qsal 23.12.2020 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Witam wszystkich. To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.Chciałbym zapytać doświadczonych forumowiczów nt. podkładów kwarcowych pod panele.W domu mam podłogówkę we wszystkich pomieszczeniach.Na parterze wszędzie mam płytki i na korytarzu na poddaszu też.W pokojach na poddaszu chcę ułożyć panele o grubości 12 mm i potrzebuje do nich podkład gr. 3mm (dla zrównania poziomów z płytkami).Czytałem, że maty kwarcowe są najlepsze na podłogówkę (najlepiej przewodzą ciepło).I tu moje dylematy: niektóre maty mają naniesioną folię nie wiem czy jest potrzebna, inne mają już gotowe "fałdy folii" do sklejenia bez dodatkowych taśm.Ogólnie zastanawiam się nad poniższymi modelami podkładów wszystkie gr. 3mm – różnica w cenie ogólnie nie jest znacząca i dla ilości którą potrzebuję nie stanowi dla mnie problemu:1) Wineo soundPROTECT Profi (są w wersji z folią i bez)2) Arbiton Multiprotec Absolute 3w13) Selit-ProMoże ktoś z Was podpowie czy folia jest niezbędna, czy łatwiej jednak się skleja przy użyciu dodatkowej taśmy, lub ogólnie jakieś spostrzeżenia lub doświadczenia z tymi podkładami.Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sklep_ifloor_net_pl 30.12.2020 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Podkłady kwarcowe nie tylko na podłogówkę są najlepsze Co do folii to kiedyś się wywijało na ściany. My dalej to robimy nawet kładąc podkłady kwarcowe, ale tylko w pasmach przy ścianach (nie po całości, bo to już niepotrzebne). Podkład 3w1, czyli ten mający naddatek folii jest podkładem wygodnym w montażu, ale i przy nim przydaje się dodatkowa 1 taśma aluminiowa. Podkłady bez naddatku + folia aluminiowa = wydłużony czas montażu. Pamiętać trzeba, że każde łączenie trzeba skleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts