Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa kotłowni: kominek, solary, pompa ciepła pow-woda + chcę dodać koc. gaz. 1 f

pianka74

Recommended Posts

Witam

Zawsze miło mi wrócić do tego solidnego forum i znów mam potrzebę zasięgnąć informacji na temat rozbudowy mojej instalacji C.O i C.W.U.

Trochę mi się znudziło palenie w kominku a i świadomość rośnie (tzw. czyste powietrze)

Planuję modernizację/ rozbudowę mojej kotłowni, która teraz oparta jest na ogrzewaniu z kominka z płaszczem wodnym firmy: Lechma w układzie otwartym oraz zbiornikiem 300 litrów c.w.u. z pompą ciepła

https://www.hewalex.pl/pliki/preview/instrukcja-obslugi-podgrzewacza-cwu-z-pompa-ciepla.pdf

(moja wersja to PCWU 300 SK 2.3 )

i 3 solarami c.w.u.

Chcę teraz dołączyć do tego kocioł gazowy kondensacyjny, oszczędny, mógłby być to np. Immergas VICTRIX MAIOR 35 X TT 1 ERP 1-funkcyjny, gdyż jest bardzo "płytki" jedynie 28 cm, co jest dla mnie ważne.

Kocioł gazowy będzie odtąd podstawowym źródłem ciepła w moim domu, o ile to możliwe chcę pozostawić kominek awaryjnie np. podłączony przez wymiennik. Mój dom to179 metrów kwadratowych powierzchni (210 po podłodze licząc)

Mam podłogówkę ok. 40 m. kw. choć przyznam że są tam mało zagęszczone rury

i grzejniki aluminiowe: regulus jak w linku

https://www.regulus.com.pl/news/grzejniki-scienne-regulus

oraz 3 szt. kanałowe

https://www.regulus.com.pl/ogrzewanie-kanalowe-canal

Mam pozostawiony do tej modernizacji 1 kanał spalinowy Shiedel fi 200 mm z kamionki- ew. co do niego tam trzeba wsadzić

Czy ktoś z szanownych Państwa poleci mi coś w tej materii?

Trochę się interesuję nowinkami, coś tam potrafię grzebnąć, jednakże hydraulikiem nie jestem.

To co do tej pory miałem właściwie sam sobie "skonfigurowałem" i nieźle to działa- korzystałem uprzednio z porad na tym forum: BYŁO WARTO !!!

Tym razem też ich potrzebuję.

Oczywiście nie mam worka z kasą, więc chodzi mi o porady umiarkowane cenowo -czyli ludzkie:D

Pozdrawiam

Maciek

• 3 weeks później...

Zaproponował mi instalator montaż kotła gazowego (VICTRIX TERA 24 PLUS 1 funkcyjnego) w istniejącym teraz dla kominka obiegu układu otwartego, na zaworach zwrotnych. Wydało mi się to interesujące. Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma taką instalację? Podzielcie się doświadczeniami w tej materii.

Pozdrawiam:

Maciek