impirio 27.12.2020 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Witam. Dom wybudowany przez dewelopera w 2013 roku i zamieszkały przez nas w 2014. Problem jest ze szczelnością okien. Otóż wieje w dolnych partiach na łączeniu okna z murem. Od środka okna obrobione regipsem. Na zewnątrz jest roleta, styropian i satka zaciągnięta klejem. Na wiosnę chce ściągnąć styropian dookoła okien i na nowo je uszczelnić bo nie wiem w jaki sposób zostało to zrobione a mam w planie zrobienie na gotowość tynku elewacyjnego. Proszę poradźcie w jaki sposób zrobić to jak najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 27.12.2020 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Mam takie listwy zamontowane wewnątrz i na zewnątrz. Szczerze polecam. https://bellaplast.com.pl/katalog-produktow/profile-do-systemow-ocieple/listwy-bp13-pcv-dylatacyjne-przyokienne-z-siatk/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
impirio 27.12.2020 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Czy to w jakiś sposób uszczelnia okna czy tworzy tylko dylatacje? Chodzi mi bardziej o coś co mogę łatwo zrobić teraz gdy okna są już zamontowane. Oglądałem wiele filmów gdzie dają po prostu piankę i kleją taśmy. Może istnieje jeszcze coś innego? W szwajcarii widziałem taka masę kiedyś która dawali między ramę okna a mur. Miało to strukturę jakby takiego gęstego silikonu. Jednak wtedy nie interesował mnie ten temat i nie dopytywałem o szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.12.2020 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 Bardzo jestem ciekaw, co powiedzą koledzy zajmujący się tematem szerzej niż tylko praktykowanie prostych, oczywistych rozwiązań. Wg. ogólnego zalecenia wpajanego na szkoleniach: szczelniej wewnątrz niż na zewnątrz. Trzymając się tej zasady doszczelniając zewnątrz zatrzymasz wilgoć w murze/ pianie a lepiej byłoby jej nie wpuścić. Ale tyle teoria, nie wiem jak to wychodzi w rzeczywistości. Gdybyś odkrył wewnątrz, to najsensowniejszą metodą wydaje się być zastosowanie mas uszczelniających (np. Illbruck SP 925, taki płynny "silkon"). Od zewnątrz też można próbować robić to masami/ "farbami" lub folią jeśli odkryte miejsce pozwoli. Wspomniane listwy - uszczelnią i uelastycznią styk muru z oknem, ale nie pianę. Dadzą efekt, ale będą półśrodkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 28.12.2020 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 Lepiej, prościej i z mniejszą demolką:- nawiercić glif dookoła ościeżnicy okna i psiknąć pianki w otwory uzupełniając izolację dookoła ościeżnicy,- parapet "owiercać" os spodu tzn wiercić pod parapetem.Zagipsować, w wersji podstawowej pomalować same glify. Demolowanie "od zewnątrz" to więcej roboty, większe koszty i później widać na elewacji gdzie było "rzeźbione". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts