Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o radę

pietre

Recommended Posts

Nie neguje ocieplenie jako takiego ale obecne normy sa już przesadzone i jest to przerost formy nad treścią. Wszystko o ma swoje granice. Żadna wentylacja i instalacja nie jest idealna jak się o nią nie dba. Źródłem wilgoci w domu jest najczęściej suszenie prania. Można to załatwić za pomoca suszarki kondensacyjnej , tanio i szybko.

Jak sie dba o WG ??? Jaka jest efektywnosc WG w szczelnym domu przy nowych szczelnych oknach, szczgolnie w pomieszczeniach gdzie jej nie ma. Jaki jest sens stosowania szczelnych okien skoro trzeba je rozszczelniac lub zakladac nawiewniki, przeciez to bez sensu.

Normy bynajmniej nie są przesadzone, powiedziałbym ze Umax=0,2 dla scian jest wartoscią o wiele za dużą i bardzo łatwą do uzyskania, dla podłog na gruncie jest to 0,3 co jest wartoscia o wiele za duzą bo co to jest 0,3 we wiekszosci przypadkw wystarczy ok 5 cm styro. Nie wiem jak mozna to nazwac przesadzone, najlepiej jakby podłogi na gruncie nie ocieplac, bo cokolwiek jest juz przesadą. Skąd sie tacy przeciwnicy ocieplenia biorą?. Jezeli chodzi o okna to 0,9 tez nie jest przesadzone skoro wiekszosc okien ma U<=0,8. Jezeli ktos sie chce zatrzymac w sredniowieczu ocieplen to jego sprawa ale niech nie doradza tego innym.

Edytowane przez asolt

• Odpowiedzi 218
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wentylacja grawitacyjna w nowych domach nawet z poprzednimi wytycznymi lub po konkretnej termomodernizacji poprostu przestaje dzialac ale jak ktos woli siedziec w smrodzie i zaduchu i z wiecznym niedotlenieniem to juz jego sprawa.

Dziwie sie ze jeszcze jest projektowana i dopuszczana do użytku skoro nie zapewnia wymaganych wymian powietrza.

Chyba ze jeszcze ktos nalezy do grona debili ktorzy za wlasne pieniadze kupuja okna 3szybowe 3uszczelkowe doplacaja za cieple ramki ii szczelny montaz w sumie jakies 2tys za okienko a nastepnie je dziurawi i doplaca jeszcze za slynne nawiewniki no to juz z takim odmóżdżeniem nikt sobie nie poradzi.

Wentylacja grawitacyjna w nowych domach nawet z poprzednimi wytycznymi lub po konkretnej termomodernizacji poprostu przestaje dzialac ale jak ktos woli siedziec w smrodzie i zaduchu i z wiecznym niedotlenieniem to juz jego sprawa.

Dziwie sie ze jeszcze jest projektowana i dopuszczana do użytku skoro nie zapewnia wymaganych wymian powietrza.

.

Kasta oszustów architektów ma sie dobrze. Oszukują bo działają ze własnym interesie, ale jednoczesnie szkodzą inwestorom bo zle doradzają. Z drugiej strony jest na to jakby przyzwolenie bo nie brakuje wyznawców (swiadomych?) WG i kominów

Firma, która wykonywała audyt przysłała mi dobór PC i PV wraz z cennikiem:

PV – 7,9 kWh

Moduł RISEN 415 Wp – 19 szt.

INWERTER SOFAR 8 .8KTL-X Trójfazowy

Koszt – 35 tys.

PC

Pompa ciepła Panasonic Aquarea KIT-WC09J3E8-1-SMTrójfazowa

Moc grzałek elektrycznych 3kW

Bufor 50 l

Boiler CUW 200L GALMET MAXI - m2 wymiennika ciepła

Pompa obiegowa energooszczędna VILO

Koszt – 37 tys.

Razem 72 tys. Brutto. W tym jest oczywiście montaż. Oferta po uwzględnieniu zaleceń, które wcześniej przedstawiłem tj. (ocieplenie dachu, fundamentów i sufitów). Trochę drogo…

Panasonic Aquarea KIT-WC09J3E8-1-SM - jaki to model? google coś nie znajduje, serja J z 1 wentylatorem?

od 1 kwietnia mają być podwyżki na Panasa, więc to mogą być już nowe ceny

Co do PV to z tej ceny da się zejść na jakieś 30k za taką instalacje, mam ten sam inverter, ma starczyć do 10kwp, co do paneli to lepiej Riseny 500wat, mniej miejsca zajmą.

Panasonic Aquarea KIT-WC09J3E8-1-SM - jaki to model? google coś nie znajduje, serja J z 1 wentylatorem?

od 1 kwietnia mają być podwyżki na Panasa, więc to mogą być już nowe ceny

Co do PV to z tej ceny da się zejść na jakieś 30k za taką instalacje, mam ten sam inverter, ma starczyć do 10kwp, co do paneli to lepiej Riseny 500wat, mniej miejsca zajmą.

Albo żle podał model albo żle mu podali żeby nie mógł znależć :)

Z tego co wiem to nie ma seri J 3fazowej więć jeśli jest 3f to seria H a jak jest z seri J to jednofazówka

bo płaciłeś pewnie za panele poli vs mono, to jest duża różnica i nie tylko w cenie, a w możliwościach zbierania "słońca" a tym samym większej produkcji.

Do tego dochodzi czynnik temperatur gdzie mono mniej tracą wydajności, lepiej znoszą zabrudzenia i chyba ogólnie są bardziej wytrzymałe na zarysowania

edit: 400W za 1000zł to jakaś mocno przegięta cena, miesiąc temu za riseny 500w płaciłem mniej. No chyba że tak rynek wyglądał 1.5 roku temu

Edytowane przez Fanek

Codix - no właśnie :)

3f H lub 1f J

gawel - w przeliczeniu wyjdzie bardzo zbliżona cena myśle, a zawsze to mniej miejsca gdzie licza się cienie na dachu.

Pietre - napisze jeszcze jaka część Polski, że tyle wycenili.

Wielkopolska. Panele zajmują prawie całą powierzchnię dachu czyli ok. 100m2. Z tego co wiem, panele mają być z Bruk-betu z Niecieczy. Tego modelu PC też nie znalazłem.

Risen to chińczyk cały składany w chinach, jeden z topowych producentów na świecie, mają status Tier 1.

Bruk-bet to panele sklejane w Polsce na chińskich podzespołach.

Lepiej niech to zrobi w 100% chińczyk imo

A najlepiej to zbierz przynajmniej 3 różne wyceny i będziesz miał porównanie.

Chodziło im o PC Panasonic Aquarea High Performance Kit-Wc09H3E8

Kod producenta KIT-WC09H3E8

Przeznaczenie ogrzewanie; chłodzenie; przygotowanie C.W.U

Typ pompy ciepła powietrze - woda

Moc grzewcza (kW) 9 - 9,5

Moc chłodnicza (kW) 7 - 7,5

Współpraca z innymi urządzeniami tak

Klasa efektywności energetycznej A+++

Efektywność COP 4,5 - 5

Minimalna ekonomiczna temperatura zewnętrzna pracy pompy ciepła © -23

Maksymalna temperatura oddana do układu C.O lub C.W.U © 55

Napięcie / Częstotliwość zasilania (V / Hz) 400 / 50

Gwarancja (lata) 3 (zestaw); 5 (sprężarka)

Kod producenta zestawu KIT-WC09H3E8

Kod producenta jednostki wewnętrznej WH-SDC09H3E8

Kod producenta jednostki zewnętrznej WH-UD09HE8

Producent PANASONIC

Orientujecie się, przy jakiej temp. wyciągnie te 55C?

AQUAREA_KIT_WC_H.jpg

Edytowane przez pietre

• 2 weeks później...

Kolejne oferty:

1.Pompa ciepła SAMSUNG 9 kW AE090RNYDEG/EU + AE090RXEDEG/EU (jednostka zewnętrzna + wewnętrzna)1 szt.

2.Zbiornik CWU do pompy ciepła 200 l1 szt.

3.Zasobnik buforowy 200 l1 szt.

4. Pompa obiegowa energooszczędna1 kpl.

5.Zawór trójdrogowy przełączający 1 szt.

6.Uchwyty jednostek zewn. i wewn.1 szt.

7.Elementy systemu ogrzewania: naczynie przeponowe CO oraz CWU, rury, kształtki, zawory kulowe, złączki, termometr, grupa bezpieczeństwa, filtr magnetyczny, inne.1 kpl.

8.Dojazd, montaż i uruchomienie pompy ciepła1 szt.

9.Podlicznik zużycia energii elektrycznej1 szt. Wartość brutto 8% VAT

29 200,00 zł

1.Pompa ciepła Panasonic Aquarea T-CAP 9kW – KIT-WXC09H3E5 Komplet (jednostka zewnętrzna + wewnętrzna) 1 szt.

2.Zbiornik CWU do pompy ciepła 200 l 1 szt.

3. Zasobnik buforowy 200 l 1 szt.

4.Pompa obiegowa energooszczędna 1 kpl.

5. Zawór trójdrogowy przełączający 1 szt.

6. Uchwyty jednostek zewn. i wewn. 1 szt.

7.Elementy systemu ogrzewania: naczynie przeponowe CO oraz CWU, rury, kształtki, zawory kulowe, złączki, termometr, grupa bezpieczeństwa, filtr magnetyczny, inne. 1 kpl.

8. Dojazd, montaż i uruchomienie pompy ciepła 1 szt.

9. Podlicznik zużycia energii elektrycznej 1 szt.

Wartość brutto 8% VAT 34 200,00 zł

1. Moduły fotowoltaiczne Bruk Bet BEM 390 Wp 20 szt.

2. Falownik Bruk Bet PV BB Eco 8 kW 1 szt.

3. Uchwyty/konstrukcje do zamocowania modułów na dachu 1 kpl.

4. Zabezpieczenia/Okablowanie i złącza 1 kpl.

5. Montaż 1 kpl.

6. Przygotowanie projektu 1 kpl.

7. Formalności związane z przyłączeniem mikroinstalacji 1 kpl.

8. Uzgodnienie instalacji z rzeczoznawcą ds. zabezpieczeń ppoż. i dostosowanie instalacji do obowiązujących przepisów prawa budowlanego 1 kpl.

Wartość brutto 8% VAT 34 400,00 zł

1. Moduły fotowoltaiczne Trina Solar 375 Wp 20 szt.

2. Falownik Bruk Bet PV BB Eco 8 kW 1 szt.

3. Uchwyty/konstrukcje do zamocowania modułów na dachu 1 kpl.

4. Zabezpieczenia/Okablowanie i złącza 1 kpl.

5. Montaż 1 kpl.

6. Przygotowanie projektu 1 kpl.

7. Formalności związane z przyłączeniem mikroinstalacji 1 kpl.

8. Uzgodnienie instalacji z rzeczoznawcą ds. zabezpieczeń ppoż. i dostosowanie instalacji do obowiązujących przepisów prawa budowlanego 1 kpl.

Wartość brutto 8% VAT 31 900,00 zł

Widzę, że te temat trochę upadł. W następnym tygodniu jadę podpisać umowę. Skłaniam się w kierunku ostatniej oferty, a konkretnie Panasonic Aquarea T-CAP 9kW – KIT-WXC09H3E5. Szkoda, że nic nie napisaliście, bo byłem/jestem ciekaw opinii na temat tego SAMSUNGA. Co do paneli, myślę jeszcze nad innym falownikiem np. froniusa albo solaredge, ale tu też nie bardzo otrzymałem wsparcia z forum...

Byłbym wdzięczny za radę co do paneli, czy lepiej brać Bruk Beta, czy Trina Solar

Edytowane przez pietre

• 1 year później...
Czas na krótkie podsumowanie mojej inwestycji. Rok temu założyłem PC T-CAP 9kw 3-faz i fotowoltaikę 8,626 kw. PC wzięła ogółem przez cały rok 4500 kwh. Wyprodukowałem 7250 kwh. Troszkę brakło na całe zużycie prądu, ale nie miałem jeszcze tyle zmagazynowanej energii, ile mogę mieć w tym roku. Dociepliłem tylko dach celulozą i sufity XPS 10 cm na parterze, gdzie nie ma pomieszczeń mieszkalnych. Nic więcej nie zmieniałem. Grzejniki zostawiłem aluminiowe i ewentualnie wymienię dwa na większe, bo w dwóch pomieszczeniach zimą temp. spadała do 21C. Problem tylko w tym, że nie bardzo mam miejsce na większe grzejniki, ale coś się wykombinuje. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tej inwestycji.

nie bardzo mam miejsce na większe grzejniki, ale coś się wykombinuje.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tej inwestycji.

Są grzejniki 3-panelowe np; KERMI V33 600x1800- Grzejnik płytowy

https://www.tukado.pl/produkt-21-KERMI_V33_600x1800-_Grzejnik_plytowy-12982851391238-13381975271343.html