rabbit23 20.12.2020 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 (edytowane) Cześć, Proszę o pomoc w regulacji drzwi bezprzylgowych DRE. Drzwi zamontowane 7 lat temu. Zaczęły się delikatnie cieżej otwierać i słyszalny jest odgłos ni to szurania ni to obcierania. Nie dotykają podłogi. Widać, że straciły pion. Myślałem o podciagnięciu ich u góry. Załączam zdjęcia. Edytowane 20 Grudnia 2020 przez rabbit23 dodanie zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.12.2020 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Na ostatnim zdjęciu widać, że zwyczajnie "opadły" - górna szczelina jest większa niż dolna. Należy je podciągnać na zawiasie górnym wg filmiku: W 23 sekundzie zaczyna się właściwa czynność a najważniejsze - ruch w 53 sekundzie Na wszelki wypadek opiszę słownie Jakby youtube kiedyś padło: Przygotuj klucz imbusowy 4mm (bardzo popularny do okien, mebli itp). - poluzowujesz kontrę (na Twojej fotce pierwsza z lewej od góry, na drzwiach - ta wyżej na skrzydle) - kręcisz dolnym zawiasem, aż skrzydło się przyciągnie do ościeżnicy. - blokujesz kontrę. Pamiętaj, że przy czynności nr 2 skrzydło pracuje w dwóch płaszczyznach (docisk i prawo/lewo), także ustawienie końcowe dopasuj do potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rabbit23 28.12.2020 23:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 Dziękuję za instrukcję. Niemniej podciągając na górnym nie osiągam satysfakcjonującego rezultatu - rusza się tylko kilka mm w płaszczyźnie. Wynikowo "odkręciłem" go do oporu ale nadal efekt ten sam. Próbowałem na dolnym zrobić odwrotną operację (oddalić) ale tamten jest "dokręcony" na maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.12.2020 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Ależ na zawiasach ruchy regulacyjne są zwykle max 2-3mm. Być może masz problem w innym miejscu, z wyparciem zawiasu i drzwi "opadły" ale na ościeżnicy tracąc przekątną. W tej chwili ciężkie drzwi są bardzo wrażliwe na brak wyparcia, chociaż żadna instrukcja o tym nie mówi. Do głowy przychodzą mi jeszcze rozwiązania;- zamienić zawiasy dolny z górnym,- sprawdzić montaż, ew. poprawić przekątną. - kupić nowe zawiasy (do 100zł za sztukę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts