Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z dachem pomocy

Tomekkrosno

Recommended Posts

Jętki z krokwiami są na 100 % skręcone prętem gwintowanym bo bodajże 2 tyg temu je dokręcałem I nie powiem były prawie wszystkie do dokrecenia .Na zdjęciach tego łączenia nie widać bo dopiero jak skończyli mi dach to później dołożyłem te pręty

Czyli dokładnie desek wełny itp to raczej sobie darować?

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jętki z krokwiami są na 100 % skręcone prętem gwintowanym bo bodajże 2 tyg temu je dokręcałem I nie powiem były prawie wszystkie do dokrecenia .Na zdjęciach tego łączenia nie widać bo dopiero jak skończyli mi dach to później dołożyłem te pręty

Czyli dokładnie desek wełny itp to raczej sobie darować?

Raz a porządnie, deski i wełna od spodu mogą nie załatwić tego problemu.

Po przegladnieciu zdjęć trafiłem na zdjęcia które jak dla mnie potwierdzają że " fachowcy " nie zrobili murłaty tylko krokwie osadzili na wieńcu. Na zdjęciach widać jak z wieńca wystają pręty gwintowane. Liczba prętów zgadza się z ilością krokwi

Tylko teraz pytanie co ja mam teraz zrobić......

Bardzo was proszę o pomoc ...

https://zapodaj.net/622a5e874bb42.jpg.html

https://zapodaj.net/2e17645fa713a.jpg.html

Jest to do zrobienia, może nie tak do końca jak powinno być, ale przynajmniej trzeba spróbować zadziałać aby tego dachu nie zwiała porządna wichura. Zdjąć blachę na wysokości murłaty, usunąć te bloczki z wieńca, spróbować nieco podlewarować konstrukcję ( nawet 1-2 cm) i dać belkę na wieniec, skręcić z krokwiami i następnie dyblami do wieńca.

Jest to rzeźba w g... i aby to wykonać trzeba mieć odsłoniętą konstrukcję dachu od dołu, jak na pierwszych zdjęciach. No i chętnego cieślę do tej ciężkiej roboty...

Radziłbym też podeprzeć dach (najpierw podlewarować z 3cm) w kalenicy stolcami (słupami) co 3m i dać zastrzały do belki kalenicowej. Oczywiście dobrze aby na środku budynku stała ściana nośna, która przejmie ciężar dachu. Zmniejszysz dzięki temu naprężenie na mury i ograniczysz ruchy dachu w linii wzdłużnej, teraz wiatr uderzający od szczytu buja krokwiami na boki i nawet jak już zrobisz namiastkę murłaty to nadal może coś skrzypieć.

Tak na marginesie; po taniości zrobiony remont teraz będzie bardzo kosztowny...

Edytowane przez StolarzS

Remont dla nas tani nie był bo robiłem projekty kier.bud itp tylko po prostu ekipa taka była i nie miał kto przypilnowac uczciwie ......dach ogólnie ma około 8 lat o nie raz bardzo mocno wiało w porywach do 130 więc cud jeszcze że stoi

W mojej okolicy to będzie raczej ciężko znaleźć uczciwego wykonawcę

Jak wygląda sytuacja jak kier.bud odebrał dom bez murlaty ?

Masz murłatę wylewaną razem z wieńcem ,ciekawe rozwiązanie i może być nawet lepsze niż murłata z drewna, którą może rozwarstwić, skręcić i jeszcze różne cuda mogą się podziać.

Nie koniecznie może to być złe ale to już musisz dowiedzieć się kogoś co nie będzie łatwe bo ilu dachowców i architektów to tyle opinii- przerobiłem to już. No i oczywiście czy krokwie są odizolowane chociaż papą od betonu. Pytanie też jakiej klasy beton i czy zaciosy są zrobione na krokwiach. Zapodaj zdjęcie od wewnątrz jeśli jeszcze możesz.

Nie zależnie od murłaty ten dach powinien być oparty przez stolce i strop na ścianie nośnej na parterze i usztywniony zastrzałami do tych słupów. Dopiero to pozwoli zdjąć część obciążenia z krokwii i ścianki kolankowej. Teraz, jak już jest zabudowany stelażem i poddasze jest użytkowane to tylko trzeba nauczyć się z tym żyć...

Chociaż, przez 8 lat to chyba już przywykłeś. Zostaw już to tak jak jest.

no bo widzę szalunek daleko wystający poza mury, a po 2 raczej by tam nie wrzucili drewnianej belki i zalali betonem .No chyba, że tam jest jakiś profil metalowy w co wątpię.

Dla tego masz jak ja to zwę "murłato-wieniec" betonowy monolit :) to tak na moje oczywiście widzimisie bo dużo nie dałeś zdjęć. Jeśli to prawda to i tak szacun, że im się tak chciało ,ciekawe czy tam jest zbrojenie.Nie spotkałem się jeszcze z czymś takim.