Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł gazowy kondensacyjny

amator30

Recommended Posts

Witam, nie bardzo znamy się na piecach gazowych. Budujemy domek jednorodzinny, 120 m2, ocieplenie styropian 20 cm grafit, na dachu wełna 32 cm (lambda 0.035), ogrzewanie gazowe z sieci (tylko podłogówka) + c.w.u.

Rozglądamy się za piecem kondensacyjnym jednofunkcyjnym z zasobnikiem 120 l.

Wstępnie zastanawiamy się nad Ariston Genus System 24 lub Termet ECOCONDENS GOLD PLUS 25 kW.

Proszę napiszcie kilka słów o tych kotłach czy warto czy lepiej dać sobie spokój i który z nich lepszy (termet trochę tańszy). Może polecilibyście coś innego w podobnej cenie lub ew. trochę wyższej.

Dla siebie brałbym bez wahania Termeta 20kW Projekt OZC+podlogowki pójdzie bezpośrednio z kotła bez żadnych dodatkowych elementow

Widziałam, że w przypadku kotłów termet, przy wyborze kotła gold 25 kW, startuje on od niższej mocy niż ten mniejszy 20 kW.

Ariston startuje od jeszcze mniejszych mocy, ale nie wiem czy warto dopłacać. Nie znalazłem zbyt wielu opinii o tym kotle, poza opiniami w sklepach, które nie wiem czy są wiarygodne.

Edytowane przez amator30

Według mnie wybrać, kocioł który ma serwisanta blisko Ciebie, aby w razie "draki" mógł szybko interweniować.

W internecie poszukać opinii o kotłach, które ma się na oku. Nie warto kupować drogich kotłów. Przyglądnij się jeszcze jak długą dają gwarancje i na jakie elementy.

Wybraliśmy te kotły. Ostatnio były u nas 2 ekipy, jedna zdecydowanie odradzała termet, druga wręcz go wychwałala. O Aristonie odwrotnie jedna odradzała, druga mówiła, że to bardzo dobre kotły. Żadna z firm nie sprzedaje kotłów. Więc zgupieliśmy :)

Jesteśmy z okolic Wrocławia, oba serwisy mamy niedaleko.

Wybraliśmy te kotły. Ostatnio były u nas 2 ekipy, jedna zdecydowanie odradzała termet, druga wręcz go wychwałala. O Aristonie odwrotnie jedna odradzała, druga mówiła, że to bardzo dobre kotły. Żadna z firm nie sprzedaje kotłów. Więc zgupieliśmy :)

Zarówno sprzedawcy jak i instalatorzy nie są wiarygodni, dbają przede wszystkim o swoją wygodę i zysk. Dlatego montujący Aristona nie będą polecać Termeta i na odwrót. Bardziej wiarygodni są użytkownicy kotłów. Pewnie kotły tych producentów są zbliżone jakościowo.

Skoro już mniej więcej wybrałeś, to pozostaje Ci porównać szczegółowe dane techniczne dotyczące zużycia energii czy efektywność oraz koszt przeglądów.

Tez zauważyłem ze w danych technicznych producenta kocioł 25kW ma mniejsza moc minimalna niż 20 kW ale mysle ze to błąd w druku bo raczej reguła jest ze kocioł o większej mocy startuje od wyższej mocy ninimalnej

Przecież różne modele kotłów maja różne modulacje mocy palnika. Czasem jest to 12-100%, czasem 20-100%

Ja mam Aristona Clas One system i przez ponad dwa lata na razie nie było problemu. Jestem świeżo po przeglądzie i piec bardzo czysty, trochę było kurzu jedynie bo pobiera powietrze przez ścianę blisko ulicy nieutwardzonej. Dom 106m , tylko podłogówka, CWU 120 l. Myślałem nad większym ale jak widać po użytkowaniu w zupełności wystarcza.