Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z dachem pomocy

Tomekkrosno

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oj tam projekty. W innym dziale jest projekt domu z bloczków wytrzymałości 25 mpa, też byś wtedy robił tak jak w projekcie?

Ważne aby było zrobione dobrze, kierownik zobaczy sprawdzi, znajdzie co trzeszczy i po kłopocie, mieszanie w głowie to propozycje typu podlewarować dach i podokładać murłaty

Ja wiem, że to powinno być nazwane wieńcem ale jak to wystaje z pół metra pod okap połaci tak jak prawidłowa murłata czy płatew no to jak to nazwać ??? :)

U mnie budują niedaleko dom z piwnicą ,ściany na 3 m i bez trzpieni tylko z bloczka bo tak doradził kierownik z resztą mój pierwszy którego wywaliłem ;) może będzie dobrze i nic się nie stanie, może jest wieniec.

Niestety musisz sam podjąć decyzję bo ja gdybym się nie uparł to bym miał fuszere za fuszerą, ktrórych nie zauważył nikt w tym krzywy wykusz (8 cm), który powinien być wyburzony i zbudowany od nowa ale KB nie doradził tego kiedy jeszcze trzymałem za pysk wykonawce bo miał u mnie dużo pieniędzy. Mój dom odwiedziło chyba z 10ciu wykonawców dachów i nikt mi konkretnie nie doradził co z więźbą robić, drewno o dziwo jest dobre i nie rozwarstwione.Ilu cieśli tyle teorii, kierownik też ma inną teorię, rodzina i znajomi mówią, że nie ma się czym przejmować. Teraz na własną rękę robie i zabezpieczam dach z dużym zapasem bo mam już dość i chce spać spokojnie, a nie potem wykończyć i będę miał pęknięcia, niekoniecznie za rok czy za 2 lata tylko to ma być dach bezproblemowy na minimum 30 lat !!!. Niestety teraz ponoszę finansowe konsekwencje niedopatrzeń czy tajnych ustaleń między wykonawcą, a tym pierwszym kierownikiem, bo dach nie jest zrobiony wg projektu w tym kąt 35 zamiast 40. Edytowane przez KUBEK1978

• 11 months później...
Witam postanowiłem odświeżyć temat skrzypiacego dachu .Po powrocie do kraju z pracy postanowiłem dalej szukać w czym jest problem . Dociskając sufit gk są takie same odgłosy skrzypienia jak podczas wiatru ,zauważyłem też że przy dociskaniu sufitu miejscami jest sztywny a miejscami są odczuwalne luzy

• 1 month później...