henrykow 01.01.2021 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Czy robiliście może jakieś porównanie kosztów podgrzewania żywności gazem i indukcją? Jakiego rzędu oszczędności można się spodziewać rocznie? W necie jest niejedno opracowanie czy testy grzania na płycie indukcyjnej, gazowej i ceramicznej. Możesz sobie poczytać. https://jackiewiczowie.blogspot.com/2015/02/koszt-uzytkowania-pyty-indukcyjnej.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.01.2021 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 (edytowane) Czy robiliście może jakieś porównanie kosztów podgrzewania żywności gazem i indukcją? Jakiego rzędu oszczędności można się spodziewać rocznie? Nawet, jeśli się znajdą, na pewno nie pokryją wydatku związanego z ciągnięciem instalacji do kuchni Edytowane 1 Stycznia 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.01.2021 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Czy robiliście może jakieś porównanie kosztów podgrzewania żywności gazem i indukcją? Jakiego rzędu oszczędności można się spodziewać rocznie? Indukcja gotuje mi czajnik wody (ten sam) z 2x szybciej na polu 2,8kW niż na palniku "trzy korony" tej samej mocy płyty gazowej. Więc różnica w kosztach żadna nawet uwzględniając zwiększenie kosztów chłodzenia latem i zmniejszenia ogrzewania zimą. Za to znacząca oszczędność czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 01.01.2021 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 (edytowane) Aż dziwne, że dalej ludzie mają takie pomysły. Koszt przesyłu gazu będzie większa niż różnica w samym zużyciu energii. A gdzie podłączenie do sieci... Edytowane 1 Stycznia 2021 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.01.2021 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 jaki "koszt przesyłu" ? Do kuchni ? Chyba nie przeczytałeś pierwszego posta w wątku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.01.2021 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 (edytowane) Zdecydowanie mam na myśli: zewnętrzne przyłącze gazowe, czyli rura gazowa wokół budynku prowadząca do kuchni. Ta rura to będzie gdzie? W ziemi, na ścianie po wierzchu czy pod elewacją? Jak dla mnie - nie warto, szczególnie jeśli budynek ma mieć wentylację mechaniczną. Spalanie gazu to zawsze = nieciekawe związki wdychane przez domowników + osad na ścianach. którego domownicy często nie widzą, bo z nim obcują, za to goście potrafią zauważyć, choć nie zawsze to powiedzą Do kosztów wykonania tej rury dodaj 5k z Mój Prąd i będziesz miała sporo prądu do indukcji Edytowane 2 Stycznia 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 03.01.2021 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Do kuchni nie ciągnąłbym gazu. Natomiast jak masz pomieszczenie gospodarcze w okolicach pieca gazowego - tam przygotowałbym trójnik pod awaryjną kuchenkę gazową. Koszt trójnika prawie żaden. Pomieszczenie i tak musi spełniać parametry pomieszczenia dla gazu (m. in. mieć wentylację np. mechaniczną i wysokość 220 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.