Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poddasze - wilgotność vs ocieplenie vs grzanie

rabbit23

Recommended Posts

Szanowni,

Mam następujący problem, który nie do końca wiem jak skategoryzować,a tymbardziej rozwiązać.

Poddasze użytkowe, dach dwuspadowy (jeszcze nieocieplony): dachówka cementowa i membrana. Bez deskowania.

Wylewki (anhydryt) wylane na początku listopada. Ściany keramzybetonowe bez tynków ocieplone 20cm styro. Elewacja zakończona na początku grudnia.

Na północnej połaci zbiera się woda na membranie - naprawdę dużo wody. Południowa jest sucha.

Tuż przed świętami zaczęliśmy grzać część parteru, więc podłogówki już nie wyłączę, mogę ją ewentualnie bardziej rozgrzać i zacząć grzać poddasze.

Wilgotność na poddaszu ok 85%. Wilgotność na zewnątrz ok 90%. Wilgotność na parterze ok 65%.

Planowałem ocieplać poddasze pianą PUR. Niestety obecna wilgotność (krokwie ok 20%) nie pozwalają mi na to.

Co robić? Wiem, że sytuacja jest słaba, ale wynika z opóźnień i przesunięć prac, bo plan był zupełnie inny. Proszę o poradę jak uratować sytuację i rozsądnie kontynuować prace?

Czy wynająć osuszacze? Gadałem z dwiema firmami, nie mają pewności, że osuszacze będą osuszać efektywnie poddasze przy braku izolacji. Czy to nie pójdzie para w gwizdek i nie będę osuszał okolicy?

Czy otwierać okna skoro wilgotność na zew jest większa niż wew?

Czy podłączyć jakieś wentylatory? Czy ogrzewać poddasze? Czy może włączyć rekuperacje (mam wymienni entapliczny, sic!)?

Będę dzwięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Edytowane przez rabbit23
ocieplenie ścian z zew

Anhydryt to gips.Bardzo lubi wilgoć.Zapewne nie pilepsxyles jego warunków aby zrobić zahamowanie paroizolacji Folią SD czy samym styropianem że zmienną twardością czyli też lambda.Anhydryt trzeba wygrzewać i to przez dłuższy okres niż zwykle cementowe wylewki...Musisz pobrać próbkę wylewki i zmierzyć jej parametr wilgoci.On pokaże gdzie jesteś.Bo to co pisałeś pokazuje że wylewka jest bardzo mokra.mozesz grzać ale zacznij od 15 stopni.minimum 3 tygodnie.a Próbki pobiera się co tydzień z innych miejsc