Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze gazowe do kuchni na wszelki wypadek - czy jest sens?

karolinawarzycha

Recommended Posts

Czy robiliście może jakieś porównanie kosztów podgrzewania żywności gazem i indukcją? Jakiego rzędu oszczędności można się spodziewać rocznie?

W necie jest niejedno opracowanie czy testy grzania na płycie indukcyjnej, gazowej i ceramicznej.

Możesz sobie poczytać.

https://jackiewiczowie.blogspot.com/2015/02/koszt-uzytkowania-pyty-indukcyjnej.html

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy robiliście może jakieś porównanie kosztów podgrzewania żywności gazem i indukcją? Jakiego rzędu oszczędności można się spodziewać rocznie?

Nawet, jeśli się znajdą, na pewno nie pokryją wydatku związanego z ciągnięciem instalacji do kuchni

Edytowane przez fotohobby

Indukcja gotuje mi czajnik wody (ten sam) z 2x szybciej na polu 2,8kW niż na palniku "trzy korony" tej samej mocy płyty gazowej.

Więc różnica w kosztach żadna nawet uwzględniając zwiększenie kosztów chłodzenia latem i zmniejszenia ogrzewania zimą.

Za to znacząca oszczędność czasu.

Zdecydowanie mam na myśli: zewnętrzne przyłącze gazowe, czyli rura gazowa wokół budynku prowadząca do kuchni.

Ta rura to będzie gdzie? W ziemi, na ścianie po wierzchu czy pod elewacją?

Jak dla mnie - nie warto, szczególnie jeśli budynek ma mieć wentylację mechaniczną.

Spalanie gazu to zawsze = nieciekawe związki wdychane przez domowników + osad na ścianach. którego domownicy często nie widzą, bo z nim obcują, za to goście potrafią zauważyć, choć nie zawsze to powiedzą :D

Do kosztów wykonania tej rury dodaj 5k z Mój Prąd i będziesz miała sporo prądu do indukcji :D

Edytowane przez Pytajnick

Do kuchni nie ciągnąłbym gazu. Natomiast jak masz pomieszczenie gospodarcze w okolicach pieca gazowego - tam przygotowałbym trójnik pod awaryjną kuchenkę gazową. Koszt trójnika prawie żaden. Pomieszczenie i tak musi spełniać parametry pomieszczenia dla gazu (m. in. mieć wentylację np. mechaniczną i wysokość 220 cm)