Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o radę

pietre

Recommended Posts

Witam, to mój pierwszy post na forum. Zwracam się do Was z prośbą o radę. Moi rodzicie mieszkają w domu o powierzchni 140m2 (parter i piętro). Ogrzewana jest tylko góra i jedno pomieszczenie na parterze, co daje razem 100 m2 powierzchni grzewczej. Dom jest zbudowany w całości z czerwonej cegły sitówki i powstał w na początku lat 80. Dom jest ocieplony z jednej strony styropianem 5 cm a reszta domu jest obłożona panelami elewacyjnymi PCV pod którymi znajduje się styropian 5 cm. Panele te były kładzione ok. 20 lat temu. Okna plastikowe. W domu są tylko grzejniki aluminiowe żeberkowe.

Obecnie dom ogrzewany jest węglem. Palimy codziennie rano na noc piec jest wyłączany. Latem ogrzewamy tylko wodę i to za pomocą bojlera (na prąd). W roku spalamy ok 3 ton węgla, czyli średnio wydajemy na ogrzewanie w roku ok. 3000 zł. Z racji podeszłego wieku moich rodziców myślimy by zamontować panele fotowoltaiczne i pompę ciepła albo piec dwufazowy. Skłaniamy się bardziej w kierunku pompy, gdyż piec dwufazowy mimo iż jest tańszy, to potrzebuje więcej energii, a w naszym kraju możemy jej wyprodukować max. 20000 kwh. Myślimy raczej o produkcji 6000 kwh rocznie z paneli. Co o tym myślicie i co byście poradzili zamontować? Ile kwh rocznie może pobierać taka pompa i jaką ewentualnie wybrać. Będę wdzięczny za porady.

Edytowane przez pietre

• Odpowiedzi 218
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szału z tym ociepleniem nie ma. Przydało by się jeszcze docieplić chociaż do 15 cm na całości plus dach (strych)

U mnie jest 13 cm styropianu i 130 m2 do ogrzania. PC pobrała za 12 miesięcy na ogrzanie domu i wody około 4800 kWh (zima nie była zbyt mroźna).

Moja instalacja fotowoltaiczna dała tyle prądu, że wystarczyło na wszystko - od marca 2018 r .płacę tylko opłaty stałe.

Mimo że prądu wystarczyło to po sezonie grzewczym chyba dorzucę z 10 cm styropianu tak na wszelki wypadek.

Szału z tym ociepleniem nie ma. Przydało by się jeszcze docieplić chociaż do 15 cm na całości plus dach (strych)

U mnie jest 13 cm styropianu i 130 m2 do ogrzania. PC pobrała za 12 miesięcy na ogrzanie domu i wody około 4800 kWh (zima nie była zbyt mroźna).

Moja instalacja fotowoltaiczna dała tyle prądu, że wystarczyło na wszystko - od marca 2018 r .płacę tylko opłaty stałe.

Mimo że prądu wystarczyło to po sezonie grzewczym chyba dorzucę z 10 cm styropianu tak na wszelki wypadek.

Strychu nie mam i docieplić raczej nie mam jak, bo musiałbym zerwać panele i całą konstrukcje i na nowo kłaść ocieplenie.

Strychu nie mam i docieplić raczej nie mam jak, bo musiałbym zerwać panele i całą konstrukcje i na nowo kłaść ocieplenie.

Wszystko da się zrobić. Dobre ocieplenie, to kupisz PC o mniejszej mocy, czyli tańszą oraz mniejsze zapotrzebowanie na prąd, czyli mniej paneli w PV.

A i dach (stropodach) da się też ocieplić. Tylko trzeba chcieć.

To jest inwestycja "na lata", a więc warto...

Pchać się w kocioł elektryczny to 3 razy większe koszty na same ogrzewanie w stosunku do grzania przy pomocy PC.

Wszystko da się zrobić. Dobre ocieplenie, to kupisz PC o mniejszej mocy, czyli tańszą oraz mniejsze zapotrzebowanie na prąd, czyli mniej paneli w PV.

A i dach (stropodach) da się też ocieplić. Tylko trzeba chcieć.

To jest inwestycja "na lata", a więc warto...

Pchać się w kocioł elektryczny to 3 razy większe koszty na same ogrzewanie w stosunku do grzania przy pomocy PC.

Dzięki za rady, jednak ocieplanie nie wchodzi w grę.

Przy niekoniecznie dobrym ociepleniu i grzejnikach żeliwnych z pompą ciepła może być ciężko, chyba że macie możliwość zrobienia najpierw termomodernizacji wraz z wymianą grzejników, ale z tego co czytam to raczej nie. Może gazowy kocioł kondensacyjny? Do tego typu sytuacji najlepiej obrać rozwiązanie na podstawie obliczeń. Wiele firm daje możliwość złożenia bezpłatnego zapytania ofertowego. U nas możesz zrobić to tutaj: http://viessmann.pl/pl/uslugi/zapytanie-ofertowe.html. Nasi specjaliści niezobowiązująco przygotują dla Ciebie wycenę systemu grzewczego, jeśli chcesz - razem z PV.

Warto też pamiętać, że zarówno program Czyste Powietrze jak i ulga termomodernizacyjna pozwalają na obniżenie kosztów inwestycyjnych. W samym Czystym Powietrzu przy termomodernizacji, wymianie źródła ciepła i instalacji PV można zyskać do 30 tys. dofinansowania. Ulga termomodernizacyjna pozwoli na zwrot kolejnych kosztów. Może warto więc jednak rozważyć szerszy zakres inwestycji.

Przy niekoniecznie dobrym ociepleniu i grzejnikach żeliwnych z pompą ciepła może być ciężko, chyba że macie możliwość zrobienia najpierw termomodernizacji wraz z wymianą grzejników, ale z tego co czytam to raczej nie. Może gazowy kocioł kondensacyjny? Do tego typu sytuacji najlepiej obrać rozwiązanie na podstawie obliczeń. Wiele firm daje możliwość złożenia bezpłatnego zapytania ofertowego. U nas możesz zrobić to tutaj: http://viessmann.pl/pl/uslugi/zapytanie-ofertowe.html. Nasi specjaliści niezobowiązująco przygotują dla Ciebie wycenę systemu grzewczego, jeśli chcesz - razem z PV.

Warto też pamiętać, że zarówno program Czyste Powietrze jak i ulga termomodernizacyjna pozwalają na obniżenie kosztów inwestycyjnych. W samym Czystym Powietrzu przy termomodernizacji, wymianie źródła ciepła i instalacji PV można zyskać do 30 tys. dofinansowania. Ulga termomodernizacyjna pozwoli na zwrot kolejnych kosztów. Może warto więc jednak rozważyć szerszy zakres inwestycji.

Dzięki. Gazu nie chcemy, bo drogi strasznie i mało kto w naszej okolicy go bierze.

Co znaczy drogi gaz ? Rachunki przy PC są porównywalne do rachunków za gaz...

Możesz wziąć PV plus PC i przewymiarować grzejniki tak że będą zasilane niższą temperatura i będzie tanio ale koszt instalacji drogi i szukaj na dotacjach...

Ważne żeby przy tak słabym ociepleniu przewymiarować zznaacznie grzejniki

Co znaczy drogi gaz ? Rachunki przy PC są porównywalne do rachunków za gaz...

Tylko i wyłącznie jak są grzejniki ścienne, jeśli jest podłogówka to rachunki przy pompie ciepła są 2 razy niższe niż przy gazie.

Niemniej tutaj bym nie kombinował i jeśli jest gaz ziemny to tak bym zostawił.

Drogi, bo tak ludzie mówią, a po drugie nie mogą gazem dogrzać domów.

Dogrzac nie moga bo szczedza ,odpowiednio duzy kocioł i bedziesz na waleta ganial po chacie ;)

Licza sie tylko kwh dostarczone do chaty na weglu takie kosztuja po 17gr ,na gazie ziemnym 21gr,na pelecie 27gr,na pompie pracujacej z grzejnikami i temp.zasilania 50st w normalnej taryfie 30gr

Przepraszam, bo wprowadziłem was w błąd. Grzejniki mam aluminiowe, a na piecu obecnie 60 stopni. Nie wiem, czy to zmienia punkt widzenia.

Rodzaj grzejników nie ma znaczenia tylko ich powierzchnia i pojemnościa, bo i tak do zasilania będziesz musiał używać wysokiej temperatury zasilania a to wpływa negatywnie na wydajność pompy ciepła czyli na niski COP czyli grzejac pompą może wyjść drożej niż jakbyś grzal gazem ziemnym.

Bajki z tym gazem nie na aż takiej różnicy do PC chyba że kombinujesz z taryfami a jak gazem nie mogą dogrzać domów to tym bardziej przy PC, pompa to urządzenie głównie na niski parametr

Nie muszę kombinować z taryfami, od 2014r mam G12W i pompa grzeje jak musi, a że musi w godzinach gdzie cena 1kWh to ok.0,30zl to i gaz byłby dla mnie 2× droższy :D