Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom 83,28 m - opinia o kosztach

Recommended Posts

SSZ czyli bez tynków, instalacji, wylewek podłogowych itd. być może udałoby się Tobie postawić za tą kwotę, ale tylko przy założeniu, że zdecydowaną większość prac miałbyś wykonywaną za darmo.

Gdybyś miał to zlecać firmom zewnętrznym, w mojej ocenie z trudem mógłbyś zmieścić się w kwocie 200k. Ale też przy tym musiałbyś trochę polatac, szukajac tanich ekip i materiałów.

• 3 weeks później...

Spokojnie starczy.

Popatrz na dzienniki budowy, filmy na yt gdzie ludzie podają koszty poszczególnych etapów.

Niedawno widziałem na yt filmik z budowy parterowego 150 m kw., do sso zapłacili ekipie bodajze 50 tys zł.

Za materiał na Twój dom myślę że będzie ok 70 k. Dolicz robociznę dekarza za dach ok 10 k za dom ok 35 k i masz na moje oko 115 k

Edytowane przez Qbkens

@ Frofo007, Tylko analizować to wszystko po badaniu gruntu. W paru wątkach obok toczą się dyskusje (w sumie i z moim i twoim udziałem) jak to potrafi podnieść koszty i zmącić umysł. W projektach gotowych fundamenty policzone są przy założeniu, że warunki glebowe są super (minimum stali, stopy ław malutkie jakieś 60x30 cm) a przyjdzie konstruktor i pomnoży stal x2 a beton x3.

Co do cen się nie wypowiadam, mnie wyniosło dużo więcej, ale może rozrzutny jestem albo źle szukałem i faktycznie da się tak jak opisujecie.

• 1 month później...
A jaki byłby koszt stawiania takiego domu zlecając go jednej firmie?

Duży.

Nie ma jednej firmy, uniwersalnej, która buduje dom od A do Z.

Może inaczej, być może podpiszesz umowę na budowę od A do Z z jedną firmą ale ta firma ma swoje podfirmy, które pracują na jej zlecenie.

Dodatkową prowizję i dodatkowe wynagrodzenie tym firmom płacisz Ty.

Czyli klient żąda, klient ma ;)