Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Suszenie betonu w Aquarea J 7kW

VaBenek

Recommended Posts

• 2 months później...
  • 3 months później...

Witam. Też jestem obecnie na wygrzewaniu domu. Dom jeszcze nieocieplony.

Ustawiłem sobie temperaturę w programie Suszenie betonu na 25 stopni na starcie i 50 stopni w szczycie oraz na koniec znowu 25 stopnu, wszystko w ciągu 14 dni.

Dzisiaj już jest drugi dzień, na wyświetlaczu ( pompa monoblok ) temperatura zadana 30 stopni a rzeczywista 14 stopni. Czy to dlatego, że jest zimno i pompa nie daje rady nagrzać wody w podłogówce?

Czy podczas programu Suszenie betonu, brane są w ogóle pod uwagę wartości, które ustawione są w poprzednich menu, czy ona po swojemu wszystko robi nie patrząc na to co było zadane ( czy np. jest krzywa grzewcza czy też prosta )?

Przepraszam, źle napisałem. Jestem na etapie suszenia betonu. Z fotowoltaiki uzbierałem 7000kW, więc może to wystarczy.

Dziwna jest ta pompa.

Zacząłem teraz od nowa suszenie i otworzyłem tylko 3 obiegi, gdyż widocznie na wszystkich nie dawała rady. Podgrzała je do 25 stopni. Włączyłem czwarty obieg. Temperatura spadła do 21 stopni i po czasie nagrzała je znowu do 25 stopni. Włączyłem delikatnie piąty obieg. Gdy temperatura spadała do 22 stopni, zamykałem go. Gdy wzrosła do 25 znowu otwierałem i tak przez 10 minut robiłem. W pewnym momencie temperatura zatrzymała się na 22 stopniach i tak sobie stała. Poszedłem zobaczyć pompę i wentylator stoi.

Czyli mam otwarte 5 obiegów, temperatura 22 stopnie na 25 docelowe i wiatrak nie chodzi.

Nie ma żadnego błędu, nic nie piszczy. Czy te pompy tak się włączają kiedy chcą, czy o co tu chodzi? Instrukcja milczy na yen temat. Żeby chociaż był jakiś komunikat typu "Zbyt niska temperatura zewnętrzna" czy coś takiego. A tu nic. Po prostu na kontrolerze wybrany jest program suszenie betonu i tyle.