alegro661 17.12.2020 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 Witam, w projekcie projektant usytuowany w skrzynkę rozdzielczą w korytarzu na ścianie działowej 12cm ze względu grubości ścianki musiałbym zastosować skrzynka elektryczna natynkowa, postanowiłem więc przesunąć skrzynkę do pomieszczenia obok, tak jak kotłowni, kotłownia będzie zasilana gazem, piecem z zamkniętą komorą spalania względem tego mam 2 pytania odnośnie skrzynki elektrycznej1. Czy są normy zakazujące umiejscowienia skrzynki elektrycznej w kotłowni a jeżeli jest to dopuszczalne to czy są określone normy odległości od pieca do skrzynki2. Pod skrzynką w odległości około 70-100 cm od dołu skrzynki chciałbym umiejscowić wodomierz wraz z filtrami do wody i to samo pytanie jaka minimalna odległość wynikające z jakiejś ustawy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 18.12.2020 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 Można natynkową skrzynkę lekko wkuć z 4-5cm w ściance działowej, albo wykuć całą ścianę do sufitu, zrobić nadproże na 1-2 pustaki a z tyłu położyć regips.Chyba nie ma norm dot. lokalizacji skrzynki w kotłowni bo często w kotłowni musi być rozdzielnica do urządzeń kotłowych (sterowników, pompy ciepła), ale niech wypowiedzą się biegli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alegro661 18.12.2020 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 Przewalilem internet zadzwoniłem do elektryka który będzie wydawał dokument powiedział ze nie istnieją takie normy i można śmiało robić należy pamiętać aby nie puszczać kabli w miejscu wiercenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 18.12.2020 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Masz tam cały dział dotyczący odległości instalacji gazowych od elektrycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts