Bastanis 29.12.2020 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Witam, prośba o radę, bo mam mętlik w głowie. Buduje dom, 100m2 parter, 76m2 poddasze użytkowe, w całości podpiwniczony (100m2), czyli łącznie 276m2Nie mam wątpliwości co do ogrzewania parteru i poddasza - tutaj zastosuje ogrzewanie podłogowe. Pytanie dotyczy piwnicy.W piwnicy planuje mieć 1) kotłownie, pralnie, 2)coś w rodzaju warsztatu, 3) spiżarnie 4) pokój telewizyjny, 5) magazyn/garderoba. Więc wszystkie pomieszczenia raczej do przebywania okresowego.Mam wentylacje grawitacyjną, dlatego boję się wilgoci i chcę mieć możliwość przesuszenia, okresowego ogrzania każdego z pomieszczeń w piwnicy. Myślałem nad grzejnikami w piwnicy we wszystkich pomieszczeniach a jedynie w pokoju telewizyjnym podłogówka. Nie wiem jak byłoby najbardziej rozsądnie jeżeli chodzi o ekonomię, prostotę i bezawaryjność instalacji.Nie wiem czy dobrze rozumiem mechanizm ogrzewania mieszanego (podłogówka + grzejniki) ale czy w przypadku jeżeli wszystkie grzejniki w piwnicy będą wyłączone to wtedy piec będzie grzał tylko do temperatury ogrzewania podłogówki w całym domu? Czy w ogóle lepiej zrobić układ grzejnikowy w piwnicy z osobnym małym piecem, a do podłogówki na parterze i poddaszu osobny?Proszę o jakąś radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts