imp88 02.01.2021 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Witam, Działka jest moja, pozwolenie na budowę zostało wydane na ojca (za moim zezwoleniem ze względu na pożyczkę bezprocentowa w jego pracy). W tej chwili jest SSO, część kasy poszło z mojego konta, część z jego pożyczki. Jak to teraz ugryźć pod względem formalnym żeby żaden urząd się nie przyczepił? W wydziale architektury spokojnie mogę przepisać pozwolenie na mnie. Tylko pytanie co dalej? Czy muszę iść do notariusza żeby przepisać budowę i wtedy wycenić ile poszło kasy już na nią? Miał ktoś podobne doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.01.2021 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Najlepiej byłoby przekazać równowartość środków pieniężnych przez ojca na Ciebie w postaci darowizny. Jesteście w 0 grupie podatkowej więc jeśli przekracza to kwotę 9637 zł - a zapewne przekracza to tato musi złożyć odpowiedni druk druku SD-Z2 do US o takiej darowiźnie i po sprawie. Nie poniesiesz żadnych innych kosztów ani formalności. Oczywiście inną sprawą jest czas, w jakim zostanie przepisane pozwolenie - i wygląda na to, że najlepiej jest po fakcie złożenia oświadczenia. Wtedy "rzekoma" kwota jest zawarta w tym co stoi już na Twojej działce. Należy zwrócić szczególną uwagę na dwa fakty w tej sprawie - jeden to jak zareaguje pracodawca Twojego Taty - czy w umowie kredytu/pożyczki nie ma jakiś warunków? Druga to to czy ewentualne odpisy z podatku, np na materiał. prace związane z budową itp nie zostały odpisane od podatku dochodowego taty.( zwrot należy uwzględnić w wysokości darowizny) nie wpłynie to oczywiście na wysokość podatku do zapłacenia - bo go nie ma ale uwzględnić kwotowo trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts