Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Problem następujacy: kociol Buderus gb 192 + 3 obiegi grzewcze 1 na rc310 pozostałe na rc 200. Sterowanie wg temperatury zewnętrznej. Problem moim zdaniem pojawia się przy paleniu kominkiem (często pale) mimo temperatury w domu 26C (na sterownikach ustawiona 22C) kociol dalej grzeje w efekcie przegrzewa pomieszczenie i marnuje niepotrzebnie gaz. 100% ogrzewania podłogowego. Ktoś pomoże jak to ustawić? Czy muszę wyłączyć sterowanie pogodówķą całkowicie?
https://forum.murator.pl/topic/259399-ustawienie-sterownika-rc-310-kocio%C5%82-buderus-kominek/

U mnie RC 300 - regulacja temperatury pomieszczenia z mocą.

Max. temp. zasilania ustawiona na 30*C

Na sterowniku tryb ręczny na 21,5*C w domu. Po przekroczeniu tej temp. wyłącza się.

Jak chcesz jakies bardziej szczegółowe ustawienia to pytaj.

Edytowane przez Stanowska
Dzięki za podpowiedź, czyli właściwie pogodówka odpada? Zastanawiałem się jeszcze czy nie ustawić wg temperatury zewnętrznej ale z większym wpływem pomieszczenia. Bo jak ustawie sterowanie z mocą to chyba pogodówka jest bez sensu?

Też kiedyś miałam ustawione wg temp. zewn. i w dzień często przegrzewało pomieszczenia, szczególnie kiedy świeciło słońce, a temp. na zewnątrz niska.

Ustaw sobie czas reakcji sterownika na: SZYBKO, włącz wykrywanie otwartych okien i będziesz miał stałą temp. +- 0.5*C w domu. Najprostsze rozwiązania są często najbardziej skuteczne.