pianka74 28.12.2020 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 Witam Zawsze miło mi wrócić do tego solidnego forum i znów mam potrzebę zasięgnąć informacji na temat rozbudowy mojej instalacji C.O i C.W.U. Trochę mi się znudziło palenie w kominku a i świadomość rośnie (tzw. czyste powietrze) Planuję modernizację/ rozbudowę mojej kotłowni, która teraz oparta jest na ogrzewaniu z kominka z płaszczem wodnym firmy: Lechma w układzie otwartym oraz zbiornikiem 300 litrów c.w.u. z pompą ciepła https://www.hewalex.pl/pliki/preview/instrukcja-obslugi-podgrzewacza-cwu-z-pompa-ciepla.pdf (moja wersja to PCWU 300 SK 2.3 ) i 3 solarami c.w.u. Chcę teraz dołączyć do tego kocioł gazowy kondensacyjny, oszczędny, mógłby być to np. Immergas VICTRIX MAIOR 35 X TT 1 ERP 1-funkcyjny, gdyż jest bardzo "płytki" jedynie 28 cm, co jest dla mnie ważne. Kocioł gazowy będzie odtąd podstawowym źródłem ciepła w moim domu, o ile to możliwe chcę pozostawić kominek awaryjnie np. podłączony przez wymiennik. Mój dom to179 metrów kwadratowych powierzchni (210 po podłodze licząc) Mam podłogówkę ok. 40 m. kw. choć przyznam że są tam mało zagęszczone rury i grzejniki aluminiowe: regulus jak w linku https://www.regulus.com.pl/news/grzejniki-scienne-regulus oraz 3 szt. kanałowe https://www.regulus.com.pl/ogrzewanie-kanalowe-canal Mam pozostawiony do tej modernizacji 1 kanał spalinowy Shiedel fi 200 mm z kamionki- ew. co do niego tam trzeba wsadzić Czy ktoś z szanownych Państwa poleci mi coś w tej materii? Trochę się interesuję nowinkami, coś tam potrafię grzebnąć, jednakże hydraulikiem nie jestem.To co do tej pory miałem właściwie sam sobie "skonfigurowałem" i nieźle to działa- korzystałem uprzednio z porad na tym forum: BYŁO WARTO !!!Tym razem też ich potrzebuję.Oczywiście nie mam worka z kasą, więc chodzi mi o porady umiarkowane cenowo -czyli ludzkie:D PozdrawiamMaciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.12.2020 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 (edytowane) Gaz już masz w domku?Z wypowiedzi wynika, że tak. Edytowane 28 Grudnia 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pianka74 29.12.2020 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Tak, instalację gazową już na etapie budowy dociągnąłem pod kocioł, rury do podłączenia kotła też. Będzie mniej kłopotu teraz Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.12.2020 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Decyzję już podjąłeś.Gaz tanieje, drewno drożeje. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.12.2020 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Komin olej.Rura przez ścianę jest ok i tanio.Co do ekologii, gaz jest mniejszym złem niż węgiel. Jednak ekologiczny nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pianka74 30.12.2020 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Twój kocioł elektryczny do C.O. ma 6 KW tylko, daje radę?W sumie nie mogę rozszyfrować Twojej instalacji, rozwiniesz swoją koncepcję?Interesuję mnie to Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pianka74 15.01.2021 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Zaproponował mi instalator montaż kotła gazowego (VICTRIX TERA 24 PLUS 1 funkcyjnego) w istniejącym teraz dla kominka obiegu układu otwartego, na zaworach zwrotnych. Wydało mi się to interesujące. Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma taką instalację? Podzielcie się doświadczeniami w tej materii. Pozdrawiam:Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts