michal_mmm 25.11.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 Czy przy kredytach hipotecznych weksel in blanco jest wymagany przez wszystkie banki ?Czy ktoś zna banki, które takiego zabezpieczenia nie wymagają ?Z moich obserwacji wynika, że większość banków wymaga wystawienia takiego weksla bagatelizując sprawę ("...i jeszcze niech Pan podpisze ten weksel ..."), a klienci posłusznie go podpisują nie zdając sobie sprawy jaką władzę dają bankowi. To jest papier o niesamowitej "sile". Wg mojej wiedzy (niepełnej) jeżeli bank uzna (słusznie lub nie) że należą mu się jakieś pieniądze (np. wypowie umowe), to może wypisać ten weksel i go wyegzekwować w ciągu 1-3 tygodni, i żaden sąd nie sprawdza, czy rzeczywiście naruszyłem umowę kredytową, a jedynie czy weksel jest zgodny z deklaracją wekslową - a ta jest zazwyczaj dość ogólnikowa. No i dopiero potem (np. po licytacji) mogę sądownie dochodzić, że np. bank nie miał prawa wypowiedzieć umowy.Ja np. uważam że takie zabezpieczenie w przypadku kredytów hipotecznych to przesada - chciałbym mieć możliwość obrony przed sądem (przed licytacją mojego domu), a zabezpieczenie w postaci hipoteki i tak raczej bankowi nie ucieknie, więc interesy banku są dość dobrze zabezpieczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 25.11.2004 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 ...Ja np. uważam że takie zabezpieczenie w przypadku kredytów hipotecznych to przesada... Jestem tego samego zdania, ale niestety banki (jak monopoliści) dyktują warunki! Wystawili mi do podpisu inblanko weksel i zabezpieczyli kredyt pod hipotekę. Kwota kredytu zasrana, ale w moim przypadku warunkowała szybkie ukończenie budowy. Najbezpieczniej będzie jak najszybciej spłacić ten kredyt, bo nie wiadomo jaki numer mogą wywinąć! Zapeniam, że już więcej nie dam się wrobić w żaden kredyt !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 25.11.2004 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 Według mojej orientacji wymaganie zabezpieczenia wekselowego jest standardem praktycznie przy wszystkich kredytach. Faktycznie, nas jako kredytobiorców denerwuje to wielokrotne zabezpieczanie się przez banki (może za wiele lat, jak z kredytobiorców przekształcimy się w posiadaczy lokat bankowych, nasza optyka się trochę zmieni - w końcu banki pożyczają cudze pieniądze, a nie swoje). Ale z zagrożeniem wynikajacym z weksla nie trzeba przesadzać. Weksel korzysta z uproszczonego postępowania tylko na etapie zasądzania należności, potem jest normalna egekucja przez komornika, pod nadzorem sądu. Nie słyszałem, żeby przysłowiowe zlicytowanie domu trwało mniej niż dobre parę miesięcy, często trwa o wiele dłużej, więc mamy trochę czasu na bronienie się i udowadnianie, że nie jesteśmy wielbłądem. Co innego, jeśli ktoś ma okrągłą sumę na koncie, a komornik o tym się dowie, ale to chyba żadnemu z Forumowieczów w bliskiej przyszłości nie grozi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 25.11.2004 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 też uważam że to przesada z tym wekslem jak i ilością zabezpieczeń, ale jak się chce pożyczyć jakieś pieniądze to niestety nie ma człowiek za bardzo wyjścia, ale nie ma co się martwić, przecież banki nie czekają tylko na weksle in blanco, aby je później wykorzystać nie zgodnie z prawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 25.11.2004 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 Specjalistą nie jestem, ale o ile się orientuję, to banki często wpisują do umowy klauzule o bankowym tytule egzekucyjnym. To chyba oznacza, że można na jego podstawie prowadzić egzekucję i nie muszą się banki obijać z każdym kredytobiorcą po sądach. W takim kontekście ten weksel to faktycznie tylko formalnością się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts