Arturo1972 30.12.2020 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Tylko nie daj się wpuścić w maliny z wymianą wszystkich jak leci grzejników-możesz je po zamieniać ile się da tj np przełożysz grzejniki z większego pomieszczenia do mniejszego i zakupisz tylko te , których po prostu zabraknie... To bobrow, takie podchwytliwe pytania teraz 1.ile wychodzi Ci koszt kWh przy obecnym grzaniu pompą ciepła ? 2.Dlaczego nie ogrzewasz gazem ? 3.Jaki jest koszt 1kWh grzejąc gazem ziemnym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.12.2020 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 To bobrow, takie podchwytliwe pytania teraz 1.ile wychodzi Ci koszt kWh przy obecnym grzaniu pompą ciepła ? 2.Dlaczego nie ogrzewasz gazem ? 3.Jaki jest koszt 1kWh grzejąc gazem ziemnym ? Ad.1 średnio przy SCOp=3 wychodzi 0,14 pln brutto wszystko (w piątek podliczę dokładnie cały rok) ad.2 bo nie mam gaz rury ... ad.3 sam poszukaj-nie wiem jakie teraz są aktualne ceny gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.12.2020 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 I jeszcze jedno-moi znajomi z za dwóch wioch mają CO gazowe z sieci, przy podobnym metrażu/standardzie izolacji/temp w chałupie płacą za gaz 7-8 tysi (jest w tym pewnie gotowanie).Ale najlepsze jest to ,że oni twierdzą ,że u nas jest w zimie cieplej...Chyba chodzi o to ,że u mnie im jest zimniej tym dłużej pracuje PC i jest po porstu promieniowanie podczerwone , a przy grzejnikach i CO gazowym jest prawie max temp na grzejnikach i off z eurostera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 30.12.2020 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 @pietre Jeśli dobrze zrozumiałem, to mówiłeś o samodzielnym wykonaniu ocieplenia, jedynie powierzenie otynkowania zlecisz fachowcom. Jeśli tak, to przy ograniczonych funduszach tynk może trochę poczekać. Wystarczy tylko na przymocowany do muru styropian przykleić siatkę, a reszta może czekać nawet parę lat. Osobną sprawą jest co kryje się pod panelami. Jeśli usuniesz siding być może te 5 cm styropianu jest przyzwoicie mocowane do podłoża i wystarczy dołożyć styropian 20 cm. Oczami wyobraźni widzę że doklejasz płytę po płycie i dodatkowo kołujesz dając np. po 2 kołki na każdą. To się nazywa ocieplenie "tymi ręcami robione". Jeśli chodzi o grzejniki to Kolega @bobrow dobrze radzi. Ja akurat wymieniałem grzejniki na aluminiowe z czego większość dostałem od syna, bo wymieniał na nowe. Poskręcałem je w zasadzie "na wyczucie", ale korzystałem z tabel podanych przez producenta grzejników Alice 500Np z tego można skorzystać: https://www.fuego.pl/download/alice.pdf Jeśli w pomieszczeniu masz komfort cieplny dla obecnej temperatury zasilania 60 st.C, to wyjdzie o ile musisz zwiększyć ilość żeberek by uzyskać podobnie ciepło dla niższych temperatur wody na zasilaniu. Nie będę Cię dalej zanudzał, bo na Forum są prawdziwi fachowcy, którzy od czasu do czasu dzielą się uwagami co i jak zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.12.2020 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Przewymiarowanie grzejników polega po prostu na doborze grzejnika na niższe temp pracy przy zachowaniu odpowiedniej mocy. W uproszczeniu zazwyczaj są to większe tj dłuższe grzejniki ,albo z większą ilością elementów grzejnych-jeśli masz np grzejniki dwu płytowe C22 i chcesz nie zwiększając wym szer i wys z zachowaniem tych samych mocować, to po prostu kupujesz grzejnik trzy płytowy (C33). Pojawiają się tu dwie kwestie : -dobór potrzebnej mocy do pomieszczenia wg zadanej temp -dobór grzejnika do w/w mocy Moc dla danego pomieszczenia jest do wyliczenia precyzyjnego lub do oszacowania w różnych kalkulatorach (są wręcz odpowiednie "średnie" W/m2). Moc grzejników obliczasz np na stronce Purmo. Jakby to było takie proste. Obliczenia grzejników na stronie purmo są dokladne, ale obliczenia obciazenia cieplnego poszczegolnych pomieszczen to bardzo, ale to bardzo zgrubne szacunki, jak dobrac optymalnie Tz? Mozna byc bohaterem w swoim domu, ale czy efekty tego bohaterstwa beda zadowalajace, bo optymalne raczej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 30.12.2020 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Ad.1 średnio przy SCOp=3 wychodzi 0,14 pln brutto wszystko (w piątek podliczę dokładnie cały rok) ad.2 bo nie mam gaz rury ... ad.3 sam poszukaj-nie wiem jakie teraz są aktualne ceny gazu Nie zaskoczyłeś mnie Spodziewałem się takich odpowiedzi a i dodatkowego posta powyżej, który przytacza gości grzejących gazem dwukrotnie drożej niż Ty w starej chałupie z grzejnikami ale pompą ciepła Całe szczęście, że nie napisałeś, że 1kWh wychodzi Ci tak jak u mnie, w nowej chałupie z podłogówką i w 100% grzanej w taniej taryfie Bo u mnie wychodzi to jakieś 12zl/kWh Oj bobrow, najlepszy doradco... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 30.12.2020 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 3.Jaki jest koszt 1kWh grzejąc gazem ziemnym ? Tu o nas to około 22 groszy jeśli grzeje się przy pomocy kotła kondensacyjnego, a na zasilaniu da około 40 st.C. Mam gaz, ale nie używam (może na trochę włączę przy siarczystych mrozach). Zdecydowanie korzystniej wychodzi PC plus PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 30.12.2020 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Nie zaskoczyłeś mnie Spodziewałem się takich odpowiedzi a i dodatkowego posta powyżej, który przytacza gości grzejących gazem dwukrotnie drożej niż Ty w starej chałupie z grzejnikami ale pompą ciepła Całe szczęście, że nie napisałeś, że 1kWh wychodzi Ci tak jak u mnie, w nowej chałupie z podłogówką i w 100% grzanej w taniej taryfie Bo u mnie wychodzi to jakieś 12zl/kWh Oj bobrow, najlepszy doradco... Obstawiam, że 0,12zł/kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.12.2020 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Arturo-ja mogę znać tylko takie przypadki ,być może tak wyszło...Ale można sobie to łatwo zweryfikować-a może kol Pietro zapyta swoich znajomków o koszty CO z gaz rury przy podobnej izolacji i temp 23st w domu.Wystarczy ,że otrzymaną wartość podzieli się przez powierzchnię , a potem to co wyszło pomnoży przez 130m2...A kiedy przyjdzie analizować koszty instalacji kotłowni gazowej , to zapewne okaże się że najlepsze efekty daje kondensat-a ten trochę kosztuje...Itd,itp Nikt jeszcze nie ma obowiązku instalacji PC , choć niektórzy boją się wybuchu gazu lub chcieli by mieć zbilansowane koszty energii elektrycznej za PC z PV (np ja-za 5 latek wyjdę na 0,0 za PC+PV) Ot, i tyle PSNie mam gazu ,bo nie ma go w mojej miejscowości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 30.12.2020 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 (edytowane) Tu o nas to około 22 groszy jeśli grzeje się przy pomocy kotła kondensacyjnego, a na zasilaniu da około 40 st.C. Mam gaz, ale nie używam (może na trochę włączę przy siarczystych mrozach). Zdecydowanie korzystniej wychodzi PC plus PV. Zgadza się, ale to było pytanie do "najlepszego doradcy",ktory wie też o tym ale z oczywistych względów gra głupa. Gaz,jeśli ktoś ma go obok to jest najbardziej rozsądne rozwiązanie dla starszych domów z grzejnikami ściennymi . Pompa ciepła w takich domach to zło. Chyba, że komuś nie zależy na kasie i jest w stanie wywalić 50tys.zl zamiast 8tys.zl na kocioł gazowy. Edytowane 30 Grudnia 2020 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.12.2020 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Arturo-znowu walnąłeś za szybko lufę ? PSCzyli jednak doskwiera mój dodatkowy opis do nicu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 30.12.2020 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Arturo-znowu walnąłeś za szybko lufę ? PS Czyli jednak doskwiera mój dodatkowy opis do nicu ... Doskwiera mi tutaj brak rzetelnych doradców, bo jak widzę Twoje posty to aż mnie bierze, stąd były te pytania, na których popłynąłes zdrowo... Cytując ponownie klasyka "Nie ze mną te numery Bruner" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.12.2020 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Z racji podeszłego wieku moich rodziców myślimy by zamontować panele fotowoltaiczne i pompę ciepła albo piec dwufazowy. Skłaniamy się bardziej w kierunku pompy, gdyż piec dwufazowy mimo iż jest tańszy, to potrzebuje więcej energii, a w naszym kraju możemy jej wyprodukować max. 20000 kwh. Myślimy raczej o produkcji 6000 kwh rocznie z paneli. Co o tym myślicie i co byście poradzili zamontować? Ile kwh rocznie może pobierać taka pompa i jaką ewentualnie wybrać. Będę wdzięczny za porady. I jeszcze jedno-kol Pietre napisał o PC i PV , więc się do tego odnoszę, o gazie w tym poście nic nie było... Ale gdyby było , radziłbym to poprostu zestawić i porównać...A co ma wybrać -takim Małym Dyktatorkiem to się na pewno (jeszcze) nie czuję... Ale Arturo "dobra rada" za to bardzo-a kiedy ktoś się z nim nie zgadza , to mu nerwy puszczają (+po kilku głębszych) i robi się agresywny...a wtedy (regularnie) dostaje tu BANA..Nieprawdaż Asie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.12.2020 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Dzięki. Gazu nie chcemy, bo drogi strasznie i mało kto w naszej okolicy go bierze. Arturo (dobra rada:D)- a czytać ze zrozumieniem potrafisz ? Kol Pietre - nie chce gaziku (niegrzeczny ten nasz koleżka...) PS W teorii gaz the best , w praktyce no way... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 30.12.2020 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 (edytowane) I jeszcze jedno-kol Pietre napisał o PC i PV , więc się do tego odnoszę, o gazie w tym poście nic nie było... Ale gdyby było , radziłbym to poprostu zestawić i porównać...A co ma wybrać -takim Małym Dyktatorkiem to się na pewno (jeszcze) nie czuję... Ale Arturo "dobra rada" za to bardzo-a kiedy ktoś się z nim nie zgadza , to mu nerwy puszczają (+po kilku głębszych) i robi się agresywny...a wtedy (regularnie) dostaje tu BANA..Nieprawdaż Asie ? Prawdaż Ale po raz drugi w ostatniej godzinie chcesz się na siłę wybielić, w pierwszym przypadku podając przykład sąsiadów grzejących gazem, jakie to oni nie płacą rachunki a w drugim przytaczasz coś co nie miało miejsca wogole. W żadnym przypadku nie "doradzając" będąc "doradca",co więcej, wprowadzasz w błąd innych. Na forum Alfy, wchodząc i pytając się o coś, od gościa, który mianuje się "doradcal" dostaje pełne info czemu tak a nie inaczej a nie tylko bo tak mam i to jest najlepsze... Mam pompę ciepła od X lat,polecam gdzie można ale odradzam tam gdzie nie będzie skuteczna. I tym się różnimy "najlepszy doradco"... Edytowane 30 Grudnia 2020 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.12.2020 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Dalej swoje-ja nie z tych co meczą i narzucają swoje zdanie.Jak mnie ktoś zapyta , to odpowiadam co wiem ... Ale ,że moja cena prądu i chyba SCOP lekko powyżej 3 niektórym się nie mieści w umysłach (choć wielu innych użytkowników ma taką samą jak nie lepszą sprawność na kalafiorach)- to ja wrzucam ceny prądu z resztą opłat : Cuda, cuda...ogłaszają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 30.12.2020 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Dalej swoje-ja nie z tych co meczą i narzucają swoje zdanie.Jak mnie ktoś zapyta , to odpowiadam co wiem ... A ,że mało wiesz to i głupoty wypisujesz. A inni jeszcze mniej wiedzący te głupoty podłapują. I po kilku latach niebytu wchodzę tutaj i czytam co ? Same brednie i głupoty... Ale spoko, ja tylko tak z doskoku, w ramach relaksu tu jestem i muszę przerwać ten relaks bo ciśnienie mi skacze co chwila od tych głupot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.12.2020 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Policzyłem te moje ceny w G12W i ceny energia+przesył+inne drobiazgi brutto :T1=0,71 plnT2=0,26 plnśrednia cena kWh przy 60% (dotychczas) w T2 wynosi 0,44 pln brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 31.12.2020 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Policzyłem te moje ceny w G12W i ceny energia+przesył+inne drobiazgi brutto : T1=0,71 pln T2=0,26 pln średnia cena kWh przy 60% (dotychczas) w T2 wynosi 0,44 pln brutto To dobra cena, u mnie w PGE i G12 mam odpowiednio 73 i 34gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.12.2020 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 (edytowane) To dobra cena, u mnie w PGE i G12 mam odpowiednio 73 i 34gr. Twoja cena T2 rzeczywiście znacznie droższa od mojej (o 30%)... Umowę mam do 10.2023-więc teoretycznie mogą wzrosnąć mi ceny przesyłu (+może jakieś "dodatki" jako prezent od rządzących...). Mam PV i pokrywam z tego ok 70% mojego całkowitego zużycia w chałupie (wszystko na prąd) ,średnio rocznie zużywam ok 12 MWh (z 9,9kWp w tym roku będę miał 9 800kWh z tego po potrąceniu realnie ok 8 400kWh).Za cały rok powinienem zapłacić ok 1600pln za prąd bez abonamentu (wcześniej 23pln ,teraz coś 35pln). Jak ceny wzrosną , to mam jeszcze pole manewru ze scopem na PC-mogę przemiksować grzejniki i dokupić dwa C33 , powinienem wtedy zejść na KG o 5K i mieć wyższy scop o jakieś 0,3-max 0,5.Ale to musiałby być mega wzrost cen-w przeciwnym wypadku zwrot tych dwóch nowych grzejników trwałby długo... A najlepiej jakby zlikwidowali opust 20% (ale bez żadnych równoważnych obciążeń...)-o ,to by było nice... Jeszcze tylko dodam ,że na te moje całkowite zużycie ok 12MWh przypada ok 7MWh na samą PC. Edytowane 31 Grudnia 2020 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts