wiem 25.11.2004 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 Witam,jestem nowa na forum i bez doświadczenia budowlanego(dopiero zalane fundamenty).Czy jest obowiązek ustanowienia osoby odpowiedzialnej za nadzór inwestorski?. Mamy oczywiście kierownika budowy, ale podobno trzeba jeszcze dodatkowo kogoś od nadzoru inwestorskiego. Jeśli tak, kto może pełnić tę funkcję i jaki jest koszt? będę wdzięczna za wszelkie informacjie od doświadczonych Forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 25.11.2004 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 Jeśli budujesz dom jednorodzinny, to nie masz obowiązku ustanowienia inspektora nadzoru. Chyba większość Forumowiczów takiego nie ma i to może dobrze działać ale jest warunek: kierownik budowy powienien być niezależny od wykonawcy i powienien rzeczywiście doglądać budowy, a nie robić wpisy do dziennika raz w miesiącu. Chyba że inwestor ufa bezgranicznie wykonawcy (ale tu raczej takich nie znajdziesz ) albo sam ma dobrą orientację w sprawach budowalnych, wtedy wystarczy kierownik-figurant i nie jest potrzebny inspektor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 25.11.2004 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 Nic dodać nic ująć. Mam dobrego wykonawcę, ale i tak go pilnuję, kierownik przyjeżdża średnio raz w tygodniu, ew. co 10 dni i też sprawdza. Inspektora nadzoru nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegoŻ 25.11.2004 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 Nie ma obowiązku ustanowienia takiego inwestora... chyba że w pozwoleniu na budowę organ nałozył taki obowiazek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiem 25.11.2004 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 dzięki za szybkie reakcje, dodam jeszcze, że budowa będzie prowadzona systemem gospodarczym, nie będzie umowy pomiędzy mną a wykonawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 25.11.2004 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 Umowa na pewno jakaś będzie, choćby ustna , no chyba że wszystko "własnymy rencyma". Ale jeśli ma być inny wykonawca, to choćby on rodzina, dużo lepiej mieć umowę na piśmie - przynajmniej zakres prac, cena i termin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peilin 25.11.2004 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 Ja mam super wykonawce i dlatego nie zdecydowalam sie na inspektora nadzoru, ani nadzor autorski architekta. W kluczowych momentach wykonawce sprawdza moj maz (majacy dosc duza wiedze budowlana) i jak na razie (odpukac) do niczego sie nie mogl przyczepic.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts