Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Piotra Szymańskiego

Recommended Posts

http://www.murator.com.pl/domy_forum/szymanski250.gif

Dom stoi w Grodzisku Mazowieckim. Sam budynek może nie jest zbyt okazały (chciałem uwypuklić kolektory słoneczne). Powierzchnia ok 140 m2. Dom jest ogrzewany pompą ciepła (instalacja wykonana wlasnoręcznie), kolektory (5 paneli, ok 9 m2) grzeją c.w.u. w okresie letnim, a w zimowym czasem podgrzewają.

Dom zbudowany z bloczków fortis (wsp. przenikania ciepła k=0,2). Moc grzewcza obliczeniowa 10kW, pompa ciepła ma 8-11 kW (zależy od temperatury), dodatkowo wspomaganie grzałką 4,2 kW. Projekt: Agrobisp WB3300 z lekkimi przeróbkami.

Mieszkam juz od roku. Została mi do zrobienia instalacja wentylacyjna z gruntowym wymiennikiem ciepła, ale to już w przyszłym roku.

Piotr Szymański

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: redakcja dnia 2002-08-23 11:14 ]

On 2002-08-26 15:52, EM wrote:

Ja mieszkam przy Wileńskiej. W sumie mamy do siebie ze 400 m.

Aż tu się musielismy spotkać?!

Reczywiście ciekawy zbieg okoliczności , ale przy wileńskiej jest już kilka domów , możesz podać bardziej szczegółowo który, a przy okazji , większość domów przy wileńskiej ma tabliczki obiekt chroniony , czy do tej ochrony zobligował cię jakiś dziwny zbieg okoliczności ( włamanie , podczas którego nic nie zginęło , i oferta firmy ochroniarskiej na podwórku )?

To ten co nie ma tej tabliczki. Między "Domem na 102" i drewniaczkiem Misoni. Co do ochrony: trwa psychoza ale sąsiedzi powoli sie z niej leczą tym bardziej, ze te mafie ochroniarskie chcą 180 zł miesięcznie. Jakby były patrole to OK ale oni co najwyżej podjeżdżają jak pies przez pomyłke uruchomi alarm. :smile:

• 4 weeks później...

Bloczki fortis kupowałem na chełmżyńskiej w warszawie , taki barak za ciepłownią. ale uważaj jeśli nie masz czym ciąć tych bloczków to zrezygnuj, moi fachowcy cięli przy pomocy dużej stacjonarnej piły gdzie zamiast tarczy stalowej z zębami była duża tarcza od szlifierki kątowej ( czarna elektrokorundowa ) , dodatkowo piła miała wózek dla równego prowadzenia , bo bloczek trzeba było ciąć na dwa razy z dwóch stron, a ile się przy tym kurzyło.

piotrek

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Hej Grodziszczanie (kurczaki, sama to wymyśliłam, nie wiem, jak Was nazywać) :wink: )

Rozważam właśnie, w którym kierunku od Warszawy udać się w poszukiwaniu ziemi. Czy możecie mi powiedzieć, jak długo jedzie się do W-wy (szczególnie interesuje mnie Ursynów) z miejscowości: Owczarnia, Grodzisk, Podkowa Leśna, Opypy, Jaktorów?

Sorry za wymagania, ale nie wiem, gdzie się tego dowiedzieć. Pomóżcie!

Mordka

Jeśli już to wybierz taką miejscowość która podlega pod gminę grodzisk ,broń boże milanówek , brwinów czy podkowa leśna , tam załatwienie czegokolwiek będzie trwało latami , no chyba że zrobi to zaprzyjaźniony z gminą architekt.

Do grodziska należą kady , opypy , książenice ( jadąc katowicką skręcasz w prawo na grodzisk w miejscowości siestrzeń , jak już skręcisz to rozglądaj się za działkami )

Piotrek

mordka.. mieszkam w Grodzisku od 01.2002, wczesniej mieszkalam na Ursynowie. Dojazd bez korkow to 40 min.(przez Jerozolimskie, Lopuszanska) W korkach do Ursusa jade 30 min. Rozwiazaniem jest jeszcze skrot : Gierkowka, Magdalenka wtedy powinienes zmiescic sie w 45 min.Mowie o transporcie samochodowym. Komunikacja: najlepsze wyjscie WKD (55min) lub pociag(34min)i metro (20 min).

Pozdrawiam

jeśli chodzi o czas dojazdu to moim absolutnym rekordem z okolic osiedla Szczęsna do galerii mokotów ( odległość 35km ) był przejazd w ciągu 26 minut ( samochód z silnikiem 58 kM ) ale nie zalecam tego przykładu jako wzór do naśladowania .Choć żadnego mandatu wtedy nie zapłaciłem . normalnie rano w kierunku warszawy jedzie się 35-45 minut , z powrotem ok 10 minut dłużej.

Piotrek