Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach płaski samemu - da radę?

Lukasz11

Recommended Posts

W projekcie mam garaż z dachem plaskim. Powierzchnia dachu to około 35 mkw. Na dachu przewidywane okno/wyłaz dachowy oraz wyrzutnia rekuperatora.

Wg projektu na dachu, na betonowym stropie ma być folia paroizolacyjna, termoizolacja z xps-a, warstwa spadkowa i papa. Nie wydaje mi się to trudne, ale w budowlance jestem zielony.

Czy laik taki jak ja, ma szansę poprawnie wykonać samodzielnie taki dach? Czy raczej zakończy się to utopieniem pieniędzy i prawie pewnymi przeciekami w późniejszym terminie?

Pytam, bo szukam wykonawcy SSO lub choćby dachu i chętnych zwyczajnie brak. Takie czasy.

Samo

pytanie czy jesteś w stanie zrobić bardzo dokładnie wszystkie obróbki - wyłaz, wyrzutnię, attyki. Pytanie tylko, czy wykonawca też potrafi :) Sam znam przypadki, że dekarze robili dach płaski na papie i niedogrzali dokładnie i trzeba było ich szukać, żeby poprawiali.

Jakbyś sam robił, możesz spróbować zakorkować wszystkie dziury i nalać "trochę" wody. Przynajmniej od razu zauważysz, a nie po dłuższym czasie ... od spodu.

Jeśli masz dużo czasu i możesz zrobić to wolno i dokładnie to ja bym zrobił samemu. Zawsze możesz z uzyskanych oszczędności pomalować jeszcze papę farbą (masą) uszczelniającą (np. na biało, żeby nie nagrzewać dachu) - to będzie dodatkowe uszczelnienie ewentualnych błędów.

PS jakie jest uzasadnienie dla XPSa na dachu płaskim? Dlaczego nie zwykły posadzkowy?

W projekcie mam garaż z dachem plaskim. Powierzchnia dachu to około 35 mkw. Na dachu przewidywane okno/wyłaz dachowy oraz wyrzutnia rekuperatora.

Wg projektu na dachu, na betonowym stropie ma być folia paroizolacyjna, termoizolacja z xps-a, warstwa spadkowa i papa. Nie wydaje mi się to trudne, ale w budowlance jestem zielony.

Czy laik taki jak ja, ma szansę poprawnie wykonać samodzielnie taki dach? Czy raczej zakończy się to utopieniem pieniędzy i prawie pewnymi przeciekami w późniejszym terminie?

Pytam, bo szukam wykonawcy SSO lub choćby dachu i chętnych zwyczajnie brak. Takie czasy.

Tak, możesz to zrobić samemu.

Na "jutubie" masz wiele filmików w tym temacie.

Polecam zakupić styropian laminowany papą to będziesz miał dużo mniej roboty.

Zgrzewanie papy nawierzchniowej nie będzie trudne ale proponuję kupić grubą, 5-5,5 mm.

Tak, możesz to zrobić samemu.

Na "jutubie" masz wiele filmików w tym temacie.

Polecam zakupić styropian laminowany papą to będziesz miał dużo mniej roboty.

Zgrzewanie papy nawierzchniowej nie będzie trudne ale proponuję kupić grubą, 5-5,5 mm.

Ok, może bede musiał się tym zająć.

Takie czasy. Wysłałem kilkadziesiąt zapytań o postawienie murów i zrobienie dachu. I kontakt się urywa po wysłaniu projektu do wyceny.

Na razie dostałem tylko 2 wyceny, które były zrobione zwyczajnie od czapy - na zasadzie rzucimy abstrakcyjns cenę i może uda się złapać jelenia.

• 4 weeks później...

Wg projektu na dachu, na betonowym stropie ma być folia paroizolacyjna, termoizolacja z xps-a, warstwa spadkowa i papa. Nie wydaje mi się to trudne.

Jak (z czego) ma być zrealizowana warstwa spadkowa bo to chyba kluczowe jest jeśli chodzi o trudność (położenia tej papy). Bo jeśli styropian to jak grzać papę? Chyba odpada, wtedy jakie mamy możliwości? Styro pokryty papą od razu? Ale chyba drogo i czy to dobre? Jak są możliwości aby dobrze położyć papę na styropianie? Są np. jakieś dobre klejone papy w zbliżonej cenie i jakości pokrycia do grzanych?

Jak (z czego) ma być zrealizowana warstwa spadkowa bo to chyba kluczowe jest jeśli chodzi o trudność (położenia tej papy). Bo jeśli styropian to jak grzać papę? Chyba odpada, wtedy jakie mamy możliwości? Styro pokryty papą od razu? Ale chyba drogo i czy to dobre? Jak są możliwości aby dobrze położyć papę na styropianie? Są np. jakieś dobre klejone papy w zbliżonej cenie i jakości pokrycia do grzanych?

Tak jak napisałem, kupić styropian laminowany papą. Od takiego dostawcy kupisz też "spadki" ze styropianu. Na to idzie papa nawierzchniowa.

I tutaj są dwie szkoły:

1. Styropian laminowany papą klei się do podłoża klejem poliuretanowym a papę nawierzchniową zgrzewa się do papy na styropianie.

2. Styropian laminowany papą układa się luźno po czym papę nawierzchniową również układa się luźno i przymocowuje się na zakładach kołkami do dachu. Dodatkowo papę nawierzchniową łączy się ze sobą zgrzewając zakłady.

Cześć wszystkim serdecznie przychodzę z zapytaniem czy da się rade położyć płaski dach samemu?

Takie pytanie, świadczy już o tym, że powinieneś poszukać fachowca. Do niego dołącz wiedzę i rady z tego forum i dach wyjdzie Ci jak trzeba.

Inaczej nie na 99, ale na 100% będziesz płacił minimum x2