husar18 18.12.2020 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 Witam. Podczas podłączania kanalizacji chciałem sprawdzić drożność kanalizacji i po podniesieniu zaślepki rury wystającej z posadzki napotkałem na następującą sytuację: Rury nie były ze sobą połączone. Wg mnie grunt pod chudym betonem osiadł ciągnąc ze sobą rury. Rury przechodzące przez chudy beton się nie poddały, więc zostały na swoim miejscu. Pomiędzy chudym betonem, a podłożem zrobiło się 15 cm wolnej przestrzeni. Z tego co mi wiadomo wykonawca zastosował w chudym betonie siatkę zbrojeniową 6mm i opart na ścianach fundamentowych. Wysokość ścian fundamentowych 140 cm. Brak wód gruntowych. Wszytko posadowione na twardej glinie. Dodam że rury się rozłączyły w 3 przypadkach z 6 wychodzących z chudego betonu. Co teraz z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 18.12.2020 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 Poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
husar18 18.12.2020 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 Tzn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 18.12.2020 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 Skuć cały cały chudziak dogęścić cały grunt pod i wylać od nowa. A tak na poważnie to teraz to już dupa. Możesz wpompować agregatem tynkarskim pod chudziaka zaprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 18.12.2020 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 Osiadanie samoczynne gruntu to 10 procent w pierwszym roku, czyli u ciebie nasypano piach, (nawet nie deptając go). Iniegcja gruntu to się nazywa jak jesteś z mojego obszaru działania to za jedyne ~30000 mogę to zrobić. Można taniej ( kolega powyżej po części zdradził jak) Ale na pewno będzie drożej niż 300 zł za zagęszczanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 18.12.2020 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 *iniekcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 19.12.2020 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 do usunięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uparty 23.12.2020 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 husar zatrzymaj wszystkie prace, zrób nawierty w paru miejscach i za pomocą kamerki zobacz jak bardzo i w których miejscach osiadł grunt. Na pobliskiej budowie była podobna sytuacja i finalnie rozepchało ściany fundamentowe a beton pękł. Ogólnie w przypadku "poprawki" czeka Cię kucie wszystkiego i powtórka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 27.12.2020 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Uparty - jakim cudem stwardnialy beton może wypchnąć ściany fundamentowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 27.12.2020 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Andrzej 733 jaki jest twój rejon działania i jaki materiał stosujesz do iniekcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 27.12.2020 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Podlaskie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 27.12.2020 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Podlaskie, A jaki materiał wstrzykujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.12.2020 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 [ATTACH=CONFIG]451215[/ATTACH] Wg mnie grunt pod chudym betonem osiadł ciągnąc ze sobą rury. Dodam że rury się rozłączyły w 3 przypadkach z 6 wychodzących z chudego betonu. Co teraz z tym zrobić? Przedmówcy już poradzili , natomiast inna kwestią jest fakt, że "ktoś" zawalił inną sytuację - rury były połączone na sztywno z wylewką chudziaka- to jest niedopuszczalne i również należy poprawić - te rury powinny posiadać dylatację - nie mogą być sztywno połączone z przegrodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uparty 28.12.2020 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 Uparty - jakim cudem stwardnialy beton może wypchnąć ściany fundamentowe ? Płyta zapierała się tylko i wyłącznie o ściany fundamentowe, gdy postawiło się na nią parę palet pustaków to pękła i rozepchała górne warstwy ścian fundamentowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 28.12.2020 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 Witam. Podczas podłączania kanalizacji chciałem sprawdzić drożność kanalizacji i po podniesieniu zaślepki rury wystającej z posadzki napotkałem na następującą sytuację:... Rury nie były ze sobą połączone. W takiej sytuacji można powiedzieć, że "opatrzność nad tobą czuwała". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 28.12.2020 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 Płyta zapierała się tylko i wyłącznie o ściany fundamentowe, gdy postawiło się na nią parę palet pustaków to pękła i rozepchała górne warstwy ścian fundamentowych. To musiało być gruby ten chudy beton, a ściana fundamentowa murowana za zaprawę pseudo cementową. Musiało to być zasypane bez ubijania i po godzinie lany to chudy beton. Wtedy jestem w stanie to uwierzyć. Rozepchaną ścianę fundamentową widziałem podczas zagęszczania kiedy ktoś przesadził z wibrowaniem blisko ściany dużym sprzętem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uparty 28.12.2020 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 Gdybanie, nie wiem jak to zrobili Beton miał z 15-20cm. "Ekipa" porzuciła tę budowę jak tylko uświadczyła stan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryziciel 28.12.2020 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 Przedmówcy już poradzili, natomiast inna kwestią jest fakt, że "ktoś" zawalił inną sytuację - rury były połączone na sztywno z wylewką chudziaka- to jest niedopuszczalne i również należy poprawić - te rury powinny posiadać dylatację - nie mogą być sztywno połączone z przegrodami. a mozna wiedziec z czego i jak ta dylatacja? w projekcie mam rury kanalizy fi160 w rurze ochronnej fi250 tylko na zewnatrz domu i przez sciane fundamentowa, nic na temat przejscia przez chudziak, wiec zakladalem, ze po prostu ta rura fi160 bedzie zalana dookola chudziakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts