pablojarocin 03.01.2021 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Jest jakaś mała pompa ciepła do mieszkania 45 metrów. Obecnie jest kopciuch ale z żoną rozważam wymianę.Mieszkanie jest małe 45 metrów mamy tutaj 3 grzejniki i podłogówkę na 8 metrach.Jest jakaś możliwość żeby to wymienić to na pompę ciepła???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 03.01.2021 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Jest jakaś mała pompa ciepła do mieszkania 45 metrów. Obecnie jest kopciuch ale z żoną rozważam wymianę. Mieszkanie jest małe 45 metrów mamy tutaj 3 grzejniki i podłogówkę na 8 metrach. Jest jakaś możliwość żeby to wymienić to na pompę ciepła???? Są nawet 3kw wszystko zależy od zapotrzebowania na cieplo tego mieszkania to ze jest male nie oznacza ze potrzebuje malej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.01.2021 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Jest jakaś mała pompa ciepła do mieszkania 45 metrów. Obecnie jest kopciuch ale z żoną rozważam wymianę. Mieszkanie jest małe 45 metrów mamy tutaj 3 grzejniki i podłogówkę na 8 metrach. Jest jakaś możliwość żeby to wymienić to na pompę ciepła???? To dość mała powierzchnia pod PC-musiałbyś podać więcej danych (a właściwie trochę doczytać nt zasad doboru PC). Chodzi tu o takie m.in. dane : -strefa klimatyczna -izolacja -temp na piecu i rodzaj grzania (ciągłe,czasowe) -zużycie roczne i jakie paliwo -jakie temp oczekiwane w domu Zapewne otrzymasz tu "kilka szybkich ciosów"-typu : dlaczego PC ,a nie co innego, itp,itd... Z mojej strony tylko sugestia ,aby się zastanowić nad ewentualnym dociepleniem i PV+piec elektryczny Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 03.01.2021 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Jest jakaś mała pompa ciepła do mieszkania 45 metrów. Obecnie jest kopciuch ale z żoną rozważam wymianę. Mieszkanie jest małe 45 metrów mamy tutaj 3 grzejniki i podłogówkę na 8 metrach. Jest jakaś możliwość żeby to wymienić to na pompę ciepła???? Pewnie wystarczy jedna, lub 2 mniejsze klimy, czyli PC PP. Może do tego jakiś grzejnik w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.01.2021 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Pewnie wystarczy jedna, lub 2 mniejsze klimy, czyli PC PP. Może do tego jakiś grzejnik w łazience. VR a jak masz te klimy -w jakimś systemie kanałowym , czy "normalnie" na ścianie czy w suficie ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.01.2021 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 VR a jak masz te klimy -w jakimś systemie kanałowym , czy "normalnie" na ścianie czy w suficie ? Pzdr Dwie mam na parterze w pokojach, a dwie na piętrze: jedną w sypialni (w zasadzie do chłodzenia), a jedną na korytarzu (na razie, ale będzie w kolejnym pokoju). Po uruchomieniu PC są używane jedynie dodatkowo jak jest konieczność podniesienia temperatury w określonym miejscu. U mnie mam temperatury od +19 do +23 st.C. Te +19 nie wynika z "oszczędności" EE, lecz źle mi się śpi przy wyższej temperaturze. To są najprostsze, a zarazem najtańsze splity budżetowe Kaisai - wiszące na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.01.2021 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Dwie mam na parterze w pokojach, a dwie na piętrze: jedną w sypialni (w zasadzie do chłodzenia), a jedną na korytarzu (na razie, ale będzie w kolejnym pokoju). Po uruchomieniu PC są używane jedynie dodatkowo jak jest konieczność podniesienia temperatury w określonym miejscu. U mnie mam temperatury od +19 do +23 st.C. Te +19 nie wynika z "oszczędności" EE, lecz źle mi się śpi przy wyższej temperaturze. To są najprostsze, a zarazem najtańsze splity budżetowe Kaisai - wiszące na ścianie. Cześć, jest to jakieś rozwiązanie-osobiście jednak w domu bym się nie zdecydował na system tylko PC PP.Mamy w firmie cały budynek ogrzewany (właściwie klimatyzowany) PC PP (kasetony+kilka ściennych)-nie ma praktycznie osoby , która by nie gderała ,że za mocno dmucha/za zimne powietrze/za ciepłe... Jeszcze same chłodzenie latem może by nie budziło takich emocji. Ważne jest dużo opcji i możliwości... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.01.2021 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 @bobrow Grzanie splitami ma pewne wady to fakt. Ja je zamontowałem bo prąd z PV trzeba było spożytkować. Teraz jest dodatkowo PC PW dla zwiększenia komfortu cieplnego. Co do Kolegi @pablojarocin i grzania 45 m2 - może rozważy tanie grzanie przy pomocy klimy. Jest cały wątek: Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę. Niech kombinuje co mu może "podpasić". Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.01.2021 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 VR-dzięki za info.A kol Pablo niech sobie rozważy wszystko za i przeciw.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts