kruuuk 01.01.2021 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Witam. Proszę o radę odnośnie zastosowania rodzaju ogrzewania w wiatrołapie(budynek ocieplony) Wiatrołap to jedyne pomieszczenie na parterze(3m2), z niego prowadzą schody na górę, gdzie zainstalowane jest ogrzewanie podłogowe (piec dwufunkcyjny). Są już zrobione tynki oraz wylewka, ściany jeszcze nie są na gotowo. Opcje, jakie przychodzą mi do głowy: 1) Pociągnięcie nitki do zasilania grzejnika ściennego - dochodzi kucie ścian na instalacje od rodzielacza z 1 piętra 2) Pociągnięcie nitki do zasilania podłogówki - dochodzi kucie ścian na instalacje od rodzielacza z 1 piętra oraz wykucie obecnej podłogówki 3) Instalacja mat grzewczych pod płytkami- kucie bruzd do zasilania elektrycznego Odnośnie pkt 3 za plus przemawia możliwość ustalenia godzin załączenia grzania, jednak nie wiem, jak będzie z kosztem ogrzewania choćby do 18stopni. Co jest najlepszym rozwiązaniem nie biorąc pod uwagę czasu oraz kosztu instalacji a patrząc jedynie na przyszłe koszty ogrzewania i problematyczność? Jakie widzicie wady i zalety w/w rozwiązań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 02.01.2021 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 (edytowane) Dla mnie oczywistym jest ogrzewanie podłogowe (nieważne jakie).Z grzejnika ciepło Ci ucieknie szybko do góry.Jak naciapiesz sobie butami -to połogówka Ci wysuszy.Tańsza w eksploatacji wodna, łatwiejsza do wykonania i sterowania elektryczna.Elektryczna -nie mata, a kabel DEVI np o mocy 18W/m -kupić i wkuć ok. 200-300W w zależności od zapotrzebowania.Kabel ma grubość ok.5mm ale jest go trochę metrów (zależy od pakietu).Można kupić mocniejszy ok 30W/m, ale jest wówczas małe ryzyko pęknięcia płytek. Wtedy byłby krótszy. Edytowane 2 Stycznia 2021 przez Tolo74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts