Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie membrany na dachu skosnym

Lukasz11

Recommended Posts

Taka sytuacja. Na dachu skosnym będę miał folię wstępnego krycia (zamiast deskowania). Na dachu będzie dachówka i ma tym etapie dom w SSO będzie musiał stać około roku. Jak zabezpieczyć folię dachowa przed promieniowaniem UV?

Na dachu będzie dachówka, wewnątrz budynku folię wstępnego krycia zaslonię czarna folia budowlana, ale co zrobic na zewnątrz pod okapami?

Podbitki nie dam rady zrobić, nadbitka nie podoba mi się. Jakiś inny sposób?

Mam ten sam problem... tylko że mój dom stoi już rok od położenia membrany . Jedni mówią, że nie ma się czym przejmować bo to dobrej jakości membrana ale ja się boję i też szukam kto mi zrobi podbitkę jak najszybciej, a wcześniej to bym kazał zrobić profilaktycznie nadbitkę. tylko nie wiedziałem o co chodzi, a nikt nie doradził w tym kierownik czy wykonawca. Dopłata by była niewielka do desek, tez mam duże okapy na dachu. Poza tym od wewnątrz po co masz ją zabezpieczać skoro pozasuwasz roletami okna(jak masz) i będzie ciemno, chodzi o brak dostępu promieni UV.

... będę miał folię wstępnego krycia (zamiast deskowania)...

Skoro będziesz miał to jeszcze nie masz. Jest więc czas aby zmienić kryci wstępne tym bardziej, że jak wynika z Twojego wpisu dość długo będzie SSO. Jak jednak nadal zostaniesz przy folii musisz pozakrywać okapy i szczyty oraz poddasze. Pozdrawiam.