tys. zł na remont i po robocie. Myślę, że mnie teraz nie zakrzyczycie!!! Przecież "...prawdziwa cnota krytyk się nie boi..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts