Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja drzwi DRE bezprzylgowych

Recommended Posts

Cześć,

Proszę o pomoc w regulacji drzwi bezprzylgowych DRE. Drzwi zamontowane 7 lat temu. Zaczęły się delikatnie cieżej otwierać i słyszalny jest odgłos ni to szurania ni to obcierania. Nie dotykają podłogi. Widać, że straciły pion. Myślałem o podciagnięciu ich u góry. Załączam zdjęcia.

IMG_0070.jpg

IMG_0069.jpg

IMG_0068.jpg

Edytowane przez rabbit23
dodanie zdjęć

Na ostatnim zdjęciu widać, że zwyczajnie "opadły" - górna szczelina jest większa niż dolna.

Należy je podciągnać na zawiasie górnym wg filmiku:

W 23 sekundzie zaczyna się właściwa czynność a najważniejsze - ruch w 53 sekundzie ;)

Na wszelki wypadek opiszę słownie Jakby youtube kiedyś padło:

Przygotuj klucz imbusowy 4mm (bardzo popularny do okien, mebli itp).

- poluzowujesz kontrę (na Twojej fotce pierwsza z lewej od góry, na drzwiach - ta wyżej na skrzydle)

- kręcisz dolnym zawiasem, aż skrzydło się przyciągnie do ościeżnicy.

- blokujesz kontrę.

Pamiętaj, że przy czynności nr 2 skrzydło pracuje w dwóch płaszczyznach (docisk i prawo/lewo), także ustawienie końcowe dopasuj do potrzeb.

Dziękuję za instrukcję. Niemniej podciągając na górnym nie osiągam satysfakcjonującego rezultatu - rusza się tylko kilka mm w płaszczyźnie. Wynikowo "odkręciłem" go do oporu ale nadal efekt ten sam. Próbowałem na dolnym zrobić odwrotną operację (oddalić) ale tamten jest "dokręcony" na maxa.

Ależ na zawiasach ruchy regulacyjne są zwykle max 2-3mm. Być może masz problem w innym miejscu, z wyparciem zawiasu i drzwi "opadły" ale na ościeżnicy tracąc przekątną.

W tej chwili ciężkie drzwi są bardzo wrażliwe na brak wyparcia, chociaż żadna instrukcja o tym nie mówi.

Do głowy przychodzą mi jeszcze rozwiązania;

- zamienić zawiasy dolny z górnym,

- sprawdzić montaż, ew. poprawić przekątną.

- kupić nowe zawiasy (do 100zł za sztukę)