Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcie ściany działowej na poddaszu

Recommended Posts

Koledzy,

Był kierownik, nie ogarnia,to fakt.

Ale kazal dołożyć miecze,przemurowac ścianę działowa, która uległa uszkodzeniu i podbić pod płatwie poduchy.

Tzn mają wyciąc bloczek pod płatwią i wmurować betonowy fundamentowy. Ustaliliśmy też, że sprawdzą połączenia konstrukcji dachowej i poprawią.

Dzisiaj był wykonawca i rzucił mi sie w oko kolejny problem.

Czy płatwie powinny leżeć na kleszczach,czy powinny byc kilka mm nad nimi?

Wykonawca stwierdził, że on na pewno je opierał na kleszczach a w tym wypadku przyjedzie jutro i skręci je ze sobą:eek:

Czy fak można? Na moją logikę to głupota. Nic to nie da

Edytowane przez Cjapek

Jestem na etapie właśnie stawiania ścianek działowych i o ile na parterze nie powinno być problemów to na poddaszu trzeba dobrze się zastanowić.

Opieranie więźby na ściankach zwłaszcza cienkich 11,5 jak w projekcie to duże ryzyko, muszą być dylatacje. Więźba pracuje cały czas zwłaszcza jak jest budżetowo poskręcana i lichego drewna. Ja zwiększyłem przekrój ścianek głównych do 25 mm i obowiązkowo jak najwięcej przewiązań żeby ściana była sztywna.

• 2 weeks później...

Mocowanie płatwi poprawione. Kleszcze założone. Poduszki w trakcie wykonywania. Pęknięcie pod oknem kiero kazal "zszyć" prętami. Ścianka działowa wycięta,zazbrojona i czeka na przemurowanie.

Dodatkowo czekamy na nabicie wiatrownic tam,gdzie wejdą. W większości pomieszczeń przeszkadzają okna, więc będą krótsze ale więcej. Konstruktor kazał również przykręcić płyty OSB na kleszczach,zeby dodatkowo usztywnić konstrukcję. Między kleszczami pojawią się przewiązki.

Połączenie krokiew/muslrlata usztywnione łącznikami ciesielskimi, połączenie krokiew/kalenica czeka na swoją kolej. Myślę, że to wszystko pomoże.

Edytowane przez Cjapek