Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór kotla na 90m2

tomn95

Recommended Posts

Co najlepiej wybrać na ogrzanie takiego budynku na wsi? Ocieplenie styro 10cm biorę pod uwagę gaz i ekogroszek. Co wyjdzie taniej w użytkowaniu i montażu?

Brałeś inne źródła ciepła pod uwagę: dofinansowania do pomp ciepła, Fotowoltaikę, prąd, kominek?

W zależności od zapotrzebowania na ciepło, instalacji CO i mieszkańców tego domu -różne mogą być odpowiedzi.

Do samych kaloryferów w domu średnio izolowanym będzie Twoja propozycja to optymalne rozwiązanie.

Co najlepiej wybrać na ogrzanie takiego budynku na wsi? Ocieplenie styro 10cm biorę pod uwagę gaz i ekogroszek. Co wyjdzie taniej w użytkowaniu i montażu?

Witamy w Polsce w XXI wieku, :) Dlaczego wybierasz źródła ciepła które będą wycofywane albo już albo za kilka kilkanaście lat?

Skąd ta pewność? To co proponujesz?

Hmm, oglądam tv, czytam artykuły i siedzę na FM i takie są niestety informacje. Jeżeli to dom rodziców i jeszcze w nim mieszkają i ty również to może warto w coś bezobsługowego jednak zainwestować, dom nie jest zbyt wielki a co oznacza "taki " dom na wsi?

Jak nie ma gazu dociągnietego -to wg mnie warto rozważyć powietrzną pompę ciepła albo mix -klimatyzatora z np. kominkiem.

Nie wiem ile może kosztować kocioł na ekogroszek ale pasuje prosty i zarazem niezawodny,

Czy nie zdarza się, że nie ma prądu? Wszelka nowa technika bez prądu jest martwa (poza kominkiem, kozą).

Jak nie ma gazu dociągnietego -to wg mnie warto rozważyć powietrzną pompę ciepła albo mix -klimatyzatora z np. kominkiem.

Nie wiem ile może kosztować kocioł na ekogroszek ale pasuje prosty i zarazem niezawodny,

Czy nie zdarza się, że nie ma prądu? Wszelka nowa technika bez prądu jest martwa (poza kominkiem, kozą).

Dla osoby którą przepraszam że to napisze odkopano po 25 latach spania w Transylwanii :lol2: nie śmiałem proponować Klimy. Taka jak moja z montażem 3000 zł cena z Warszawy i można odliczyć od dochodu.

Wybór pomiędzy kotłem na gaz a na ekogroszek obecnie i w niedalekiej przyszłości to tak trochę wybór jak pomiędzy zrobieniem l a daniem d.

Edytowane przez gawel

Hmm, oglądam tv, czytam artykuły i siedzę na FM i takie są niestety informacje. Jeżeli to dom rodziców i jeszcze w nim mieszkają i ty również to może warto w coś bezobsługowego jednak zainwestować, dom nie jest zbyt wielki a co oznacza "taki " dom na wsi?

Taki czyli chodzi o powierzchnię. W takim razie nie wiem jakie rozwiązanie konkretnie proponujesz?

Możesz zrobić pompę ciepła swoimi siłami jak się czujesz na siłach oczywiście bo w sumie to nic trudnego i w 5 tysiakach się zmieścisz ale jak nawyki palacza są większe i silniejsze to ekogroszek np kotły z palnikiem dwupaliwowym na pellet oraz ekogroszek z zapalarką obydwóch paliw więc nie trzeba nic kombinować tylko zasypać i tyle reszta samo się robi ,,,https://allegro.pl/oferta/kociol-piec-c-o-na-ekogroszek-i-pellet-15kw-9275212623 są też inne i ciut tańsze .

a jak interesuje cię pompa ciepła czyli przerobienie klimatyzatora 7kw na pompęciepła https://swatt.pl/pl/klimatyzator-scienny-klimatyzacja-heiko-7-kw-2713 , na jutubie jest gościu pod pseudonimem majsterkowicz który dokładnie pokazuje co i gdzie i jak więc bez najmniejszego problemu normalnie ogarnięty facet to zrobi .

Witamy w Polsce w XXI wieku, :) Dlaczego wybierasz źródła ciepła które będą wycofywane albo już albo za kilka kilkanaście lat?

@gawel - jak śledzisz te trendy, to w tej chwili jedynie ogrzewanie elektryczne wchodzi w grę? nie boisz się że energia elektryczna podrożeje na tyle że będzie trzeba szukać innych możliwości? nie wiem jak z PV ale już gdzieś czytałem że kombinują jak ograniczyć energię oddawaną do sieci. Poza tym mam teścia w Enei i mówi że mają straszne problemy z utrzymaniem sieci od czasu rozkwitu PV w PL.

@gawel - jak śledzisz te trendy, to w tej chwili jedynie ogrzewanie elektryczne wchodzi w grę? nie

Chłop tak śledzi trendy, ze nawet nie wiedział, że Panasonic ma powietrzne pompy ciepła o mocy 3 i 5kW.

Bo na Forum nie przeczytał :)

O tym gazie też wie, ile tu napiszą.

Prędzej zlikwidują wirtualny magazyn w sieci, niż nakażą likwidację kotłów gazowych...

• Like 1

Parter

Jak parterówka to myślałbym o klimatyzacji kanałowej. I Jeden lub dwa piece akumulacyjne używane względnie tanie.

Dodatkowo pomyśl o rekuperacji łatwo samem wykonać poprawi komfort i oszczędzi pieniądze.

Może całość w 12kby się zmieściła jakby trochę pracy samemu włożyć

Edytowane przez kulibob

@gawel - jak śledzisz te trendy, to w tej chwili jedynie ogrzewanie elektryczne wchodzi w grę? nie boisz się że energia elektryczna podrożeje na tyle że będzie trzeba szukać innych możliwości? nie wiem jak z PV ale już gdzieś czytałem że kombinują jak ograniczyć energię oddawaną do sieci. Poza tym mam teścia w Enei i mówi że mają straszne problemy z utrzymaniem sieci od czasu rozkwitu PV w PL.

Jeżeli za ogrzewanie elektryczne uznajesz również PC PW i PP to tak. O pazernych łosiach z przewymiarowanymi PV słyszałem niestety i wcale im nie współczuje bo takie tłumaczenia ze wydaje teraz 40-50 tys zł po to żeby mieć tylko opłaty stałe zasługuje na skorygowanie przez życie i OSD. Teść ma racje dlatego tylko lekko niedomiarowane instalacje mają sens bo: masz auto konsumpcję na poziomie 30-35% i to jest czysty zysk bez akcyzy i innych dodatków. Masz rachunek na poziomie 450 zł (opłaty stałe za 12 miesięcy+do 1 MWh w II strefie). Przy takim zużyciu prąd może być po 5 zł za kWh i to nie problem. :)

Grzeję od 17 lat dom prądem od tego roku przy użyciu PP a cwu pc od 2017 r. i konsekwentnie pomimo podwyżek cen udawało mi się obniżać zużycie prądu i rachunki. Przerobiłem wszystkie taryfu CB11 przez 2 lata(to była masakra), potem G11, g12, g12w i w międzyczasie duon/fortum aż od roku mam PV raczej niewielkie i budżetowe. 17 lat mieszkania to nie 3 i jak tylko PC cwu i klima stały się dostępne to je kupiłem.

Gdybym budował dzisiaj to zdecydowałbym się na pc PP z wymiennikiem kanałowym i rozprowadzenie jak ma @ 1igor1 a do cwu brałbym taką pc jak mam.

• Like 1