Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panele i maty grzewcze w mieszkaniu nad prześwitem

Echinocactus

Recommended Posts

Szanowni,

trochę już czytam, ale odpowiedzi na moje pytania nie znajduję, może tutaj znajdę poradę.

Za niedługo odbieram mieszkanie od dewelopera. Znajduje się ono na I-szym piętrze niemal w całości nad prześwitem (tylko kawałek jednego z pokoi będzie nad wejściem do klatki). Delikatnie obawiam się komfortu cieplnego, dlatego też wymyśliłem, że położę sobie dodatkowo elektryczne ogrzewanie podłogowe, żeby mieć ciepłą pogodę i w razie zimna trochę dogrzać mieszkanie.

W mieszkaniu poza łazienką gdzie będą płytki, chciałbym położyć panele winylowe. I tu zaczynają się moje problemy.

1. Nie wiem jak wyrobie się z różnicą poziomów łazienka/przedpokój.

2. Pod płytki w łazience użyje prawdopodobnie matę grzewczą zatapianą w kleju.

3. Z tego co czytam pod panele można położyć folię grzewczą. Tylko czy to zadziała z panelami winylowymi? Z tego co wiem dla winyli każda nierówność to tragedia, a przecież taka folia, którą kładzie się bezpośrednio pod panel to dodatkowa grubość 2-3 mm, których nie ma w miejscu gdzie foli się nie kładzie. Dodatkowo jak powinny być skonstruowane warstwy takiej podłogi? Na już gotową wylewkę należałoby położyć jakąś izolację + warstwę wyrównującą (pasującą do winyli) potem mata i panele?

Proszę o pomoc, ewentualnie podpowiedź gdzie szukać informacji.

Pozdrawiam!

Jak masz równą wylewkę to nie ma problemu,kładziesz matę izolacyjna 3 mm lub 5 mm i na to folię grzewczą która ma grubość 0,33 mm > podkład izolacyjny kładziesz na całej powierzchni i nie ma żadnej różnicy poziomów > pod stałą zabudowę folii się nie kładzie ,chyba że meble są na nóżkach