Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja grzewcza

Berenika

Jaką masz instalację grzewczą  

63 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką masz instalację grzewczą

Recommended Posts

Właśnie mam podobny dylemat. Wczesna wiosną chcę robic wodę i c.o. ale kompletnie nie wiem z czego.

Wydaje mi się, że bez względu na materiał i tak pod wylewkami chciałbym mieć rury bez łączeń (PEX-AL-PEX lub miękkie rury z miedzi w jednym kawałku).

Co do wydłużalności tworzyw to myślę, że w przypadku PEX-AL-PEX lub PEx-AL-PE80 to chyba nie jest już takie straszne. Wkładka alu chyba w dużem mierze zap[obiega wydłużalności (tak słyszałem).

Co do ceny: już kilku instalatorów mówiło mi, że instalacja z tworzywa powinna wyjśc zdecydowanie taniej.

Rozważam miękkie rury z miedzi układane w jednym kawałku lub tworzywowe systemy Kisan lub Purmo.

Czy ma ktoś doświadczenia z systemami Kisan i Purmo????

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mój znajomy położył plastik. po pierwsze wyszło mu drożej i już klął. ale jakoś to jeszcze łyknął. ale kiedy położył już parkiet, wymalował ściany a jeden budowlaniec nadepnął na coś tam i gwóźdź wbił mu się w rurkę, zrobił dziurę i woda zniszczyła parkiet to już się załamał :)

Ale głupoty... :lol: :D :o :lol: :lol:

nie ma to jak siła racjonalnych argumentów...

Lukrecjo - a może Twój znajomy kompletnie się nie zna na układaniu

takiej instalacji (robił to po raz pierwszy) ?

U mnie zrobiła firma, z Kisana i jest git. Oczywiście budowlańców

musiałem pilnować, żeby po tym nie deptali (nakryłem starymi paletami).

pozdr - Krzysiek

robiła mu to firma instalatorska, zrobione było dobrze, tylko potem ktoś niechcący uszkodził.

czy to jest aż tak niemożliwe żeby mnie wyśmiewać?? na pewno zdarza się rzadko, ale skoro się zdarzyło to opowiedziałam, może komuś to się przyda

Problem dotyczy jakości rur i wykonania wkładki aluminiowej - w kisanie i Purmo jest sklejana na zakładke i może pękać przy gięciu a u lepszych producentów jak Roth, wawin czy TC spawana laserowo i nie pęka.

Szczerze mowiac to nie slyszalam jeszcze zeby PeXAl pekl komus podczas wyginania. CO najwyzej jak sie nieumiejetnie to robi to sie moze zalamac. To sa argumenty producentow, ktorzy musza przeciez jakos wytlumaczyc dlaczego ich produkt jest drozszy.

czy to jest aż tak niemożliwe żeby mnie wyśmiewać?? na pewno zdarza się rzadko, ale skoro się zdarzyło to opowiedziałam, może komuś to się przyda

Nikt sie z Ciebie nie wysmiewa. Chodzi o to, ze ten ktos, kto uszkadzil ta rure zrobil Twojego znajomego w konia. Bo wytlumaczenie jakie podal jest absurdalne. Nie ma takiej mozliwosci, zeby pod ciezarem czlowieka gwozdz wszedl w kilkucentymetrowa wylewke betonowa i przebil rure.

Lukrecjo,

w mojej instalacji rozszczelnił sie lut w kawałku instalki przy piecu, ale nie jest to wina materiału tylko kola który to poprostu spie... Jak bedziesz wbijac gwoździe gdzoe popadnie to nie ma znaczenia z czego masz instalkę. zadna rurka nie jest przystosowana do wircenia, wbijania. Ciekawe co by się stało jakby tym gwoxdziem majster trafił w kabelek pod napięciem:-)

Joshi nie pęka pex tylko peka wkładka aluminiowa a to nie to samo. Nie są to argumenty producentów tylko realne przypadki na budowie. Ja osobiście preferuję pex-al z wkładką aluminiowa spawaną laserowo aby uchronić się przed ewentualnym uszkodzeniem. Po drugie firma renomowana ma towar ubezpieczony na wypadek wad i nie ma problemu z uznaniem gwarancji - ważne przy uszkodzeniach zwłaszcza że można skuwać posadzki.

Jak chodzi o firmę Purmo to powiem Ci co powiedziała przedstawiciel tej firmy na pytanie dlaczego po roku użytkowania grzejników Purmo w miejscach łączenia pojawia się ślad rdzy!!! Odpowiedź była następująca :

"grzejniki się pocą w lecie i rdza wychodzi" Na moje stwierdzenie że to bzdury, że aby grzejnik się pocił to temperatura wody w grzejniku musi być mniejsza od temperatury w pomieszczeniu oraz pomieszczenie to musiało by mieć podwyższoną wilgotność. Niestety nie jest to prawdą a rdza wychodzi bo grzejnik jest fabrycznie źle zabezpieczony. Przedstawieciel w dalszej rozmowie zmienił temat czym "załatwił" sprawę i przychylił się do większej reklamy grzejników Purmo.

Lukrecjo - a może Twój znajomy kompletnie się nie zna na układaniu

takiej instalacji (robił to po raz pierwszy) ?

U mnie zrobiła firma, z Kisana i jest git. Oczywiście budowlańców

musiałem pilnować, żeby po tym nie deptali (nakryłem starymi paletami).

pozdr - Krzysiek

robiła mu to firma instalatorska, zrobione było dobrze, tylko potem ktoś niechcący uszkodził.

Szanowna Lukrecjo,

Nie gniewaj się, ale nie mogłem się powstrzymać, żeby w ten właśnie sposób nie zareagować na Twój post jak tylko napisać, że są to głupoty. I tak się powstrzymałem, bo miałem inaczej napisac... :D

Poza tym w kolejnym poście piszesz o sile racjonalnych argumentów. Napisz konkrety to otrzymasz konkretne argumenty. Z Twojego postu racjonalizm nie uderzał. Napisałaś: plastik wyszedł drożej (jaki plastik? jaka instalacja? jaki producent? o ile drożej? od czego drożej??? :o ), potem "budowlaniec nadepnął na coś tam i wbił się w rurkę" :D (na co nadepnął? przebił podłogę i wylewkę? :o )

Pozdrawiam serdecznie.

Miedź, plastik. Fajnie i łatwo wykonać. Nowoczesność. A ilu z Was może powiedzieć, że w przypadku zaniku napięcia układ pracuje na grawitacji? Czy ktoś z Was ma instalację wykonaną w tym materiale pracującą bez zarzutów np. 30 lat i może podzielić się doświadczeniem?

Miedź, plastik. Fajnie i łatwo wykonać. Nowoczesność. A ilu z Was może powiedzieć, że w przypadku zaniku napięcia układ pracuje na grawitacji? Czy ktoś z Was ma instalację wykonaną w tym materiale pracującą bez zarzutów np. 30 lat i może podzielić się doświadczeniem?

Proponuję połogówkę systemu "krzyżacy - w Malborku. 8) co prawda bez automatyki ale całkowicie bez napięcia sprawdza się wyśmienicie.

Żadna instalacja enegooszczędna niestety nie może funkcjonować w układzie grawitacyjnym. No chyba że kasy mamy w nadmiarze ale i wtedy możemy sobie zafundować awaryjne ogrzewanie.