Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uszczelnienie okapu wokół tarasu

bj_bartek

Recommended Posts

Mam problem z tarasem, może ktoś będzie potrafił mi pomóc, albo podpowie gdzie szukać - dekarz odsyła mnie do glazurnika a glazurnik spaprał pracę...

Robiliśmy remont tarasu na którym zbierała się woda i odchodziły płytki - stare zostały skute, został zrobiony spadek, wylewka i doszły nowe płytki. Wygląda że jest dobrze, woda spływa i nigdzie nie stoi, ale problem jest na krawędzi tarasu. Mamy tam "daszek" wystający na jakieś 15 cm dookoła. Między beton a płytki glazurnik włożył paski blachy, przykręcił do betonu. Ostatnie płytki dookoła tarasu są w części przyklejone klejem do glazury, a częściowo do tej blachy klejem Mamut. krawędź dookoła, miejsce styku blachy i gresu zrobił silikonem dekarskim kauczukowym. Tyle że ten silikon nie trzyma się gresu. Trochę wody sobie tamtędy wpływa pod płytkę, potem po betonie spływa na ścianę (styropian + klej, przygotowane do położenia struktury). Dekarz mówi że błędem było to że blacha pod płytką jest prosta, nie została wygięta na końcu pod płytką w górę. A glazurnik umywa ręce i mówi że na wiosnę może ten silikon położyć jeszcze raz...

Skucie rzędu płytek dookoła tarasu i poprawienie tego z nowym glazurnikiem to ostateczność, może jest jakiś silny środek uszczelniający między gresem a blachą? Szczelina jest od 1 do 10 mm - daszek jest prosty a płytki mają zrobiony spadek. To musi być szczelne i elastyczne, możecie coś doradzić?

Zdjęcia:

W2xnw04

74krq5x

9p6Q1kx

k3hczmp

https://ibb.co/W2xnw04

https://ibb.co/74krq5x

https://ibb.co/9p6Q1kx

https://ibb.co/k3hczmp

Glazurnik zastosował TYTAN Uszczelaniacz dekarski kauczkowy, a widzę że w serii są też mocniejsze uszczelaniacze - specjalistyczny i x-treme. Dekarz zgadywał że może by tak Parabond ale nie gwarantuje czy się sprawdzi...

Edytowane przez bj_bartek

Ja bym to poratował tak. Wywalił to czerwone, wysuszył, odtłuścił acetonem technicznym i silikon NEUTRANLY. Są przeźroczyste a może i kolor byś dobrał. Mnie jeszcze nigdy nie zawiódł. Trzeba pilnować i sprawdzać co roku czy gdzieś cię nie odwarstwia, ale sporadycznie się to u mnie zdarzało.

Tylko czy to czasem dodatkowo gdzieś indziej nie przecieka? Przeciek pokrywa się z fugami.

Po pierwsze primo: hydroizolacja podpłytkowa jest?

Po drugie primo: co jest pod tarasem? A co za tym idzie, czy jest wymagana paroizolacja? Czy płyta tarasu jest ocieplona? Może problemem byla nie tylko stojąca woda z deszczu, ale też kondensująca para wodna z wnętrza budynku?

Jeśli te elementy są poprawnie wykonane + klej o właściwej elastyczności to płytki nie będą odpadać.

Wątpliwość to klejenie płytek do blachy na Mamuta. Blacha ma dużą rozszerzalność termiczną, więc to musi pracować. To takie podstawy fizyki ze szkoły podstawowej.

Oto inspiracja jak można prawidłowo montować obróbkę:

• 2 weeks później...

Po pierwsze to nie glazurnik a paprok!

Po drugie widać niestarannie zafugowane płytki.

Po trzecie obróbka blacharska powinna być zamontowana poniżej płaszczyzny wylewki w wyfrezowanym betonie.

Po czwarte cała wylewka wraz z blachą powinny zostać zaciągnięte folią w płynie.

Po piąte powinna być zastosowana fuga epoksydowa (basenowa).

Po szóste ostatni rząd płytek powinien być połączony z wylewką klejem a z blachą specjalistycznym klejem dekarskim np. Colozinc najlepiej bezbarwny.

Po siódme tym samym uszczelniaczem powinna być uszczelniona szczelina pomiędzy płytką a blachą.

Pozdrawiam.