KUBEK1978 29.12.2020 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Witam ponownie...Mam w więźbie słupy drewniane 2x, które podtrzymują po obu stronach płatwie na środku. Chcemy jednak te słupy wywalić bo leżą akurat w ściance działowej i sprawiają dodatkowe problemy z obróbką . Czy można zastąpić taki słup kawałkiem ścianki działowej z szerokiego pustaka np. 25 ,a samą płatew opuścić potem na cegłach albo zrobić poduszkę betonową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 29.12.2020 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Pokaż rzut więźby i rzut poddasza. Dam już jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 29.12.2020 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Tak, dom już stoi rok z dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 30.12.2020 03:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Możesz, najlepiej wylać żelbetowy 20 na 12, wtedy nie musisz rozbierać ścianek, możesz tak jak piszesz tylko wtedy ścianki trzeba przemurować. W obu wypadkach ścianka działowa zamienia się w nośną ( taką pseudo nośną), czyli musisz ją zwieńczyć po obwodzie, pod płatwie ślizg z papy. Bez wieńca może wieźba uszkodzić ścianki. Masz dach kopertowy, koszowe na tyle usztywniają dach że ruchy są znikome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 30.12.2020 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 (edytowane) Na słupach są podparte płatwie i w tym miejscu się łączą na zamek. Ścianek jeszcze nie ma. Myślałem też czy słupa nie przesunąć i zostawić go zaraz przy ściance, potem ładnie obrobić jako taka dodatkowa dekoracja.Problem w tym, że ścianki nie można przesunąć bo musi PRECYZYJNIE dojść do poszerzenia okna balkonowego dzieląc je na dwa pomieszczenia.I tak będzie zwężona na pustak 8 cm 2-3 m od okna.Nie wiem też czy pod taką ściankę nośnią podłożyć coś żeby rozłożyć siły na strop jak to dają grubą blachę pod takie drewniane słupy.Płatwie można lekko podnieść z 2 cm, podlać betonem mały wieniec i na to papa, a potem opuścić , nie wiem czy dobrze myśle...Wylewany zbrojony słup też mógłby w sumie zrobić albo kupić gotowy i przyciąć, połączyć ze stropem na kotwy chemiczne . Szkoda że na samym początku nie pomyślałem o tym. Edytowane 30 Grudnia 2020 przez KUBEK1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.01.2021 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Skonsultuj te kwestie z projektantem (konstruktorem). Słupy drewniane można zastąpić stalowymi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts