ARTYone 29.12.2020 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Mam zaplanowaną grubość ocieplenia podłogi na piętrze na 9cm. Kanały wentylacyjne przewidziane są w projekcie 7,5cm peflex. Czyli z projektu wynika, że jest jeszcze 1,5cm luzu. Ale strop jest nierówny i dodatkowo w niektórych miejscach biegną peszle z przewodami (peszle mają około 2cm średnicy). Przykładowo w pewnym miejscu jest górka na betonie i będzie tam 7cm ocieplenia a biegnie jeszcze peszel 2cm. W jaki sposób się to rozwiązuje? Wkuwać się? Szlifować miejscowo strop? Jak podniosę grubość ocieplenia to nie będzie się to zgrywać z oknami balkonowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 29.12.2020 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Jakiej grubości wylewka?Anhydryt?Rozważyłbym miejscową zamianę na rury 50 - peflex ma w ofercie takie przejścia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 29.12.2020 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Hehehe. Sam robiłem swoją wentylacje z 8cm ocieplenia. O peszlach na elektrykę (jedna wiązka miała4cm) nie pomyślałem. Na forum też nikt nie wspomniał. O rurach wodnych tym bardziej. Jak kolega wyżej napisał zamieniasz systemowo jedną rure 75 na 2x50 i jedziesz z tematem. Ja w sumie mam chyba ze 4 -5 takie przejścia. Nie dało się inaczej. Ja w połowie przejśc kontynuowałem już do końca 4x50. Trzeba pamietac też o skrzynkach na te rury , zaślepkach i samej rurze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARTYone 29.12.2020 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Anhydryt 5cm - tak powiedział szef firmy z wylewkami A jak się ma mała (albo zerowa) grubość ocieplenia nad przewodami rekuperacyjnymi do spinek ogrzewania podłogowego? Trzeba robić maty z wypustkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 29.12.2020 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 u mnie wszystkie przewody zbiegały się w łazience, jej cześć technicznej , bo tam mam reku na pietrze. Żadnych mat nie trzeba robić. Ja wszystkie płyty styro, czy to na pietrze(8cm) czy na parterze (10+9-13cm ; krzywa płyta) kleiłem piankami. Pomiędzy rurami na pietrze wycinałem styro po kawałeczku, różnego rodzaju księżyce itp figury. Masa roboty, ale do tych styropianów mogłem bić spinki. W pokojach i koszmarnie dużo w łazience poznaczyłem przebieg flamastrem na folii. Dalej to już bułka z masłem. Rurki są okrągłe wiec te pustki pomiędzy rurami a styro wypełniłem zaprawą klejową wymieszaną z perlitem. Tosamo nad skrzynkami. Miękkie to było finalnie, ale po nałożeniu folii nie bylo pustek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 30.12.2020 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Ale strop jest nierówny i dodatkowo w niektórych miejscach biegną peszle z przewodami (peszle mają około 2cm średnicy). Podkuć strop dla puszczenia w miejscu skrzyżowań peszli elektrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 30.12.2020 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Jak podniosę grubość ocieplenia to nie będzie się to zgrywać z oknami balkonowymi. Tego nie wolno robić. W miejscach gdzie masz jakieś górki to podkuj młotem jak sa to jakieś placki betonu albo zaprawy łatwe do usunięcia , albo możesz podetrzeć styropian przed rozłożeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts