Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z drzwiami balkonowymi

Recommended Posts

Cześć. Jest to mój pierwszy post na tym forum. Mam problem z drzwiami balkonowymi. Otóż otworzyłem je na wietrzenie teraz nie mogę ich zamknąć. Klamka blokuję się przed pozycja otwarcia na rozciez. Nie dochodzi górna prawa część skrzydła a przy próbie dociśnięcia klamki na siłę widać jak odskakuje dolna lewa część.

Duża szansa na uratowanie sytuacji: unieś skrzydło za klamkę /lub za dół skrzydła jak dasz radę i spróbuj zamknąć.

Możesz też wyregulować to podnoszą skrzydło po przekątnej.

Obawiam się, że pozostaje Ci jedynie poszukać jutro fachowca. To nie musi być coś extra trudnego, ale też nie jest to tak proste, by załatwić sprawę jednym ruchem ręki.

Teraz doczytałem: miałeś uchylone okno i nie możesz wrócić nawet do pozycji otwartej? Spróbuj jeszcze raz zamknąć dopychając odskakującą część.

Aha, czasem smarowanie pomaga... ;)

@IVO jeżeli chodzi Ci o nazwę firmy to niestety nie mam pojęcia. Od niedawna jestem właścicielem nieruchomości. Chyba, że jest gdzieś oznaczone.

@finlandia tak nie mogę drzwi ani otworzyć ani zamknąć. Jedynie uchylić. Również dociskałem w dolnej części gdzie wydaje mi się coś się blokuję.

A masz inne / najlepiej podobne wielkością / okno?

Otwórz, zrób fotkę, lub chociaż odczytaj jakieś napisy na okuciach. Czasem na ramce międzyszybowej jest napis z nazwą producenta. Czasem to jest jakiś trop.

Jedyne co mi się tak bez obejrzenia na miejscu nasuwa to nieprawidłowo działająca blokada obrotu klamki w rozwórce czyli w elemencie na górze. Ta blokada zapobiega obracaniu klamki w pozycji uchylnej i po dociśnięciu skrzydła do ramy powinna się odblokować ale w starociach wyciera się i nie robi tego Żeby mieć pewność trzeba zdjąć skrzydło i sprawdzić .

Jedyne co mi się tak bez obejrzenia na miejscu nasuwa to nieprawidłowo działająca blokada obrotu klamki w rozwórce czyli w elemencie na górze. Ta blokada zapobiega obracaniu klamki w pozycji uchylnej i po dociśnięciu skrzydła do ramy powinna się odblokować ale w starociach wyciera się i nie robi tego Żeby mieć pewność trzeba zdjąć skrzydło i sprawdzić .

Przekładając na język prosty: wskazany Fchowiec, Przez dużej F,