maddox84 23.12.2020 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Cześć, Zaczynam układać instalację elektryczną i niestety pojawiają się kolejne pytania (ze względu na brak doświadczenia). Położyłem sobie na próbę przewody między gniazdkami w najmniejszym pokoju i wyszło mi coś takiego: Została mi zwrócona uwaga że przewód poprowadziłem trochę za wysoko i faktycznie po przemyśleniu sprawy wydaje mi się że powinien być poprowadzony niżej. Podłoga będzie na wysokości góry pierwszego pustaka. Jeden pustak razem z zaprawą ma mniej więcej 25 cm. Wychodzi mi, że najlepiej byłoby poprowadzić przewody i puszki dokładnie na połączeniu drugiego i trzeciego pustaka i tutaj pytanie czy położenie przewodów na łączeniu pustaków jest prawidłowe? Czy lepiej poprowadzić je po prostu minimalnie wyżej, już na trzecim pustaku ale w jego dolnej części? Co z puszkami na styku pustaków, dopuszczalne jest takie montowanie? Wydaje mi się że normy nic na ten temat nie mówią ale SEP-a nie robiłem więc oczywiście mogę się mylić. Z góry dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 23.12.2020 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Ogólnie, to kładłbym przewody na podłodze i ciągnął do góry przy gniazdkach. Wtedy przewód masz bezpieczny w wylewce, nie ma strachu, że uszkodzisz go np. coś wiercąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.12.2020 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Wydaje mi się że normy nic na ten temat nie mówią ale SEP-a nie robiłem więc oczywiście mogę się mylić.Mówią, mówią, i to bardzo dużo. Ale cóż, skoro SEP-u nie ma ... A wystarczy w google wpisać "strefy układania przewodów" Albo "Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych/mieszkalnych. Podstawy planowania itd. BEZEL też podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maddox84 23.12.2020 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Mówią, mówią, i to bardzo dużo. Ale cóż, skoro SEP-u nie ma ... A wystarczy w google wpisać "strefy układania przewodów" Albo "Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych/mieszkalnych. Podstawy planowania itd. BEZEL też podpowie. Strefy układania przewodów doskonale znam ale nie o to pytałem. Opieram się na książce "Montaż i konserwacja instalacji elektrycznych" - Sławomira Kołodziejczyka, a pytam o to czy poprawne będzie ułożenie przewodów "na zaprawie" a nie na pustakach i jakie to ewentualnie zagrożenia ze sobą niesie. Mimo najszczerszych chęci nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie ani w internecie ani we wspomnianej książce. Czy zaprawa np. "pracuje" i później na przewodach tynk będzie pękał? Jeśli faktycznie norma coś o tym wspomina to czemu nie możesz po prostu napisać co dokładnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maddox84 23.12.2020 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Ogólnie, to kładłbym przewody na podłodze i ciągnął do góry przy gniazdkach. Wtedy przewód masz bezpieczny w wylewce, nie ma strachu, że uszkodzisz go np. coś wiercąc. Dzięki za radę. Temat już przemyślałem i raczej idę w instalację hybrydową (wtynkowo-podtynkową), bez-puszkową a układania na podłodze będę unikał jak ognia. Jak przewody poprowadzę zgodnie ze sztuką czyli pionowo i poziomo to nie będę miał raczej problemów z ich ominięciem w razie wiercenia a z prowadzeniem przewodów w podłodze mam niestety złe doświadczenia (często później hydraulik je zniszczy bo oni też "podchodzą od dołu" przez co jest większe ryzyko kolizji między instalacjami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 23.12.2020 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Hydraulik i tak poniszczy co byś nie zrobił. Choćby po złości bo nie lubią elektryki i elektryków i vice versa... Koniecznie porób zdjęcia wszystkich pomieszczeń przed tynkowaniem to potem będziesz mógł sobie przypomnieć przy wieszaniu czegokolwiek gdzie przewody idą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 23.12.2020 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Obserwuje temat bo tez mnie interesuj. Robienie zdjęć to normalna sprawa. Mnie tez wiele osób namawiało na robienie instalacji w podłodze w bruzdach, w peszlach. Będę robił podobnie jak Ty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 23.12.2020 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Gniazdka do pikuś.Problemy się pojawią później -jak będziesz chciał puścić elektrykę np do rolet - którędy kłaść, gdzie i jakie karnisze będą?Jeszcze pasuje coś do alarmu, kinkiet, antenę, RTV, komputer i telefon, może sterownik do reku, bramofonu, pieca, klimy i bramy albo furtki oraz 1000 innnych mniej lub bardziej potrzebnych kabelków które zaczną się krzyżować a krzyże mogą pokryżować hudraulicy i tak chodzi o to, żeby to robić z głową i mieć fotki.Nie ma znaczenia czy lecisz po zaprawie murarskiej, czy po pustaku, ważne żeby kable dobrze przylegały do ściany i nie było ich potem widać na tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 29.12.2020 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Możesz kłaść na pustakach, możesz na zaprawie. Gdyby zaprawa "pracowała" to na docelowym tynku byłbyś w stanie te pustaki policzyć, taka byłaby pajęczyna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts