Cjapek 14.01.2021 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 (edytowane) Koledzy, Był kierownik, nie ogarnia,to fakt. Ale kazal dołożyć miecze,przemurowac ścianę działowa, która uległa uszkodzeniu i podbić pod płatwie poduchy. Tzn mają wyciąc bloczek pod płatwią i wmurować betonowy fundamentowy. Ustaliliśmy też, że sprawdzą połączenia konstrukcji dachowej i poprawią. Dzisiaj był wykonawca i rzucił mi sie w oko kolejny problem. Czy płatwie powinny leżeć na kleszczach,czy powinny byc kilka mm nad nimi? Wykonawca stwierdził, że on na pewno je opierał na kleszczach a w tym wypadku przyjedzie jutro i skręci je ze sobą Czy fak można? Na moją logikę to głupota. Nic to nie da Edytowane 14 Stycznia 2021 przez Cjapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 16.01.2021 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Jestem na etapie właśnie stawiania ścianek działowych i o ile na parterze nie powinno być problemów to na poddaszu trzeba dobrze się zastanowić.Opieranie więźby na ściankach zwłaszcza cienkich 11,5 jak w projekcie to duże ryzyko, muszą być dylatacje. Więźba pracuje cały czas zwłaszcza jak jest budżetowo poskręcana i lichego drewna. Ja zwiększyłem przekrój ścianek głównych do 25 mm i obowiązkowo jak najwięcej przewiązań żeby ściana była sztywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cjapek 18.01.2021 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Ale u mnie kolego więźba nie opiera się na działowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cjapek 30.01.2021 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Mocowanie płatwi poprawione. Kleszcze założone. Poduszki w trakcie wykonywania. Pęknięcie pod oknem kiero kazal "zszyć" prętami. Ścianka działowa wycięta,zazbrojona i czeka na przemurowanie.Dodatkowo czekamy na nabicie wiatrownic tam,gdzie wejdą. W większości pomieszczeń przeszkadzają okna, więc będą krótsze ale więcej. Konstruktor kazał również przykręcić płyty OSB na kleszczach,zeby dodatkowo usztywnić konstrukcję. Między kleszczami pojawią się przewiązki.Połączenie krokiew/muslrlata usztywnione łącznikami ciesielskimi, połączenie krokiew/kalenica czeka na swoją kolej. Myślę, że to wszystko pomoże. Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Cjapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts