Lukasz11 29.12.2020 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 W projekcie mam garaż z dachem plaskim. Powierzchnia dachu to około 35 mkw. Na dachu przewidywane okno/wyłaz dachowy oraz wyrzutnia rekuperatora.Wg projektu na dachu, na betonowym stropie ma być folia paroizolacyjna, termoizolacja z xps-a, warstwa spadkowa i papa. Nie wydaje mi się to trudne, ale w budowlance jestem zielony. Czy laik taki jak ja, ma szansę poprawnie wykonać samodzielnie taki dach? Czy raczej zakończy się to utopieniem pieniędzy i prawie pewnymi przeciekami w późniejszym terminie? Pytam, bo szukam wykonawcy SSO lub choćby dachu i chętnych zwyczajnie brak. Takie czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 30.12.2020 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Samo pytanie czy jesteś w stanie zrobić bardzo dokładnie wszystkie obróbki - wyłaz, wyrzutnię, attyki. Pytanie tylko, czy wykonawca też potrafi Sam znam przypadki, że dekarze robili dach płaski na papie i niedogrzali dokładnie i trzeba było ich szukać, żeby poprawiali. Jakbyś sam robił, możesz spróbować zakorkować wszystkie dziury i nalać "trochę" wody. Przynajmniej od razu zauważysz, a nie po dłuższym czasie ... od spodu. Jeśli masz dużo czasu i możesz zrobić to wolno i dokładnie to ja bym zrobił samemu. Zawsze możesz z uzyskanych oszczędności pomalować jeszcze papę farbą (masą) uszczelniającą (np. na biało, żeby nie nagrzewać dachu) - to będzie dodatkowe uszczelnienie ewentualnych błędów. PS jakie jest uzasadnienie dla XPSa na dachu płaskim? Dlaczego nie zwykły posadzkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 31.12.2020 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 W projekcie mam garaż z dachem plaskim. Powierzchnia dachu to około 35 mkw. Na dachu przewidywane okno/wyłaz dachowy oraz wyrzutnia rekuperatora. Wg projektu na dachu, na betonowym stropie ma być folia paroizolacyjna, termoizolacja z xps-a, warstwa spadkowa i papa. Nie wydaje mi się to trudne, ale w budowlance jestem zielony. Czy laik taki jak ja, ma szansę poprawnie wykonać samodzielnie taki dach? Czy raczej zakończy się to utopieniem pieniędzy i prawie pewnymi przeciekami w późniejszym terminie? Pytam, bo szukam wykonawcy SSO lub choćby dachu i chętnych zwyczajnie brak. Takie czasy. Tak, możesz to zrobić samemu. Na "jutubie" masz wiele filmików w tym temacie. Polecam zakupić styropian laminowany papą to będziesz miał dużo mniej roboty. Zgrzewanie papy nawierzchniowej nie będzie trudne ale proponuję kupić grubą, 5-5,5 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 31.12.2020 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 PS jakie jest uzasadnienie dla XPSa na dachu płaskim? Dlaczego nie zwykły posadzkowy? Mój błąd. Ma być eps właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 31.12.2020 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Tak, możesz to zrobić samemu. Na "jutubie" masz wiele filmików w tym temacie. Polecam zakupić styropian laminowany papą to będziesz miał dużo mniej roboty. Zgrzewanie papy nawierzchniowej nie będzie trudne ale proponuję kupić grubą, 5-5,5 mm. Ok, może bede musiał się tym zająć. Takie czasy. Wysłałem kilkadziesiąt zapytań o postawienie murów i zrobienie dachu. I kontakt się urywa po wysłaniu projektu do wyceny. Na razie dostałem tylko 2 wyceny, które były zrobione zwyczajnie od czapy - na zasadzie rzucimy abstrakcyjns cenę i może uda się złapać jelenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uparty 31.12.2020 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Jak najbardziej dasz radę zrobić to sam. Doktoryzuj się z pomocą internetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mandakini 31.12.2020 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Cześć wszystkim serdecznie przychodzę z zapytaniem czy da się rade położyć płaski dach samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarokar 24.01.2021 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Wg projektu na dachu, na betonowym stropie ma być folia paroizolacyjna, termoizolacja z xps-a, warstwa spadkowa i papa. Nie wydaje mi się to trudne. Jak (z czego) ma być zrealizowana warstwa spadkowa bo to chyba kluczowe jest jeśli chodzi o trudność (położenia tej papy). Bo jeśli styropian to jak grzać papę? Chyba odpada, wtedy jakie mamy możliwości? Styro pokryty papą od razu? Ale chyba drogo i czy to dobre? Jak są możliwości aby dobrze położyć papę na styropianie? Są np. jakieś dobre klejone papy w zbliżonej cenie i jakości pokrycia do grzanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 30.01.2021 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Jak (z czego) ma być zrealizowana warstwa spadkowa bo to chyba kluczowe jest jeśli chodzi o trudność (położenia tej papy). Bo jeśli styropian to jak grzać papę? Chyba odpada, wtedy jakie mamy możliwości? Styro pokryty papą od razu? Ale chyba drogo i czy to dobre? Jak są możliwości aby dobrze położyć papę na styropianie? Są np. jakieś dobre klejone papy w zbliżonej cenie i jakości pokrycia do grzanych? Tak jak napisałem, kupić styropian laminowany papą. Od takiego dostawcy kupisz też "spadki" ze styropianu. Na to idzie papa nawierzchniowa. I tutaj są dwie szkoły: 1. Styropian laminowany papą klei się do podłoża klejem poliuretanowym a papę nawierzchniową zgrzewa się do papy na styropianie. 2. Styropian laminowany papą układa się luźno po czym papę nawierzchniową również układa się luźno i przymocowuje się na zakładach kołkami do dachu. Dodatkowo papę nawierzchniową łączy się ze sobą zgrzewając zakłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 03.02.2021 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Cześć wszystkim serdecznie przychodzę z zapytaniem czy da się rade położyć płaski dach samemu? Takie pytanie, świadczy już o tym, że powinieneś poszukać fachowca. Do niego dołącz wiedzę i rady z tego forum i dach wyjdzie Ci jak trzeba. Inaczej nie na 99, ale na 100% będziesz płacił minimum x2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 03.02.2021 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Czy laik taki jak ja, ma szansę poprawnie wykonać samodzielnie taki dach? Laik, taki jak mój sąsiad z prawej, poradził sobie znakomicie. Laik, taki jak mój sąsiad z lewej, poległ całkowicie. Sam sobie musisz odpowiedzieć, którym typem laika jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts