codix 31.12.2020 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Policzyłem te moje ceny w G12W i ceny energia+przesył+inne drobiazgi brutto : T1=0,71 pln T2=0,26 pln średnia cena kWh przy 60% (dotychczas) w T2 wynosi 0,44 pln brutto To chyba masz jakas lojalke podpisana za ktora placisz dodatkowy abonament i go nie liczysz bo normalnie dla g12w obreb jeleniagóra jest brutto 31gr i 73gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.12.2020 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 To chyba masz jakas lojalke podpisana za ktora placisz dodatkowy abonament i go nie liczysz bo normalnie dla g12w obreb jeleniagóra jest brutto 31gr i 73gr To nie tak-jestem po prostu cichym naganiaczem tauronowym:lol2: Swoją umowę uzgadniałem chyba we wrześniu zeszłego roku-pewnie wtedy były niższe ceny ? To pewnie cały sekret... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 31.12.2020 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 To nie tak-jestem po prostu cichym naganiaczem tauronowym:lol2: Swoją umowę uzgadniałem chyba we wrześniu zeszłego roku-pewnie wtedy były niższe ceny ? To pewnie cały sekret... No w tamtym roku fakt byly niższe ale wszystkie umowy w tauronie poza taryfą sprzedawcy czyli jakies elektryki24,prądy eko,gearancje stałej ceny itp.podpisywane na 2 czy 3 lata. Wiążą sie ze znizka 5czy 10% z ceny samej energii bez oplat przesylowych i innych które napewno Ci podniesli ale wszystko to wiaze sie z dodatkowym comiesiecznym abonamentem w wysokosci (tu niepamietam napewno ponad 10zl 15?czy nawet 17?).Nieraz wciskaja jakies 3mce bez tego abonamentu itp. Wiem bo co rusz dzwonia z ofertami i zawsze pytam o ten dodatkowy abonament. Co daje np.15zlx12mcy=180zl podzielic np.na 4000kwh to daje dodatkowe 4,5gr do kazdej kwh. O czym wielu juz nie wspomina a niektórzy nawet nie wiedza ale aie ciesza ze maja gwarancje ceny i tanszy prąd a defakto bulą tyle samo albo więcej. Nie twierdze ze jestes naciagaczem Taurona moze jakims cudem faktycznie masz takie stawki ale chcialbyn zobaczyc pelną Twoja faktuę nie wycinek . I z tego co wiem to w Tauronie nie ma uzgadniania umowy i stawek ,to nie targowisko,możesz sobie co najwyżej wybrac jedną z gotowych taryf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.12.2020 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 (edytowane) Codix -małe sprostowanie , to w tym roku jednak odnowiłem umowę (w zeszłym tylko prosument pod PV).Dostałem kilka wariantów umów i ta była dla mnie najlepsza... Znalazłem-nowy cennik (jako przedłużenie umowy-u nich tak kulawo to jest...) potwierdziłem 16.09.2020 (na okres 01.11.2020-31.10.2023).Nazywa się to EE_GD GR10 Int Ekologiczny TS_PA3_Q3_01.11.20-31.10.23Przez rok opłaty handlowe/abonamenty miałem 28,21 , a po roku 32,75pln brutto.Dali mi jeszcze 50 pln w odliczeniu od rachunków Edytowane 31 Grudnia 2020 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 31.12.2020 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Codix -małe sprostowanie , to w tym roku jednak odnowiłem umowę (w zeszłym tylko prosument pod PV). Dostałem kilka wariantów umów i ta była dla mnie najlepsza... A zresztą cholera Cię wie moze Ci te PV co sam robiles pozwolili podlaczyc za to że będziesz im naganiał ;) W tym roku i tak 3,5% w górę i jeszcze z 13zl/miesiecznie haradżu w postaci jakiejs oplaty mocowej sprawiedliwie dzielonej do 2800kwh a powyżej to już bez sprawiedliwości stała stawka czy 2900 czy 29000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.12.2020 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Codix -uzupełniłem mój poprzedni post.Jak chcesz fakturę , to podaj mi na priv swój email-nie będziemy tu zaśmiecać wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 31.12.2020 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Codix -uzupełniłem mój poprzedni post. Jak chcesz fakturę , to podaj mi na priv swój email-nie będziemy tu zaśmiecać wątku Spoko nie chce żadnej faktury zgrzewa mnie to czy ktos ma 4gr w ta czy w tamtą Podroczyc sie chcialem bo juz naciagaczem copu,naciagaczem zużycia,i innych zostałeś to Ci chcialem do kolekcji dolozyc prąd ;) Wątek to juz tak mułem zaj...ny szczególnie po wczorajszym dniu że Proszacy o radę się juz prwnie wylogowal i haslo wyrzucił przez okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 31.12.2020 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Wątek to juz tak mułem zaj...ny szczególnie po wczorajszym dniu że Proszacy o radę się juz prwnie wylogowal i haslo wyrzucił przez okno Im więcej merytorycznych dyskusji tym lepiej dla niego, pod warunkiem, że potrafi wyciągnąć odpowiednie wnioski a przede wszystkim zna się na matematyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.12.2020 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Codix-to mnie podładowałeś...Myślałem ,że złapiesz tę moją fakturinę i polecisz się kłócić z Taurońcem...Udało Ci się to-dobre:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 31.12.2020 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Panowie, panowie, panowie. Apeluje o spokój, bo jak zauważyłem, to na każdym polskim forum musi być granda. Przyjechałem do rodziców i powiem wam kilka nowinek, a wy mi powiecie co o tym myślicie. 1. Ściany domu mają grubość 40 cm! Składają się z cegły sitówki i siporexu. To chyba zmienia punkt widzenia, czy nadal uważacie, że słaba z tego izolacja?2. Zmierzyłem temp. w pokojach. W tych od północy jest 25,5 C!!! a od południa 21 C. Na piecu jest 60 C, z tym, że jak ojciec ustawi na 50 C komputer, to temperatura wybija mu na 60 C. Pytałem, czy nie może ustawić na 40-45 C, ale twierdzi, że od rana wtedy się tak dom nie nagrzeje i chyba się z nim zgodzę. Mam jednak pomysł, by zrobić eksperyment i napalić rano w domu i ustawić temp. na 40 - 45 C (rozumiem, że są to temperatury, które pasowałyby do pompy niskotemperaturowej?). Gdyby takie temperatury ogrzały dom, to rozumiem, że grzejników nie byłoby trzeba wymieniać? Dobrze myślę? 3. Kwestia ocieplenia. Ktoś tu wspomniał, że może warto ściągnąć panele i dokleić styropian. Ok, tylko obecnie pod panelami styropian (o ile jeszcze jest) jest wciśnięty między konstrukcje drewniane, do których przykręcone są panele. I tu rodzą się dylematy. 3.1 - Czy można przyklejać styropian do takiego czegoś, nawet gdybym luki w pierwszej obecnej warstwie uzupełnił pianką? 3.2 - Czy nie będzie to zbyt słaba izolacja i za jakiś czas nie pojawią się pęknięcia itp.? Wiadomo, że byłoby mniej roboty i kosztów, ale żebym po latach nie wyszło, że elewacja się rozwala i nie spełnia swojej funkcji tj. ocieplenia. 4. Mam jeszcze pytanie co do gazu. U mnie w mieście dopiero wprowadzają gaz. Ktoś tu wcześniej wspomniał, że gaz jest najlepszą opcją dla starych budynków. Mogę wiedzieć dlaczego? Nie wymienia się grzejników? Co przy budynku z takim ociepleniem, jak u mnie? Jakie miałbym rachunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 31.12.2020 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Sam sobie odpowiedziałeś w pokoju o o tych X m sześciennych jeden grzejnik o temperaturze 80 stopni wystarcza do ogrzania do tych 20 paru stopni. Jak dasz na nim temp 40 stopni zwyczajnie nie dogrzeje pomieszczenia do poprzedniej temperatury . Dlatego aby opsiągnąć tą samą temperaturę trzeba go "przewymiarować" tj dołożyć na przykład drugi czy nawet trzeci . Oczywiście nie na widzimisię . Tu masz pomoc na określonej firmy . Ale zorientujesz się co i jak bawiąc się wielkością i temperaturą grzejników. https://www.purmo.com/pl/produkty/calculator.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 31.12.2020 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 @pietre P. 3.Dopiero po zdjęciu paneli ocenisz, czy mogą one zostać, czy trzeba stary styro usunąć i dopiero wtedy od nowa ocieplać ( czyli styropian kleić oraz kołkować na ścianę). Ja robiłem ocieplenie od 1996 roku do 1997, najpierw 8 cm (każda płyta przyklejona "na packi" a następnie przykołowana. Na całość siatka. Skończyłem pod koniec listopada. Wiosną nakleiłem na to styropian 5 cm, potem znowu siatka, a za klika lat firma wykończyła tynkiem akrylowym. Całość trzyma się solidnie - więcej: wiosną planuję nakleić kolejną warstwę (być może na razie tylko na ścianę od strony północnej). Jestem emerytem, więc trochę mało "kasiory". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.12.2020 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Pietre,najpierw może warto przyglądnąć się kopciuchowi dlaczego nie trzyma zadanej temp-jeśli jego sterownik jest ok , to piec dostaje gdzieś "lewego" powietrza (rozumiem ,że jeśli sterownik-to i dmuchawa).Jak to ogarniesz to zobacz czy przepływy na grzejnikach są właściwe-czy np ten w pokoju o niższej temp nie jest skryzowany.Jeśli hydraulicznie będzie ok -to przy większych mrozach zacznij grzać non/stop z mniejszą temp np 45-50st. Przez dzień czy dwa piec się nie wykończy z powodu pkt rosy...Zapisz sobie w których pokojach są za niskie temp (a najlepiej spisz wszystko)-wtedy jasno zobaczysz które grzejniki trzeba wymienić/zamienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 31.12.2020 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 @pietre P.4 To chyba nie dokońca tak jest z tym gazem. Fakt - obsługa jest bardzo prosta. Przy kotle kondensacyjnym tylko nieznacznie spada sprawność jeśli wzrośnie temperatura na zasilaniu. Zamiast sprawności powiedzmy 100 % będzie 90 -95 %, a dla PC różnica jest znacznie bardziej odczuwalna przy różnicy temperatur. Z kolei mając PC i PV na te kilka dni w roku bardziej zimnych możesz sobie pozwolić na "odpalenie" grzałek by w domu było ciepło. Obsługa PC też nie jest trudna.Ja nie muszę włączać grzałki w PC, bo "w razie czego" mam kilka klim.Jak będziesz szukał, to znajdziesz na Forum jak to widzą różni Koledzy, którzy mają możliwość porównania grzania niebieskim paliwem oraz przy pomocy prądu. Co do gazu - założenie też kosztuje - ceny nie wiele niższe od PC, a dochodzą dodatkowe opłaty stałe, czyli jak to się mówiło "abonament", a i cena samego gazu jest trochę wyższa od grzania PC. Stare domy to raczej takie jak mój, czyli przedwojenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 04.01.2021 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Przeprowadziłem wczoraj eksperyment. Na piecu było ustawione 38 C, ale temperaturę utrzymywał na poziomie 50 C. W domu było ciepło (od 21 do 24 C). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 04.01.2021 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Dziś obdzwoniłem kilka firm sprzedających pompy ciepła i każda mi powiedziała, że nie trzeba zmieniać grzejników i wystarczy zamontować pompę wysokotemperaturową 12kw, która przy ocieplonym domu będzie pobierać 4-6 tys. kWh. To jak to jest panowie? Wszyscy kłamią? PC wysokotemperaturowe wyciągają 55-60 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.01.2021 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Dziś obdzwoniłem kilka firm sprzedających pompy ciepła i każda mi powiedziała, że nie trzeba zmieniać grzejników i wystarczy zamontować pompę wysokotemperaturową 12kw, która przy ocieplonym domu będzie pobierać 4-6 tys. kWh. To jak to jest panowie? Wszyscy kłamią? PC wysokotemperaturowe wyciągają 55-60 C. To fajnych masz fachowców ze z fusów potrafią wywróżyć odrazu zużycie. A co lepiej jest zrobic wymienic lub dolożyć grzejników za 3tys i ogrzewac np.za 2tys czy wywalic na pompe wysokotemperaturowa 15tys wiecej i ogrzewac za 3tys??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 04.01.2021 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 (edytowane) To fajnych masz fachowców ze z fusów potrafią wywróżyć odrazu zużycie. A co lepiej jest zrobic wymienic lub dolożyć grzejników za 3tys i ogrzewac np.za 2tys czy wywalic na pompe wysokotemperaturowa 15tys wiecej i ogrzewac za 3tys??? Dobra, a powiedzcie mi, jaka jest mniej więcej różnica w cenie między pompami nisko i wysokotemperaturowymi? Mówię już o całym osprzęcie, bo przy wysokotemperaturowych, to widziałem, że ceny chodzą w przedziale 40-50 tys. A za te 3 tys. to ile tych grzejników kupię? 2? A pomieszczeń do ogrzania jest 7 Edytowane 4 Stycznia 2021 przez pietre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.01.2021 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Dobra, a powiedzcie mi, jaka jest mniej więcej różnica w cenie między pompami nisko i wysokotemperaturowymi? Mówię już o całym osprzęcie, bo przy wysokotemperaturowych, to widziałem, że ceny chodzą w przedziale 40-50 tys. Ja mam tylko rozeznanie z panas 7kw seria J kompletna kotlownia z baniakiem 200l buforem 50l dodatkowa pompka wilo pożądnym separatorem zanieczyszczen modul internetowy 22tys brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 05.01.2021 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Dobra, a powiedzcie mi, jaka jest mniej więcej różnica w cenie między pompami nisko i wysokotemperaturowymi? Mówię już o całym osprzęcie, bo przy wysokotemperaturowych, to widziałem, że ceny chodzą w przedziale 40-50 tys. A za te 3 tys. to ile tych grzejników kupię? 2? A pomieszczeń do ogrzania jest 7 Co do różnicy w cenie pomp: wystarczy znać ceny oraz wykonać proste działanie matematyczne. Trudniej będzie obliczyć jakiej mocy będzie potrzebna PC po dociepleniu domu. Ale jest to do policzenia. Za 3 tys. można kupić około 100 sztuk przyzwoitych żeberek, Jednak może się okazać, że będzie potrzeba znacznie mniej, jeśli obecnie posiadane są "dość mocne". Poprzednio podałem Ci tabelę mocy dla Alice 500 (większość takich posiadam). Szacuję, że o połowę słabsze są te cienkie z marketu na "C": po około 160-180 zł za 10 żeberek (zdaje się że Kraft 70 "badziewie"). Co do Alice - chyba już nie produkują. Z trudem można je było kupić wiosną ubiegłego roku. Mam już założone, więc nie interesuję się co jest w bieżącej sprzedaży. Na pewno znajdziesz "mocne" innego typu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts