Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześ mam kłopot z bankiem twierdzą, że nie mogą mi dać kredytu na zakup działki rolnej. Wlaściciel twierdzi, że trzeba ją wyłączyć z gruntów rolnych kto to ma zrobić ja czy on i ile to trwa???

Czy ktoś wie o co w tym wszystkim chodzi???

https://forum.murator.pl/topic/25937-czy-odrolnienie-dzia%C5%82ki-jest-traktowane-jako-dzia%C5%82ka-budowla/

Najpierw sprawdź w gminie czy jest na tym terenie aktualny plan zagospodarowania przestrzennego, a jeśli jest, to co jest w nim napisane na temat tej działki - od tego wiele zależy. Zobacz też w rejestrze gruntów (powinien być w starostwie albo w gminie) jaka jest kategoria użytków rolnych dla tej działki. Zapytaj w gminie, czy żeby wybudować dom musisz doprowadzić do "odrolnienia", jeśli tak to co jest potrzebne i ile będzie trwało. Jak będziesz miał wątpliwości, napisz jeszcze raz na Forum, podając czego się dowiedziałeś
Formalne odrolnienie jest potrzebne nawet jeśli działka pozostaje w ramach gruntów rolniczych (sieldisko), tylko że wtedy "wyłącza się" z produkcji tylko powierzchnię w obrysie budynków. Formalnie trzeba, choć jeśli jest niska klasa to opłata może być = 0 (tak było u mnie, ale papierek, że trzeba zapłacić zero złotych, przysłali :D ).

cześć

Właśnie byłem dzisiaj w urzędzie i dowiedziałem się, że planu zagospodarowania nie ma. Stary utracił ważnośc 2003r. Panowie na moje pytania o możliwości budowania odpowiedzieli, że na 90 % jest to możliwe lecz muszę złożyć wniosek o ustalenie warunków zabudowy.

Właściciel gruntu którego chcę nabyć rozmawiał z geodetą o podziale ten zaś powiedział mu że nie można budować na tej działce bo nie ma planu Z.T Kurcze nie rozumię jedni każą zrobić wstępny projekt podzialu działki-potrzebny do U.W.Z drudzy mówią że się nie da ale jaja :o