Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uszczelnienie już zamontowanych okien

Recommended Posts

Witam. Dom wybudowany przez dewelopera w 2013 roku i zamieszkały przez nas w 2014. Problem jest ze szczelnością okien. Otóż wieje w dolnych partiach na łączeniu okna z murem. Od środka okna obrobione regipsem. Na zewnątrz jest roleta, styropian i satka zaciągnięta klejem. Na wiosnę chce ściągnąć styropian dookoła okien i na nowo je uszczelnić bo nie wiem w jaki sposób zostało to zrobione a mam w planie zrobienie na gotowość tynku elewacyjnego. Proszę poradźcie w jaki sposób zrobić to jak najlepiej.

Czy to w jakiś sposób uszczelnia okna czy tworzy tylko dylatacje? Chodzi mi bardziej o coś co mogę łatwo zrobić teraz gdy okna są już zamontowane. Oglądałem wiele filmów gdzie dają po prostu piankę i kleją taśmy. Może istnieje jeszcze coś innego? W szwajcarii widziałem taka masę kiedyś która dawali między ramę okna a mur. Miało to strukturę jakby takiego gęstego silikonu. Jednak wtedy nie interesował mnie ten temat i nie dopytywałem o szczegóły.

Bardzo jestem ciekaw, co powiedzą koledzy zajmujący się tematem szerzej niż tylko praktykowanie prostych, oczywistych rozwiązań.

Wg. ogólnego zalecenia wpajanego na szkoleniach: szczelniej wewnątrz niż na zewnątrz. Trzymając się tej zasady doszczelniając zewnątrz zatrzymasz wilgoć w murze/ pianie a lepiej byłoby jej nie wpuścić. Ale tyle teoria, nie wiem jak to wychodzi w rzeczywistości.

Gdybyś odkrył wewnątrz, to najsensowniejszą metodą wydaje się być zastosowanie mas uszczelniających (np. Illbruck SP 925, taki płynny "silkon").

Od zewnątrz też można próbować robić to masami/ "farbami" lub folią jeśli odkryte miejsce pozwoli.

Wspomniane listwy - uszczelnią i uelastycznią styk muru z oknem, ale nie pianę. Dadzą efekt, ale będą półśrodkiem.

Lepiej, prościej i z mniejszą demolką:

- nawiercić glif dookoła ościeżnicy okna i psiknąć pianki w otwory uzupełniając izolację dookoła ościeżnicy,

- parapet "owiercać" os spodu tzn wiercić pod parapetem.

Zagipsować, w wersji podstawowej pomalować same glify.

Demolowanie "od zewnątrz" to więcej roboty, większe koszty i później widać na elewacji gdzie było "rzeźbione".