Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nibe Uplink Premium - warto?

hoofik

Recommended Posts

Witam, ja używam Uplink Premium i przynajmniej na pierwszy sezon grzewczy polecam. Przedłużyłem na drugi - bo pierwsza zima była.... jaka była, i wolę "mieć oko" na to co dzieje się z pompą - może wreszcie jakiś prawdziwy mróz w tym sezonie? Dodatkowo dociepliłem dom - i parametry cieplne domu się zmieniły = dostosowałem też konfigurację pompy.

Niestety nie pamiętam już, jak to jest bez wykupionego abonamentu, czy to by wystarczyło... chyba nie - zdaje się, że nie wszystkie parametry można obserwować.

Odnośnie drugiej opcji premium tj. "zarządzanie" - to odradzam. W mojej ocenie wystarczy "historia".

Zarządzanie może się przydać w jakichś specyficznych sytuacjach - np. dom na drugim końcu kraju itp.

Pozdrowienia

Hej,

Koszt rocznej subskrypcji do Uplink Premium to około sto pare złotych wiec jeśli chodzi o kasę nie problem. Czy są w historii lepsze wykresy niż standardowe dodane aby zapisać się na Premium?

Pytanie a w jakim celu te wykresy ?

Żeby się jarać przy nich ?

U mnie pompa od 8 lat chodzi na jednych nastawach ustawionych 8 lat temu ;)

Żadnych problemów z wyciąganiem wniosków nie mam jak widzę porothetm i 15cm styro na nim, same wnioski te wnioski się nasuwają :D

Do tego bieda fundamenty plus Vailant i panele i wszystko jasne :D

Akurat porotherm i 15 cm styro od południa i zachodu przy dużym przeszkleniu moim zdaniem wystarczającą izoluję dom. Strona wschodnia i północna ocieplona jest 25 cm styro. Wybór pompy Vaillant i paneli uważam za bardzo dobry wybór. Inne ogrzewanie nie wchodziło w grę ponieważ nie ma gazu i w przyszłości też nie będzie a węglem i ekogroszkiem nie chciałem się bawić. Wystarczy że węglem bawiłem się w poprzednim domu. Mogłem ewentualnie wybrać ogrzewanie prądem, ale ostatecznie sąsiad mający takie ogrzewanie mi je odradził (po kilku latach ogrzewanie elektryczne stopniowo przestało mu grzać i przestawił się na grzanie klimatyzatorami. w ten sposób nie musiał zrywać podłóg). Produkcja prądu z paneli z dużym zapasem pokrywa mi zużycie energii przez pompę, przy grzaniu prądem bardzo dożo by brakowało. Mam tę świadomość że montując pompę i panele zapłaciłem za 10 letnie zużycie prądu z góry, ale teraz mnie na to stać. Za 10 lat sytuacja może się drastycznie zmienić i wtedy posiadanie tych urządzeń ułatwi życie.

Pozdrawiam