Klenk2 15.12.2020 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Witam!! Mam pytanie odnośnie odliczenia fotowoltaiki jak to wygląda od strony formalnej. Mianowicie chodzi o dwie sytuacje:1. Wykonano instalacje fotowoltaiczną pod koniec tego roku, nie doszły wszystkie papiery do dofinansowanie "Moj Prąd" i teraz pytanie jest takie: jak wygląda sytuacja z ulgą na fotowoltaikę czy można się starać o odlicznie od podatku fotowoltaiki a następnie złożyć wniosek o dotację do programu "Mój prąd" jeżeli takowe jeszcze będą udzielane w przyszlym roku? I jak to ewentualnie poźniej zgłosić czyli Faktura-Ulga podatkowa= Kwota poniesionych kosztów założenia instalacji?2. Czy można sie starać o ulgę podatkową w przypadku rozbudowy instalacji fotowoltaicznej jeżeli takową wykonało się już w 2019r (otrzymano dotację oraz rozliczono ulgę), a rozbudowę wykonano w 2020?Z góry dziękuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 15.12.2020 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Trudno powiedzieć, wszystko to wróżenie. Nie jest pewne czy będzie program, jeśli tak to jaki? Nie jest też pewne czy się na niego załapiesz. Tak było z Mój prąd, jeśli ktoś miał rachunki z przed wdrożenia programu to niestety ale nie mógł skorzystać. Podobną sytuację masz ty, masz rachunki ale nie ma jeszcze programu. A z rozliczeniem na Twoim miejscu bym się nie spieszył, żeby to też nie kolidowało z ew. nowym programem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klenk2 15.12.2020 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Program de facto ma być kontynuowany pytanie jakie dadzą warunki czy nadal będzie dofinansowanie pieniężne(jeśli tak to jakiej wielkości) czy może zmienią zasady, tego się dowiemy chociaż z tego co gdzies tam czytałem pisali że jeśli ktoś nie zdążył na nabór tego roku może smiało przystąpić do kolejnego (choć nie podano benefitów), a przystąpić do programu można jeśli sie ma rachunki od lipca\sierpnia 2019 do bodajże 2025 kiedy to miałby być koniec tego pierwszego etapu tranfsormacji. Dlatego właśnie jestem ciekawy czy można by odliczyć najpierw podatek a poźniej przystąpić do programu (o ile będą benefity)tym bardziej że zbliża się koniec roku.A czy wie ktoś jak wygląda sprawa drugiej kwestii z rozbudową instalacji czy to też można odliczyć chodzi mi o materiał zakupiony w głównej mierze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.12.2020 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 . Dlatego właśnie jestem ciekawy czy można by odliczyć najpierw podatek a poźniej przystąpić do programu (o ile będą benefity)tym bardziej że zbliża się koniec roku. Na rozliczenie podatku z instalacją PV masz czas do końca kwietnia 2021. Do tego czasu pewne wyjaśni się co dalej z "Mój Prąd". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 16.12.2020 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 Na rozliczenie podatku z instalacją PV masz czas do końca kwietnia 2021. Do tego czasu pewne wyjaśni się co dalej z "Mój Prąd". Nie był bym taki pewien, bo do maja lub czerwca to będą się jeszcze bujać z rozliczeniem ostatniego naboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.12.2020 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 Rozlicz całość poniesionych wydatków jako ulgę termomodernizacyjną, jeżeli uda ci się zdobyć dotację to dokonasz korekty w rozliczeniu podatku po wpłynięciu pieniędzy na konto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 16.12.2020 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 Rozlicz całość poniesionych wydatków jako ulgę termomodernizacyjną, jeżeli uda ci się zdobyć dotację to dokonasz korekty w rozliczeniu podatku po wpłynięciu pieniędzy na konto. A można tak zrobić np. w lipcu 2021? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.12.2020 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 A można tak zrobić np. w lipcu 2021? Tak. Można skorygować PIT do 5 lat wstecz, z tym że jak już udało bu ci się uzyskać te pieniądze z dotacji to trzeba to zrobić bez zbędnej zwłoki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts