Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie sufitu piwnicy

dammasterchef

Recommended Posts

Dzień dobry,

panie i panowie potrzebuje pomocy/informacji w kwestii ocieplenia sufitu w starej piwnicy.

Budynek ponad stuletni, sklepienia w piwnicy łukowe, zimno w piwnicy przechodzi do pokoi nad piwnicą i zastanawiam się czy można te sufity pokryć pianą w celu izolacji cieplnej. Ze względu na kształt sklepienia inny rodzaj izolacji raczej chyba nie wchodzi w grę. Na mój chłopski :) rozum chyba można tak zrobić ale wolę się upewnić. Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Pozdrawiam

Pomieszczeń w piwnicy jest kilka, w jednym wychodzi woda - prawdopodobnie opadowa z zewnątrz (podejrzewam uszkodzony drenaż podczas prac hydraulicznych poprzedniego właściciela), w drugim spoiny między kamieniem podciągają wodę ale sufit suchy. reszta pomieszczen sucha. Wilgotności nie sprawdzałem, temperatura kilka stopni w zależności od tego ile jest na zewnątrz. Izolacji zew/wew nie ma jeszcze, w tym roku planuję odkopać budynek i zrobić drenaż oraz izolację zewnętrzną.

Dzięki Panowie.

Izolacja zewnętrzna tylko nazwijmy to przeciwwilgociowa, pionowa + drenaż. Chociaż zastanawiam się nad zrobieniem tam też 2 pomieszczeń mieszkalnych/użytkowych. Póki co zależy mi na ociepleniu tych sufitów piwnicznych żeby na parterze nie "ciągnęło" z piwnicy...

A orientujecie się jaki jest koszt takiej operacji?