krisi79 15.12.2020 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Witam serdecznie, Podczas mojej budowy pojawił się kolejny "problem" Zaczynam ocieplać poddasze, w trakcie budowy powstał "wspaniały" pomysł zachowania jętek jako ozdoba. Dałem w cudzysłów, bo już teraz wiem że to był zły pomysł, ilośc czasu poświęcona na czyszczenie jętek i następne problemy techniczne ktore się pojawiąją skutecznie mnie już zniechęciły. Dach pokryty dachówką a pod nią membrana bez deskowania. No ale trudno, teraz trzeba to zrobić do końca. Planuję ocieplić dach do szczytu wełną 2*15 cm, między krokwiami, oraz druga warstwa na stelarzu zakrywająca konstrukcję. Pózniej folia i Karton gips. Natomiast na jętkach w poziomie, planuje płytę osb 12 mm, warstwę styropianu 15 cm i znowu płyta osb, w ten sposób powstanie podłoga bez potrzeby montowania legarów. Ta podłoga nie będzie praktycznie używana ten stryszek jest mały. I teraz pojawił się problem, zorientowałem się że te jętki nie bedą zaizolowane na styku z membraną pod dachówką. Wydaje mi się, że powstają mostki termiczne. Postanowiłem przyciąć na tym styku jętke 2 cm i zamontować tam Mate izolacyjną aerożel. oraz dookoła tą jętek obłożyc mata (w części która będzie w ociepleniu wełną) Problem co ze stykiem jętki i krokwi... jak się uda lekko rozkręcić jętkę i tam też wcisnąć mate i skręcić. Pytanie do Was macie na to inny pomysł a może wogóle tego nie robić ? Załączam foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryziciel 17.12.2020 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 drewno tez izolator, nie przyszlo by mi do glowy zeby tak ocieplac, tym bardziej podcinac cos przy membranie i rozkrecac konstrukcje.. mozesz napisac jakie to problemy techniczne miales z odkrytymi jetkami? przez czyszczenie masz na mysli pozbycie sie barwnika impregnatu i szlifowanie czy cos jeszcze? planuje tez jetki odkryte, ale wykonawce uprzedze, zeby impregnacja byla bez barwnika i jetki z drewna KVH, wiec mam nadzieje, ze nic z samymi jetkami nie bede musial robic?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisi79 17.12.2020 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 Liczyłem na odpowiedz kogoś bardziej rozeznanego, ale skoro chcesz porady amatora, to Ci odpowiem. Drewno jest izolatorem ale słabym, może tworzyć mostki termiczne i pewnie je stworzy. Problemem podstawowym jest to że nie można prosto zaizolować jętek najłatwiej, najtaniej i zarazem najskuteczniej, klasycznie zamontować wełne pomiędzy elementami oraz jako 2 warstwa poniżej. Ominiesz dylematy jakie mam ja teraz. Aha jeski ozdobne sa niżej, nie zabudujesz takiego sufitu wełną już nigdy chyba że chcesz mieć sufit na 240 cm. Pocztaj o izolowaniu ozdobnych dachów z konstrukcją na zewnątrz może jeszcze zmienisz zdanie. Ja zrobiłem to za późno i szukam jakiegoś rozwiązania. Jam mam lite drewno jodłowe z świętokrzyskich lasów, nie wiem nic o drewnie KvH, ale u mnie jęki były heblowane w trakcie pracale i tak się pobrudziły i drewno ściemniało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryziciel 17.12.2020 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 Liczyłem na odpowiedz kogoś bardziej rozeznanego, ale skoro chcesz porady amatora, to Ci odpowiem. Drewno jest izolatorem ale słabym, może tworzyć mostki termiczne i pewnie je stworzy. Problemem podstawowym jest to że nie można prosto zaizolować jętek najłatwiej, najtaniej i zarazem najskuteczniej, klasycznie zamontować wełne pomiędzy elementami oraz jako 2 warstwa poniżej. Ominiesz dylematy jakie mam ja teraz. Aha jeski ozdobne sa niżej, nie zabudujesz takiego sufitu wełną już nigdy chyba że chcesz mieć sufit na 240 cm. Pocztaj o izolowaniu ozdobnych dachów z konstrukcją na zewnątrz może jeszcze zmienisz zdanie. Ja zrobiłem to za późno i szukam jakiegoś rozwiązania. Jam mam lite drewno jodłowe z świętokrzyskich lasów, nie wiem nic o drewnie KvH, ale u mnie jęki były heblowane w trakcie pracale i tak się pobrudziły i drewno ściemniało. Podstawilem do wzorow tutaj... http://www.e-izolacje.pl/a/wyznaczanie-wspolczynnika-przenikania-ciepla1-4440.html ..dlugosc jetki 30cm w warstwie ocieplenia i mi wychodzi wspolczynnik u rowny 1, czyli tyle co okna. Czyli przy znikomej powierchni przekroju tych jetek straty przez samo drewno pomijalne. Problemem moze byc szczelna izolacja z welny dochodzaca do jetki, ale to chyba nie jest problem nierozwiazywalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisi79 18.12.2020 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 dzięki za info, mimo to zakupiłem na próbę mate żelową 6 mm i bede starał się ocieplić te jętki. w technice Matooptyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts