Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o radę

pietre

Recommended Posts

3t wegla to ok.18000kWh skoro nie chcesz ruszać elewacji to trzeba przewymiarować grzejniki aby max temp zasilania była 45--48*C co powinno skutkować ok 6500kWh na PC przy 12 godzinnym ogrzewaniu .Podstawa to te grzejniki bo 55 lub 60*C to nie ma co myśleć o PC.

45-48st.C na zasilaniu to o dużo za dużo dla pompy żeby myśleć o tanim grzaniu.

Bo to da COP ok.2,5 czyli 0,70zl/2,5=0,28zl/kWh gdzie z gazu ziemnego będzie miał po ok.0,22zl/kWh i tylko przy inwestycji w kocioł gazowy bo rozumiem, że przyłącze gazu już jest.

• Odpowiedzi 218
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak nie zrobisz ocieplenia to bedziesz musial pewnie zalozyc jakiegos tcapa za 33tys do tego grzejniki za 5tys i panele z 8kwp za 26tys (wszystko bez mozliwych doplat)

Ja bym wolal wydac 23tys na pompe, 3tys na grzejniki ,20tys na panele a reszte wydac na termomodernizacje oczywiscie szarpiac przy okazji na wszystko dotacje z czystego powietrza

A dlaczego ma nie dostać dotacji w wariancie pierwszym twojego postu? Dopłaty dostanie na wszystko co jest związane z ograniczeniem zużycia lub likwidacji starego źrodła ciepła. Tak że nie ma to znaczenia jaka pompe kupi. Jedyne czego nie wiem czy jest jeszcze 5k na PV lecz PIT odliczy + 13,5----do 18k na PC + PIT na PC i + na reszte ( grzejniki ) Na szybko.- Ulga do 53k + 17% z PIT

Panowie, przecież każdy z nas czytając kolegi problem zdaje sobie sprawę , że ten dom ma tak kiepską izolację , że pompa ciepła i panele FV to pudrowanie pryszcza - braknie kasy na cokolwiek, a jeśli już to utopi te 50 tyś i nic z tego nie będzie przy takim "froncie" robót potrzeba dużo więcej.

Brakuje zbyt wiele, aby coś rozsądnego doradzić - jeśli PC to brak ogrzewania podłogowego lub niskotemperaturowego i brak ocieplenia, jeśli gaz to również trzeba iść w wysoki parametr co praktycznie zrówna się kosztami a ułatwi tylko obsługę. Sam prąd też niewiele da bo nawet nie znamy warunków - zapewne instalacja do wymiany.

Tak myślę i może jednak te dotacje? może pójść w piec DEFRO GAMMA 15 kW kocioł piec na pellet - czyli pełna automatyka, a pozostałe środki wykorzystać na zwiększenie ocieplenia co z kolei przełoży się na powstanie oszczędności w zużyciu paliwa.

Kolejne fundusze to inwestycja w FV i np dwa panele solarne do zbiornika Defro? na porę letnią dla CWU ?

Po prostu liczę i nic nie wychodzi - portfel 50 tyś jest zbyt skromny aby zrealizować potrzeby i jeszcze oszczędzać - tak naprawdę każdy by tak chciał.

Tak dobrze mówisz. Tylko kolega mysli o starszych rodzicach aby mieli spokój z etatem palacza. A nawet piec DEFRO wymaga zaladunku i cos tam piopiolu jest. Koszt takiego defro ( od mocy tez zależy) ale to koszt ok16k i dotacji do pieca jest chyba 4k. PC to koszt ok 30k lecz mamy dotacji od 13,5--do 18K więc rożnica w kosztach końcowych nie jest duża a wygoda .

Racja, tylko po co rozpatrywać coś co jest nieosiągalne,lub nie spełni swojego zadania?

Bez zmiany jednego nie obejdzie się nie zmieniając kolejnego. A na to potrzeba kasy....gdyby dotacje były tak proste jak 5kzł FV to jeszcze....a tak to "utoną" na kilka lat.

Sprzedać i kupić mieszkanie? Rodzice bez zobowiązań, a dzieci spokojne.....ale takie rozwiązanie to ostateczność.

45-48st.C na zasilaniu to o dużo za dużo dla pompy żeby myśleć o tanim grzaniu.

Bo to da COP ok.2,5 czyli 0,70zl/2,5=0,28zl/kWh gdzie z gazu ziemnego będzie miał po ok.0,22zl/kWh i tylko przy inwestycji w kocioł gazowy bo rozumiem, że przyłącze gazu już jest.

Jadę pierwszy sezon na PC poprzednie 4 lata na czystym prądzie a wczesniejsze 20 lat na weglu . Więc ten rok tak testuje lecz dobre zaplecze mam po 4-ro letnim grzaniu EE z COP=1. Też daje rozne temp na zasilaniu i przy 43 -45*C cop za listopad 4,1 za grudzień 3.4 w domu 22,5--23,5.

Racja, tylko po co rozpatrywać coś co jest nieosiągalne,lub nie spełni swojego zadania?

Bez zmiany jednego nie obejdzie się nie zmieniając kolejnego. A na to potrzeba kasy....gdyby dotacje były tak proste jak 5kzł FV to jeszcze....a tak to "utoną" na kilka lat.

Sprzedać i kupić mieszkanie? Rodzice bez zobowiązań, a dzieci spokojne.....ale takie rozwiązanie to ostateczność.

Racja 100% zgoda. Lecz kolega jak by zrobił tak jak doradzamy czyli na 1 miejscu ocieplenie a później reszta to pewnie by pomocy nie potrzebował.

Jadę pierwszy sezon na PC poprzednie 4 lata na czystym prądzie a wczesniejsze 20 lat na weglu . Więc ten rok tak testuje lecz dobre zaplecze mam po 4-ro letnim grzaniu EE z COP=1. Też daje rozne temp na zasilaniu i przy 43 -45*C cop za listopad 4,1 za grudzień 3.4 w domu 22,5--23,5.

Jacie, magia normalnie, to mój T-CAP,też 9kW,przy zasilaniu max 36st.C w najgorsze mrozy będzie miał roczny COP 6 ;)

Nie jest to możliwe, te pompowe przepływomierze czytałem, że są dobre jedynie do końcowego etapu posiedzenia na tronie ;)

Ja stawiam na max.3,5 rocznie przy mojej temp. zasilania (33-35)

Edytowane przez Arturo1972

Jacie, magia normalnie, to mój T-CAP,też 9kW,przy zasilaniu max 36st.C w najgorsze mrozy będzie miał roczny COP 6 ;)

Nie jest to możliwe, te pompowe przepływomierze czytałem, że są dobre jedynie do końcowego etapu posiedzenia na tronie ;)

Ja stawiam na max.3,5 rocznie przy mojej temp. zasilania (33-35)

Z COP =6 powodzenia życzę. Dom domowi nie równy Przeczytaj post jeszcze raz.4 lata grzania EE z COP=1 Poza tym opieram sie na podliczniku.a zapotrzebowanie w kWh mam spisane dzień w dzień z 5 lat. jak i temp. Przecież ja ciebie nie zamierzam przekonywać podaję swoje po 2 miesiącach grzania. Średni z 2 miesięcy listopad i grudzień= 3,75 Odpowiednio 4,1 i 3,4

Przy 36*C w listopadzie miałeś 3,5? słabo. Z czego to kolega ten COP spisał? Jeżeli roczny to OK. Ja roczny to dopiero w październiku mogę podać

Moja PC zużycie zaniża o 20,76% tak że wiem o tym.

Edytowane przez -voymar-

A dlaczego ma nie dostać dotacji w wariancie pierwszym twojego postu? Dopłaty dostanie na wszystko co jest związane z ograniczeniem zużycia lub likwidacji starego źrodła ciepła. Tak że nie ma to znaczenia jaka pompe kupi. Jedyne czego nie wiem czy jest jeszcze 5k na PV lecz PIT odliczy + 13,5----do 18k na PC + PIT na PC i + na reszte ( grzejniki ) Na szybko.- Ulga do 53k + 17% z PIT

Zle zrozumiales chodzilo ze ceny sa podane bez mozliwych doplat tak samo jak i w drugim wariancie czyli po ociepleniu mniejsze pompy panele grzejniki i tez ceny podane bez mozliwych doplat

Z COP =6 powodzenia życzę. Dom domowi nie równy Przeczytaj post jeszcze raz.4 lata grzania EE z COP=1 Poza tym opieram sie na podliczniku.a zapotrzebowanie w kWh mam spisane dzień w dzień z 5 lat. jak i temp. Przecież ja ciebie nie zamierzam przekonywać podaję swoje po 2 miesiącach grzania. Średni z 2 miesięcy listopad i grudzień= 3,75 Odpowiednio 4,1 i 3,4

Przy 36*C w listopadzie miałeś 3,5? słabo. Z czego to kolega ten COP spisał? Jeżeli roczny to OK. Ja roczny to dopiero w październiku mogę podać

Moja PC zużycie zaniża o 20,76% tak że wiem o tym.

Dane producenta w warunkach laboratoryjnych :)

Screenshot_20201229-081637_Chrome.jpg

Witam,

odnośnie SCOPu na grzejnikach i temp na CO 41-48st (+CWU 46st , +2K -bo tak mój Panas ma...) , to u mnie np w tym roku mam 3,14.

Policzone jak należy : z podlicznika (wszyskie dodatkowe pompy,sterownikczki,itp) i ciepłomierza zewnętrznego. Tak więc jeśli chodzi o T-capy nie pracujące na najniższej modulacji -to na OP przy obecnych "zimach" można mieć SCOP 3,6-3,8 (realny, nie wirtualny).

Tymczasem

PS

Jak chcecie mieć ko(s)miczne COPy w Waszych PC, to przekalibrujcie sobie temp powrotu np o 2K w dół-cuda wtedy zobaczycie , powiadam Wam ,cuda...

Wszystko da się zrobić. Dobre ocieplenie, to kupisz PC o mniejszej mocy, czyli tańszą oraz mniejsze zapotrzebowanie na prąd, czyli mniej paneli w PV.

A i dach (stropodach) da się też ocieplić. Tylko trzeba chcieć.

To jest inwestycja "na lata", a więc warto...

Pchać się w kocioł elektryczny to 3 razy większe koszty na same ogrzewanie w stosunku do grzania przy pomocy PC.

Cytat Napisał pietre

Dzięki za rady, jednak ocieplanie nie wchodzi w grę.

Jak ocieplenie nie wchodzi w grę to by było całkowicie bezobsługowo to będzie drożej niż węglem, ale można:

- ogrzewanie gazem (gaz z rury, lub płynny),

- prądem, lub przy pomocy prądu, czyli kocioł elektryczny (np Kospel) lub PC (też drogo, ale ze 2-3 razy taniej - taniej wyjdzie zwłaszcza grzanie ciepłej wody w ciepłe dni).

Gdyby jednak udało Ci się w końcu przekonać rodziców o celowości ocieplenia (sądzę, że to oni stawiają opór) to sytuacja by była inna.

Pewnie tych 50 baniek by starczyło na dobranie solidnego ocieplenia i rachunki za prąd nie były by straszne. A i z ulgi byś skorzystał...

Powiem tak. Ja bym nawet sam ocieplił dom, poza tynkowaniem. Tylko do tego dochodzi jeszcze wymiana parapetów i rynien. Tu jeszcze pytanie. Mam ocieploną jedną ścianę 5 cm i tego nie zmienię, bo jest ona przy drugim domu, a między nimi jest szczelina 50 cm, więc ciężki temat by to usuwać i kłaść nowe. Przypuśćmy, że ocieple dom 15 cm. Jeśli będę chciał nadal PC, to rozumiem, że i tak musiałbym wymienić grzejniki ? Wtedy by się opłacało? PC przez rok zmieściłaby się w tych 6000 kWh?

Powiem tak. Ja bym nawet sam ocieplił dom, poza tynkowaniem. Tylko do tego dochodzi jeszcze wymiana parapetów i rynien. Tu jeszcze pytanie. Mam ocieploną jedną ścianę 5 cm i tego nie zmienię, bo jest ona przy drugim domu, a między nimi jest szczelina 50 cm, więc ciężki temat by to usuwać i kłaść nowe. Przypuśćmy, że ocieple dom 15 cm. Jeśli będę chciał nadal PC, to rozumiem, że i tak musiałbym wymienić grzejniki ? Wtedy by się opłacało? PC przez rok zmieściłaby się w tych 6000 kWh?

Te 5cm między domami chyba bym zostawił w takiej szczelinie (lub bym połączył te domy styropianem...).

Odnośnie wymiany grzejników-pisałeś ,że rodzice mieli ok 55st i był ukrop. Prawdopodobnie wystarczą niższe temp -dla PC nie LT i nie HT do 50st jest ok (u mnie do 48st-a wcześniej był piec zasypowy i temp ok 55-57st...).Jeśli już będziesz chciał obniżyć temp na grzejnikach , to zapewne będzie można zamienić miejscami kilka grzejników i co najwyżej dokupić kilka-grzejniki to nie majątek.

Na pewno po sezonie grzewczym na PC będziesz wiedział co pozmieniać.

Kolejna sprawa-jeśli piec nie działał ciągle , to na PC z automatu także będziesz miał niższe temp (max) -a przede wszystkim będziesz miał zmianę temp CO wzgl temp na zewnątrz (wątpię, aby było to na piecu węglowym).

Pzdr

Co do szczeliny między domami to powinien się wypowiedzieć ktoś co się na tym zna - być może wystarczy wsypać styropian w postaci "kuleczek" a po brzegach odpowiednio uszczelnić by się nie wysypało.

Jeśli chodzi o pozostałe ściany, a to Ty będziesz sam robił jak piszesz oprócz tynkowania to całkiem inna sprawa.

Powinien się wypowiedzieć ktoś kto policzy ile się zyska przy konkretnej grubości ocieplenia (OZC).

Styropian "fasadowy" jest stosunkowo tani - około 120 złotych za m3, a transport na terenie kraju gratis.

Jeśli dasz nie 15 cm a 25 cm to koszt wzrośnie raptem o około 2 tys. jak nie mniej (tylko 3 ściany 160 m2 minus okna). Pozostałe koszty praktycznie takie same niezależnie od grubości warstwy.

Ceny za styropian są aktualne, bo jak poprzednio pisałem - sam przymierzam się do zwiększenia ocieplenia na następny sezon grzewczy o kolejną warstwę.

Przy "godziwym" ociepleniu to "sama poezja" i będziesz mógł rozpatrzyć ogrzewanie na kilka sposobów.

Nie wykluczone, że grzejniki takie jakie są wystarczą, jeśli będzie brakować to niewiele.

Uzupełniam:

Przeoczyłem, że szczelina ma 50 cm (jakoś tak przyjąłem, że 5 cm).

Przy takiej szczelinie zmieścisz się z normalnym styropianem jeśli jesteś szczupły.

Kolejnej warstwy nie musisz mocować na kołki - wystarczy przykleić.

Ja tak zrobiłem w 1997 roku naklejając 5 cm na już przymocowane 8 cm i trzyma do tej pory bardzo dobrze.

Edytowane przez vr5
uzupełnienie

Te 5cm między domami chyba bym zostawił w takiej szczelinie (lub bym połączył te domy styropianem...).

Odnośnie wymiany grzejników-pisałeś ,że rodzice mieli ok 55st i był ukrop. Prawdopodobnie wystarczą niższe temp -dla PC nie LT i nie HT do 50st jest ok (u mnie do 48st-a wcześniej był piec zasypowy i temp ok 55-57st...).Jeśli już będziesz chciał obniżyć temp na grzejnikach , to zapewne będzie można zamienić miejscami kilka grzejników i co najwyżej dokupić kilka-grzejniki to nie majątek.

Na pewno po sezonie grzewczym na PC będziesz wiedział co pozmieniać.

Kolejna sprawa-jeśli piec nie działał ciągle , to na PC z automatu także będziesz miał niższe temp (max) -a przede wszystkim będziesz miał zmianę temp CO wzgl temp na zewnątrz (wątpię, aby było to na piecu węglowym).

Pzdr

Witaj!

Widzę, że nasze przemyślenia są dość podobne!

Jak pisałem mam zamiar dorzucić styropianu - być może na początek tylko na ścianę od strony północy mimo, że starcza prądu.

To tak "na wszelki wypadek", bo pamiętam, że w latach pięćdziesiątych były srogie zimy, a i później też od czasu do czasu.

Pozdrawiam!

Hej Vr,

na pewno nie tylko my (tu także) myślimy podobnie (nie tylko o PC).

Czasem mam tylko wrażenie ,że pytający o poradę bardziej przejmują się niczym nie podpartymi opiniami , niż tymi z konkretnymi argumentami (a wręcz "dowodami")-nie chodzi mi tu tylko o ten topic...

To jeszcze jeden mit - cena kWh wungiel vs PC na grzejnikach wg przykładu 3 tony eko groszku :

3 000kg x 8kWhx70% (max sprawność-zapewne 60% może być problemem przy nie częstym szorowaniu pieca)=ok 17 000kWh

Cena eko ok 900pln x3=2 700pln , teraz przy realnym SCOPie 3 wg mojego przykładu (temp na CO 41-48st) i średniej cenie 1kWh w G12W ok 0,44pln brutto mamy ok 2500 pln (17 000kWh :3 x 0,44pln).

Nawet przy wyższej cenie energii tj do 0,47 pln brutto (energia i przesył) będzie taniej niż na wunglu z temp wunglowymi...

Pzdr

Powiedzcie mi, jak wy sobie wyobrażacie wypełnienie półmetrowej szczeliny między domami styropianem, bo ja tego nie widzę. Na dodatek budynek rodziców jest dużo większy, niż ten obok. Po drugie, jeśli dam na ocieplenie styropian o grubości 25 cm, to parapety będę musiał mieć chyba na pół metra.

Co do palenia w piecu obecnie. Na piecu mam 60 C, ale palone jest dziennie przez ok. 12h, więc to też się rozkłada.

I jeszcze jedno. Mogę się mylić, ale jak wspominacie o dofinansowaniach, to są one chyba zależne od dochodów nieprawdaż?

Edytowane przez pietre