Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana słupa drewnianego na murowany z pustaka ???

KUBEK1978

Recommended Posts

Witam ponownie...

Mam w więźbie słupy drewniane 2x, które podtrzymują po obu stronach płatwie na środku. Chcemy jednak te słupy wywalić bo leżą akurat w ściance działowej i sprawiają dodatkowe problemy z obróbką . Czy można zastąpić taki słup kawałkiem ścianki działowej z szerokiego pustaka np. 25 ,a samą płatew opuścić potem na cegłach albo zrobić poduszkę betonową ?

Możesz, najlepiej wylać żelbetowy 20 na 12, wtedy nie musisz rozbierać ścianek, możesz tak jak piszesz tylko wtedy ścianki trzeba przemurować.

W obu wypadkach ścianka działowa zamienia się w nośną ( taką pseudo nośną), czyli musisz ją zwieńczyć po obwodzie, pod płatwie ślizg z papy. Bez wieńca może wieźba uszkodzić ścianki. Masz dach kopertowy, koszowe na tyle usztywniają dach że ruchy są znikome.

Na słupach są podparte płatwie i w tym miejscu się łączą na zamek. Ścianek jeszcze nie ma. Myślałem też czy słupa nie przesunąć i zostawić go zaraz przy ściance, potem ładnie obrobić jako taka dodatkowa dekoracja.Problem w tym, że ścianki nie można przesunąć bo musi PRECYZYJNIE dojść do poszerzenia okna balkonowego dzieląc je na dwa pomieszczenia.

I tak będzie zwężona na pustak 8 cm 2-3 m od okna.

Nie wiem też czy pod taką ściankę nośnią podłożyć coś żeby rozłożyć siły na strop jak to dają grubą blachę pod takie drewniane słupy.

Płatwie można lekko podnieść z 2 cm, podlać betonem mały wieniec i na to papa, a potem opuścić , nie wiem czy dobrze myśle...

Wylewany zbrojony słup też mógłby w sumie zrobić albo kupić gotowy i przyciąć, połączyć ze stropem na kotwy chemiczne . Szkoda że na samym początku nie pomyślałem o tym.

Edytowane przez KUBEK1978