Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś mogłby mi podać jakąś dobrą metodę?

Po czym poznać, że instalacja jest zrównoważona?

W chwili obecnej mam sytację taką, że podłoga w jednych pomieszczeniach jest gorąca, w innych zimna. Czy świadczy to potrzebie równoważenia instalacji? A może się czepiam i powinienem sugerować się wyłącznie temperaturą powietrza w pomieszczeniach?

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

https://forum.murator.pl/topic/25948-r%C3%B3wnowa%C5%BCenie-hydrauliczne-instalacji-pod%C5%82og%C3%B3wki/

Rurki Purmo z barierą antydyfuzyjną, robiona wg. projektu, sterowanie z pieca olejowego DeDietrich - czujnik pokojowy + pogodówka, sypialnie dodatkowo elektrozawory na rozdzielaczu.

Oprócz opisanego w poprzednim poście problemu z chłodniejszą w niektórych pomieszczeniach podłogą było po prostu za zimno w całym domu przy nastawionym automatycznym sterowaniu. Przestawiłem na ręczne i zrobiło się gorąco. Wczoraj pogrzebałem w ustawieniach pieca, zmieniłem fabryczną nastawę dla obiegu mieszaczowego z 0,7 na 1 (podwyższyłem krzywą grzewczą), zwiększyłem wpływ czujnika pokojowego z 3 na 5, przestawiłem piec na automat i pomogło co nieco, chociaż nie jestem jeszcze pewien bo na zewnątrze zrobiło się cieplej.

Pozostaje jeszcze problem zrównoważenia hydraulicznego.

Z tego co piszesz masz podłogówkę na mieszaczu sterowana termostatami z elektrozaworami. Elektrozawory na rozdzielaczy zamykają zawory termostatyczne które powinny posiadać możliwość kryzowania. Musisz skryzować obiegi grzewcze w pomieszczeniach w których lepiej grzeje podłogówka. Nadto sprawdż czy na termostatach nie masz ustawionej niższej temperatury bo moga zamykać siłowniki, jak też odpowietrz podłogówkę (sprawdź). Problem może dotyczyć też mocy podłogowki bo jak piszesz zmiana sterowania a zatem wzrost temperatury na sterowaniu ręcznym spowodował " włączenie ogrzewania" spróbuj zwiekszyć krzywą grzewczą do 1.2 ( będzie to już zbyt wysoka temperatura ale sprawdź to). Nadto sprawdź czy masz odkręcone zawory na pionach do rozdzielaczy. Generalnie trzeba u Ciebie sprawdzić całość instalacji i lepiej żeby to zrobił wykonawca lub instalator.