Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wisz?cy kocio? gazowy ma?ej mocy (max 13kW)

Recommended Posts

Rav!

Jest dużo racji w tym co piszesz. Jednak zużycie ciepłej wody około 120l/dobę wymaga max 1 godziny podgrzewania jej przez kocioł.

Jeżeli nawet ma do się odbyć jednorazowa to godzinna przerwa w dostawie ciepłej wody do CO nie jest żadnym problem w dobrze ocieplonym mieszkanku...

tak? to po co wtedy zasobnik? moze wiec zadowoli cie ogrzewanie przeplywowe?

Może Twoje oczekiwania spełni Junkers Cerasmart Modul stojący kocioł o płynnej modulacji mocy 4-16 kW ze zintegrowanym zasobnikiem warstwowym 83 litry (co odpowiada 150 litrom tradycyjnego), kondensacyjny z zamknietą komorą spalania (praca niezależna od powietrza w pomieszczeniu i ciągu kominowego). Kosztuje to ok. 12 500 zł (niestety) ale znając życie można utargować 15-20%. Jest to jeden z najnowszych produków, wiecej tu: http://www.junkers.com.pl/produkty/kotly-stojace/cerasmart_modul.html

Pozdrawiam - Darek

Tom Soyer!

Zasobnik przecież jest potrzebny po kocioł 13kW da nam najwyżej kilka litrów ciepłej wody na minutę. To raczej za mało.

letniej wody (a taka ci jak piszezsz odpowiada) bedziesz mial znacznie wiecej. nie ma strat na podgrzewanie zasobnika. nie ma podwojnej inwestycji, dwoch roznych urzadzen/serwisow itp.

Ja nie widze problemu dlaczego kociol musi miec max moc rowna zapotrzebowaniu CO. Jesli ktos ma bardzo male zapotrzebowanie raczej wybralbym ogrzewanie elektryczne niz gazowe, takze do podgrzewania cwu (znam tez wady tego rozwiazania).

• 4 weeks później...

Tom soyer!

Zastanawiałem się poważnie nad ogrzewaniem elektrycznym, które ma i może dużo zalet. Jednak ma taką cechę, która zniechęciła mnie ostatecznie do tego rozwiązania. Mam tu na myśli całą instalację, Dla ogrzewania elektrycznego jest jak wiadomo elektryczna, dla różnej maści kotłów jest hydrauliczna - zmieniając typ kotła instalacja pozostaje. W przypadku zmiany ogrzewania elektycznego na inny typ instalację musimy zrobić od początku, co jest związane z dużym nakładem finansowym, szczegółnie już w zamieszkałym domu.

Będę miał również kominek z płaszczem wodnym, który będzie używany do ogrzewania całego domku, po to aby zaoszczędzić na gazie.

Jakie to będą proporcje jeszcze nie wiem, to zależy od wielu czynników.

Jenak nie wiem, jak będzie wyglądała moja sytuacja finansowa za kilka, kilkanaście lat. Dlatego chcę już teraz zainstalować dwa źródła ciepła o różnej "finansożeroności". Tak aby móc w przyszłości bezproblemowo wybierać paliwo.

Myślę, że znajdą się zwolennicy jak i przeciwnicy takiego rozwiązania...